Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAMU MALLARININ SİGORTASI YOK!

KAMU MALLARININ SİGORTASI YOK!

KAMU MALLARININ SİGORTASI YOK!30.11.2010

Haydarpaşa Garı’nda yaşanan yangın kamu mallarına sigorta yapılmadığını ortaya çıkardı. Sigortacılar, “Kamu malları sigortalı değil” yorumunda bulundu.

Önceki gün Haydarpaşa Garı’nda izolasyon çalışmaları sırasında çıkan yangın kamu mallarının sigorta yapılmadığını ortaya çıkardı. Haydarpaşa Garı’nda yangın sonrası yaşanan ciddi hasar üzerine, ‘Haydarpaşa Garı’nın sigortası var mı?’ sorusunu HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman, “Kamu malları sigortalı değil” diye yanıtladı.

Talaşman, “Kamuda genel bütçeyle yönetilen kurumların sigortası yapılmıyor. Ancak, özel bütçeli kurumlarda, il özel idarelerinde, belediyelere ait şirketlerde sigorta yapılıyor. Ama genel bütçeden pay alan kurumlar sigorta yaptıramıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tadilatın sigortası olabilir
Talaşman, Haydarpaşa Garı’nda yangının tadilat sırasında çıktığını hatırlatarak, “Tadilatı yapan firma çevreye verilecek zararlarla ilgili bir sorumluluk sigortası yaptırmış olabilir. Tabi buradaki hasar çok büyük. Tadilat için bir sigorta yapıldıysa, poliçenin teminatına bakmak gerekir” dedi.

Tarihi yapılar ve içindeki eşyalarla ilgili sigorta yapılması durumunda değer tespiti yapılmasının çok uzun bir süreç olduğunu belirten Talaşman, “Türkiye’nin tarihi envanteri çıkartılıp, müzeler, sarayların sigortasına yönelik bir çalışma yapılabilir. Çünkü, ciddi bir potansiyel var. Reasürans bulunduktan sonra sigorta yapılabilir. Ancak bu tür yapılarda binanın restorasyonunu yaparsınız, ancak içindekiler hiçbir zaman yerine konulabilecek şeyler değil” diye konuştu.

Dolmabahçe’ye  yapılamamıştı
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat da kamu mallarına sigorta yapılmadığını belirterek, “Özel bütçeli kurumlarda sigorta yapılıyor. Haydarpaşa Garı’nın tadilatını yapan firma sorumluluk sigortası yaptırmış olabilir” yorumunda bulundu.

Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin ise kamunun çok fazla varlığı olması nedeniyle sigorta yaptırmadığını belirterek, ‘Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı’nın sigortası var mı?’ sorusunu, “Bunların değerlemesini yapmak oldukça zor” dedi.

Haydarpaşa Garı’nın tadilatı için sigorta yapılıp yapılmadığı konusunda sektörün önde gelen şirketlerinin bilgisi bulunmazken, sektörün duayenlerinden bir sigortacı, “15 yıl önce Dolmabahçe’ye sigorta yapılmak istenmişti. Ama reasürans bulunamadığı için yapılamamıştı” dedi.


Kaynak: Milliyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr