Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜNEY KIBRIS TÜRKİYEYİ YİNE ŞİKAYET ETTİ

GÜNEY KIBRIS TÜRKİYEYİ YİNE ŞİKAYET ETTİ

GÜNEY KIBRIS TÜRKİYEYİ YİNE ŞİKAYET ETTİ26.11.2010

Kendi bayrağını taşıyan deniz ticaret filosunu büyütmek için vergi avantajları getiren Güney Kıbrıs, Türkiye’nin ambargosu yüzünden istediğini yapamıyor.

G.Kıbrsılı armatörler, G. Kıbrıs bayraklı gemileri limanlarına almayan Türkiye’yi Brüksel’e yine şikayet etti. Güney Kıbrıs Armatörler Birliği Başkanı George Mouskas, The London Daily gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin uyguladığı yasağı kaldırması için AB ve İngiltere hükümeti içinde lobi çalışması yaptıklarını söyledi. Mouskas, Avrupa Komisyonu Başkanı Barasso’ya bir mektup gönderek ve ardından Brüksel’i ziyaret ederek Türkiye’ye karşı bir tavır almasını talep etti.

G.Kıbrıslı armatörlerin son tepkilerinin nedeni ise, büyütmeye çalıştıkları G.Kıbrıs filo sicilinin önünde Türkiye’nin uyguladığı yasağın bir engel olarak durması. Daha çok Panama, Liberya ve Marshall Adaları gibi sicilleri tercih eden Yunanlı armatörleri Güney Kıbrıs siciline çekmek isteyen hükümet, denizcilik şirketlerine bazı vergi avantajları sağladı. Güney Kıbrıslı armatörler, Londra merkezli Yunanlı armatörlere sağlanan imkanlarla ilgili, bir sunum yaptı. Bir AB ülkesi olması ve kardan vergi alınmaması gibi avantajlarla Güney Kıbrıs sicilinin daha çekici hale geldiği belirtildi. AB içinde Güney Kıbrıs, yunanistan ve Malta’nın ardından üçüncü büyük denizcilik sektörüne sahip ülke olarak kabul ediliyor.   Güney Kıbrıs bayrağı altından binin üstünde geminin çalıştığı vurgulanıyor. Yeni gemilerle bu sayıyı artırmak isteyen Güney Kıbrıslı armatörler, G.Kıbrıs bayrağı altındaki gemilerin Türk limanlarına girememesinin, büyümelerinde ciddi bir engel olduğuna inanıyor.

 Avrupa Komisyonu öneriyi kabul etmişti
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), ülkede faaliyet gösteren uluslararası deniz taşımacılığı şirketlerine kurumsal vergi yerine özel indirimli vergi uygulanması yönündeki önerisi, Avrupa Komisyonu tarafından Nisan ayında kabul edilmişti. Komisyon, diğer AB üye ülkelerinde de bulunan vergi sisteminin, denizcilik sektöründeki rekabeti haksız yere bozmadan, Avrupa Birliği’nde en büyüklerden biri olan ve dünya çapında onuncu sırada yer alan GKRY filosunun rekabet edebilirliğini artıracağına karar vermişti. İlgili kararın, deniz taşımacılığında AB devlet yardımı kuralları ile uyumlu olduğuna kanaat getiren Avrupa Komisyonu, ayrıca alınacak sıkı önlemler sayesinde vergi kaçakçılığı veya karın gemicilik dışı faaliyetlere kayması riskinin önüne geçileceği sonucuna ulaşmıştı.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr