Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / FIATA BANGKOK DÜNYA KONGRESİ VE KUZEY AFRİKA

FIATA BANGKOK DÜNYA KONGRESİ VE KUZEY AFRİKA

FIATA BANGKOK DÜNYA KONGRESİ VE KUZEY AFRİKA22.11.2010

Bir FIATA Dünya Kongresi daha geride kaldı. Bu seneki dünya kongresi Taylandın başkenti Bangkok’ta Ekim ayının başında gerceklesti. Bu kongreye maalesef katılım olduıkça düşük kaldı. Gene de toplam 70’i aşkın ülkeden yaklaşık 560 katılımcı vardı. Bu seneki ziyaretci sayısının beklenenin çok altında gerçekleşmiş olmanın sebeplerini ise araştırdığımızda, karşımıza en önemli etken olarak TAYLAND’ ın bu bilhassa içinde bulunduğumuz yıl esnasında yaşamış olduğu siyasi istikrarsızlıklar dolayısı ile ortya çıkmış olan toplumsal hareket ve karişiklıkları görmekteyiz. Demek ki devamlılık arzeden siyasi istikrar uluslararası etkinliklerin başarılı geçmeleri yönünde olumlu etkileri  olmaktadır dememiz mümkündür.

Beni bu kongre esnasında mutlu eden önemli bir gelişme ise ülkemizden toplam sekiz katılımcının BANGKOK’a gelmiş olması idi. Aslında bu tür etkinlikler katılımcılara lojistik sektörünün yanında kendi ülkelerini de tanıtma fırsatını veriyor. Oyle ki zanediyorum tam bir ekip şeklinde bu FIATA Dünya Kongresi esnasında ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik. Tüm Türk katılımcılara bu köşemden bir kere daha bu konuda teşekkür etmek istiyorum.

Kongre süres,nce ele alınan konulara burada hiç değinmek istemiyorum, zira derginin diğer sayfalarında bu konuda etraflıca bilgileri bulabileceksiniz.

Bangkok’a benim bu ilk gidişim oldu. Tipik bir uzakdoğu sehri görüntüsü var. Ancak TAYLAND’ın komşularından ve bilhassa Hindistan’dan her konuda etkilenmiş oldğunu soyleyebilirim. Hatta bunu her yerde hisedebilmek mümkün. Örnegün trafik akışında bile. Tayland’ta ıpkı İngilteredeki gibi trafik soldan akmaktadır.

On milyonu aşan nufusu ile BANGKOK uzakdoğunun son derece önemli bir ticaret ve finans merkezi görüntüsünü her yönü ile taşıyor. Tayland mutfağı dünyaca bilinen en leziz mutfaklardan bir tanresi. Orada bulundğum müddet içinde bu güzel mutfağın nimetlerinden epeği yararlandım. Bir de BANGKOK’ta trafik sıkışıklğını unutmam mümkün değil. Nerdeyse sıkışıklıklar ISTANBUL trafiğini bile bazen aratıyordu diyeceğim, cunku iki üç kilometrelik bir mesafe için 1.5 saatte varan bir süreye ihtiyaç duyuluıyor.

2012 de FIATA dünya kongresi LOS ANGELES’te gerçekleşeceği zaten geçen sene kararlaştırılmıştı. Bangkok’ta da 2013 kongresinin tekrar bir uzakdoğu sehrinde, bu kere SINGAPUR’da, yapılması karara bağlandı. Gelecek seneki kongre ise KAHIRE / MISIR’da olacak.......yani Kuzey Afrika’da

Hem ülkemiz hem de lojistik sektörümüz açısından Afrika kıtası ve genelde Kuzey Afrika çok büyük önem arzetmektedir. İhraç ürünlerimizin pazarlanmakta olduğu ve potansiyelin gün be gün artmakta olduğu bir bölge olarak pekala nitelendirmek mümkün Kuzey Afrikayı. Sanayi ürünlerinin yanında tekstil ve inşaat sektörlerimiz de bu bölge açısından gittikçe daha fazla önem kazanıyor. Bugün Türk tekstilcisi maliyetlerini azaltabilmek açısından Kuzey Afrika’da  - bilhassa MISIR’da – üretiyor ve oradan ihraç ediyor. Gene tekstilcilerimizin üretmiş olduğu kumaşlar Kuzey Afrikada – bilhassa Fas ve Tunusta – konfeksiyona tabi tutulup oradan ihraç edilmektedirler.
Keza uluslararası inşaat sektöründe faaliyet gösteren belli başlı Türk şirketleri Kuzey Afrika ülkelerinde bir sürü projeye imza atıyorlar. Dolayısı ile tüm bunlar biz lojistikçiler için de çok büyük önem arzetmekte olup ‘’oralarda’’ konumlanmamızı gerektirmektedir. Bugün lojistik sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerimiz bu gerçekleri görüp bilhassa Mısır ve Lbya’ya yerleşmiş bulunmaktadırlar. Bu tür gerçekleri görerek piyasa trendlerine göre proaktif davranıp Kuzey Afrika ülkelerinde irtşibat ofislerini açmış olan şirketler diğerlerine nazaran tabii ki belli bir avantaja sahip olmaktadırlar. Piyasanın kalbinin attığı bölgede bizzat bulunmak gelişmeleri ve yeni iş imkanlarını takip edebilmek açısından ilgili şirketlere doğal bir öncelik verdiği kesindir.

Iş bu itibar ile ben tekrardan gelecek sene Kahire / Mısır da yapılacak olan FIATA Dünya Kongresine dönmek istiyorum. Bana göre ülkemiz lojistik sektörü için bu kongre bilhassa gelişmekte olan Kuzey Afrika piyasası açısından büyük önem arzetmektedir. Katılacak olanların yeni iş imkanları yaratabileceklerine inanıyorum.

Seneye ülkemizden daha fazla katılımcı ile Kahire de buluşmak umudu ile.........

Kaynak: UTA Lojistik
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr