Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GIDAM YOLDA BOZULDU MAZERETİ TARİH OLACAK

GIDAM YOLDA BOZULDU MAZERETİ TARİH OLACAK

GIDAM YOLDA BOZULDU MAZERETİ TARİH OLACAK12.11.2010

Gıda sektöründe faaliyet gösterebilmek için üretimden son tüketiciye kadar zincirin bütün halkalarında hijyen şartlarına uyum öncelikli şart haline getiriliyor.
  
Tarım Bakanlığı 'gıda hijyen yönetmeliği' taslağını görüşe açtı. Taslağa göre fabrikadaki üretimden başlayarak nihai tüketiciye kadar gıda zinciri boyunca gıda güvenilirliğinin sağlanması gerekiyor. Gıda işletmecisi, gıda güvenilirliğinin sağlanmasından, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayanan prosedürlerin iyi hijyen uygulamaları ile birlikte uygulanmasından sorumlu olacak. Gıda işletmecisine, gıda zincirinin tüm aşamalarında gıda hijyeni kuralları ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine uyum için 'iyi uygulama kılavuzları' yardımcı olacak. İthal edilen gıdanın, yurtiçinde üretilen gıda ile aynı hijyen kurallarına veya eşdeğer bir kurala sahip olması gerekiyor. Yönetmelik, halen faaliyet gösteren gıda işletmelerine uyum için 5 yıl süre tanıyor.

Tarım Bakanlığı 'gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik taslağını' da görüşe açtı. Bu taslağa göre de perakende satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ilk defa kayıt kapsamına alınıyor. Bu, 20 bin civarında gıda üretim yeri ile 350 bin civarında gıda satış ve toplu tüketim yerinin bakanlığın denetimi altına girmesi anlamına geliyor. AB mevzuatına uygun olarak, insan sağlığı açısından daha fazla risk taşıyan gıda sektörlerine 'onay' zorunluluğu getirildi. Bu taslakta da uyum için işletmelere 5 yıl süre tanınıyor. Her iki taslak hakkındaki görüşler 26 Kasım'a kadar bildirilebilecek.
 
Kaynak: AA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr