Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ADALET, DERHAL VE HIZLI ŞEKİLDE TECELLİ ETMELİDİR

ADALET, DERHAL VE HIZLI ŞEKİLDE TECELLİ ETMELİDİR

ADALET, DERHAL VE HIZLI ŞEKİLDE TECELLİ ETMELİDİR12.11.2010

İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Şekib Avdagiç, İTO Meclisi’ndeki konuşmasında Başkan Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasıyla ilgili olarak, “Biz şunu istiyoruz; adaletin, derhal ve hızlı bir şekilde tecelli etmesini bekliyoruz. Masumiyetinin ispat edilip aramıza döneceğinden eminiz. Başkanımızın suçsuzluğunun er geç anlaşılacağı ve aramıza döneceği ile ilgili inancımız tamdır” dedi.

İSTANBUL Ticaret Odası Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı Meclis Başkanı İbrahim Çağlar başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan İbrahim Çağlar, Başkan Yalçıntaş’ın sevilen bir arkadaşları olduğunu belirterek, “Süren davanın sonucunda inşallah bir sorun çıkmadan tekrar aramızda olmasını arzu ediyoruz. Olay gerçekten her anlamda üzücü. Arzumuz tutuksuz olarak soruşturmanın devam etmesi ve sayın başkanın gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki görevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi. Allah yardımcısı olsun. Dualarımız ve gönlümüz Murat kardeşimizle...” dedi. Meclise hitabı ise İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç gerçekleştirdi. Avdagiç, Meclis Üyelerini Başkan Murat Yalçıntaş adına saygı ve hürmetle selamlayarak sözlerine başladı. Avdagiç, “Sayın Başkanımızın sizlere bazı mesajları var. Öncelikle Sayın Başkanımız, sizlere tek tek selam söyledi. Gösterdiğiniz alaka ve güven için teşekkür etti. Ve bir kez daha bilmenizi istiyor ki, suçsuzluğuna inancı tamdır. Yine Başkanımız, sizlere ve bizlere sükunet tavsiye ediyor. Aşırı davranışlardan uzak durmamızı, bütün haklarımızı hukuk ve adaletin ilkeleri çerçevesinde aramamızı, çalışmalarımızı bu çerçevede yapmamızı istiyor” dedi.

SABIR VE SÜKUNETLE HAREKET ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç, hakkındaki soruşturma dolayısıyla tutuklu bulunan Başkan Murat Yalçıntaş için bu hafta içinde ikinci bir itiraz daha yapılmasının gündemde olduğunu bildirdi.

İTO’nun kasım ayı meclis toplantısında konuşan Avdagiç, hüzünlü bir ay yaşadıklarını ifade ederek, zor zamanlardan geçtiklerini, zamanın zorluğunun bugün bu kürsüden kendilerine hitap etmesi gereken İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yokluğu ile daha da arttığını söyledi.
 
Avdagiç, “Bu kürsüden daha evvel de, sayın Başkanımızın yerine, sizlere hitap etmiştim. Ama bu hitaplar Başkanımızın odamız için, İstanbul için, ülkemiz için yurt dışında olduğu zamanlarda olmuştu. Şimdi o gurbette... Ve ben ilk kez, zor zamanda konuşmanın ne kadar güç olduğunu daha iyi anlıyorum. Sözcükler boğazımda düğümleniyor. Zannediyorum, hepimizin içi yanıyor” dedi.

Zor zamanlardan geçtiklerini yineleyen Avdagiç, “Çünkü Başkanımız yanımızda değil. Bizim onun yanında olmamız ve onun da bunu bilmesinin bize verdiği bir tesellisi olsa da, bu zor zamanlar yüreğimizi ağırlaştırıyor. Onun için zorlanıyoruz. Onun için sabır ve sükunetle hareket etmeye çalışıyoruz. Onun için duygularımızın esiri olmamaya çalışıyoruz, aklımızın yol göstericiliğinde hareket etmenin gayreti içindeyiz” şeklinde konuştu.

BİZ BİLİYORUZ Kİ MURAT YALÇINTAŞ DÜRÜSTTÜR
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avdagiç, üzüntülerinin büyük olduğunu ifade ederken, “Ancak üzüntümüz ve acımız bizi Başkanımıza zarar verebilecek hareketlere yöneltmemeli. Bunun zor olduğunu biliyoruz. Sadece soğukkanlılıkla çalışmamız hayırlı sonuçlar verecektir. Biz biliyoruz ki Murat Yalçıntaş dürüsttür. 6 yıldır birlikte çalıştığımız İTO çatısı altında kanun dairesinde kalmamız konusunda en yüksek duyarlılığa sahip arkadaşımız Murat Yalçıntaş’tır. Murat Yalçıntaş’ı düşündüğümüzde dürüst, onurlu, çalışkan kardeşimiz aklımıza gelir ve ne olursa olsun bu imaj değişemez” diye konuştu.

Bu arada, toplantıda Oda’nın  Kasım ayı faaliyetleri ile ilgili bir sinevizyon gösterim yapıldı. Kasım ayındaki oda çalışmalarına ilişkin Yalçıntaş’ın yer aldığı fotoğraf ve kamera görüntüleri, salonda  üyelerce alkışlandı.

* * *
Kriz komitesi oluşturduk
ŞEKİB Avdagiç, İTO Başkanı Yalçıntaş’ın, tedbiren tutuklandığı an İTO Yönetim Kurulu olarak Meclis Başkanı ile birlikte bir kriz komitesi kurduklarını, yapılması gerekenleri belirlediklerini söyledi.

Avdagiç, İTO Yönetim Kurulu olarak Başkan Yalçıntaş’ın ailesiyle yakın bir işbirliği içine girdiklerini, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile birlikte bu süreci beraber yürüttüklerini anlattı.

Avdagiç, tutuklamayla ilgili olarak, red tarihinden sonraki gelişmeler nedeniyle bir kez daha itiraz edilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Şekib Avdagiç, şöyle konuştu: “En kısa zamanda Başkanımızın aramızda olacağını ümit ediyoruz. Çünkü gerçekten bizler Türk adaletine güveniyoruz. Hem Türk adaletine hem de Murat Yalçıntaş’a güveniyoruz. Hepimiz sayın Başkanımız ile birlikte uzun süredir çalışıyoruz. Onun ne kadar kıymetli, dürüst ve ilkeli bir insan olduğunu yakından biliyoruz. Murat Yalçıntaş, sadece İstanbul’u değil, tüm Türkiye’yi bütün dünyada temsil ediyor. İstanbul’daki 300 bin işletmenin lideridir. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin başkanıdır. ABD’den Güney Kore’ye, Kırgızistan’dan Fransa’ya, Almanya’ya kadar iş aleminde ismi çok iyi bilinen bir kişidir.”

* * *
Biz Türk adaletine inanıyoruz
AVDAGİÇ, “Arkadaşlar biz şunu istiyoruz; adaletin, derhal ve hızlı   bir şekilde tecelli etmesini bekliyoruz. Masumiyetinin ispat edilip aramıza döneceğinden eminiz. Er geç başkanımızın suçsuzluğunun anlaşılacağı ve aramıza döneceği ile ilgili inancımız tamdır. Dün ölümünün    72. yılında saygıyla andığımız Cumhuriyetimiz’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir sözünü herkese hatırlatmak istiyorum: ‘Adliye   politikamızda izlenecek gaye, önce halkı yormaksızın hızla, yerinde, güvenle adaleti dağıtmaktır.’ İşte biz, gerçekten tam bunu istiyoruz.    Adaletin, hızla, güvenle ve milletin vicdanını yormaksızın dağıtılacağına inanıyoruz. Çünkü biz Türk adaletine inanıyor ve güveniyoruz. Türk hakimlerine, Türk savcılarına güveniyoruz” diye konuştu.
* * *
Suçsuzluğuna inancı tamdır
BAŞKAN Yalçıntaş’ın içinde bulunduğu durumla ilgili meclis üyelerini bilgilendirmek zorunda olduğunu belirten Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hemen belirtmeliyim ki, dün bazı yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla sayın Başkanımızı görme imkanı bulduk. Başkanımız moralli, metanetli ve sabırlı... Sağlığı yerinde. Dirençli. Masum olmanın gücünden kuvvet alıyor. Sizlere bazı mesajları var; önce hepinize ayrı ayrı selam söyledi, bu süreç boyunca gösterdiğiniz alaka ve güven için teşekkür etti, bir kez daha bilmenizi istiyor ki, suçsuzluğuna inancı tamdır. Ama aynı zamanda yargıya ve hukuka da saygısını ifade etti. Eninde sonunda adaletin tecelli edeceğine olan inancını bizimle paylaştı. Yine Başkanımız, sizlere ve bizlere sükunet tavsiye ediyor. Aşırı davranışlardan uzak durmamızı, bütün haklarımızı hukuk ve adaletin ilkeleri çerçevesinde aramamızı, çalışmalarımızı bu çerçevede yapmamızı istiyor.”

* * *
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
Perakende Ticaret Mağazaları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sait Kılıç: Buruk olduğum bir meclis. İnsanoğlunun başına arzu etmediği şeyler gelebilir. Bir kısmı zaman içinde telafi edilir, bir kısmı ise insanın gönlünde büyük izler bırakır. Ben, mağdur ve mazlumun yanında olmak gerekir diye düşünüyorum ve öyleyim. Mağdur ve mazlumu savunmak Hakk’ı savunmak demektir. Yaşam boyunca ne göreceğimizi yaşayacağımızı bilmiyoruz. Başlangıcı güzel olan bazı şeyler kötü, kötüler iyi olur. Başkanımız Murat Bey’in yaşadığı bu hadisenin de sonu güzel olur inşallah. Cenab-ı Allah bunu nasip eder inşallah. Meclis üyelerimize gönderilen “Nobel’in İzinde İktisat Kuramının Gelişimi” “Osmanlı Gümüş Damgaları” ile “İstanbul İbadethaneleri” kitaplarını aldım, teşekkür ederim.

Türkiye’nin içinde yaşayan bilim adamlarımızın, akademisyenlerimizin önünün açılması, onların sahiplenilmesi, projelerinin ve fikirlerinin desteklenmesi yararlı olacaktır. Sosyal içerikli bir proje ama bilim dünyası bakımından çok önemli bir proje, bilim insanı yetiştirme, insanı kazanma projesi olarak görmeliyiz. Bunun bizlere kazandıracağı maddi katkıları hesap etmek mümkün değil.

BM İnsani Geliştirme Raporu Verimlilik İndeksine göre Türkiye 169 ülke arasında 83. sırada. Tersine beyin göçü, Avrupa’daki ırkçılık eğilimleri, ABD ve AB ülkelerindeki iş imkanlarının azalması, Türkiye’nin artan nitelikli insan yapısı ile örtüştürüldüğünde bu proje daha önem kazanıyor. Bu projelere çeşitli isimler verebiliriz ve çok takdir toplarız.

Odamız yayınladığı kitapları meclis üyelerimize, kurum ve kuruluşlara gönderirken maksimum fayda minumum gider mantığına dikkat etmeliyiz. Doğru adrese doğru kitap ulaştırmalıyız. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun açıklamasında Türkiye’nin 627 bini bulan üstün yetenekli çocuk ve gençlerinden ancak 8 bininin eğitim aldığını, ama bu sayının yeni eğitim döneminde artacağını öğrendik. Ben Temmuz meclisinde bu çocuklara destek verilmesini; Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bu tür okulların yapımına İTO’nun destek vermesini istemiş, bunun yararlarını dile getirmiştim. Türkiye’yi dünyanın birincilik kategorisinde görmemiz için bu konulara önem vermeliyiz. İTO’nun bunu yapması için zaman geçmiş değildir.

Hükümetin borç yapılandırmasında esnafı rahatlatacak adımlar atması hayırlı olacaktır. Borçların kredi kartı ile yapılması gündemde. KOBİ’lerin bankalardan gelecek bir faiz yükü ile karşı karşıya kalması, büyük bir tehlike demektir.

Tıbbi Aletler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Veysi Cengiz Balçık: Yurt içinde bir malın yerli üretimi varsa, ithal malına karşı koruma önlemi alınır. Yoksa böyle bir yasak konulmaz. Biz de kendi ürünlerimizle ilgili müracaatta bulunduk. Belli bir düzen içinde çalışanımızı, bilançolarımızı, zararımızı belgeliyoruz. Bunları üst üste koyarak koruma konusunda bilgi alıyorlar. İmalat sanayinde üretim yapan ithal malın zararına karşı korunuyor. Bu düzenlemelerde bir taraf mağdur, diğer taraf memnun olmamalı.

Ayakkabı ve Yan Sanayi İmalat ve Satıcıları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ender Yazıcıoğlu: Cari açık büyük. Herkes ihracatı konuşuyor. İthalatı da konuşmak lazım. İthalatta koruma tedbirleri almak lazım. Ancak bu kolay olmuyor. Sektörümüzdeki zararlarımızı AB nezdinde belgeledikten sonra koruma tedbirlerini alabiliyoruz. Cari açığın 60 milyar doları aşacağını tahmin ediyorum. İhracat yüzde 10.4, ithalat yüzde 19.4 artıyor. Bu ekonomik şartlar altında hayatımızı üretici olarak sürdüremeyiz. Biz sadece hizmet sektörü ve ithalat ile büyümenin ve kalkınmanın sağlanmasını doğru bulmuyoruz. Ülkemizdeki et fiyatları ABD ve AB ülkelerinden pahalı. Düzgün planlama ve hesaplama yapılmadı. Üretici bezdirildi. Biz hem hükümetin hem Merkez Bankası’nın yanındayız. Ancak ülkeyi severken bu ülkenin gerçeklerini de konuşmak zorundayız. Murat Yalçıntaş Allah’tan korkar ve insanların içinde böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalmaktan çekinir. Başkan’ın suçsuzluğu kanıtlandığında çocuklarının kafasında önceki kareler kalacak. Hiçbir Türk insanının Türk adaletine güveninin sarsılmasını istemiyorum. Başkanın suçsuz olduğuna inanıyorum. Allah’tan korkan yetişme tarzı ve kültürüyle böyle işlerin içinde olmayacak bir insandır.

Servis Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Suat Sarı: Kura ve sermaye piyasasına hükümet müdahale etmiyor. Türkiye olarak kaliteli ürünü düşük maliyete üretmeniz lazım. Ancak o şekilde ihracat mümkün. Türkiye’de bu enerji fiyatları, işçilik maliyetleri ve kalite düşüklüğü ile yurtdışı piyasalarla rekabet etmemiz mümkün değil. Türkiye’de bu konuda tüccar, devlet, üniversite, sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeli. Enerji fiyatlarının vergilerin düşmesi lazım. Toplumsal kalkınma bu şekilde olur. Devletin destek olması gerekir ki bu sayede ürünlerimiz dış piyasada rekabet etsin ve ihracatımız artsın.

Toptan Gıda İçecek ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ahmet Özer: İTO iştiraklerinin kiracıları ile ilgili meclis üyelerine bilgi sunabilir miyiz acaba diye düşünüyorum. Başkanımız Murat Yalçıntaş ile ilgili konuşmak istemiyorum; kendisini önce Allah’a sonra Türk adaletine emanet ediyorum.

Bilgisayar Yazılım ve Büro Makineleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zafer İpekçi: Başkanımız Murat Yalçıntaş’ın tutuklanması ile ilgili olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı açıklamayı yadırgadım. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün başına aynı olay geldiğinde tavrı farklı olmuştu. Bu konuda bizi aydınlatırsa seviniriz. Kendisinden farklı bir açıklama bekliyoruz.

Bankalar ve Finans Kuruluşları Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Zeki Sayın: Geçen hafta Başkanımız’la görüştüm. Başkanımız ‘Arkadaşlara selam söyleyin. Dostlarımızı arkadaşlarımızı mahcup edecek hiçbir şey yapmadım. Bundan eminim’ dedi. Başkanımız’ın ne kadar çalışkan ve dürüst olduğunu biliyoruz. Biz bu suçlamayı hiçbir şeye sığdıramadık. Kendisi de aynı ifadeleri kullandı. Orada çok önemli bir tecrübe sahibi olduğunu söyledi. Tecrübe en pahalı elde edilen bir bilgidir. Tabi kimse böyle olmasını arzu etmezdi.

Başkanımızın’ın selam ve hürmetlerini size iletiyorum. Ekonomik konulara gelince: Cari açığın sıcak para ile karşılanacağı söyleniyor. Oysa ki ülke ekonomisinde esas olan üretimdir. Üretimin ihracatın fazla olması gerekir. Her şeyin başında üretim vardır. Eğer üretim olmuyorsa kurun artması ve devletin kura müdahale etmesi ile bir gelişme sağlanmaz. Sıcak para bir yandan yararlı bir yandan da tehlikelidir. Bir ülkeden sıcak paranın ani geri çekilmesi sonucu o ekonominin krize girmeme gibi bir ihtimali yok. Bu sıcak paranın Türkiye’de yatırıma yönlendirilmesi lazım. Buradan mal alınmasını teşvik etmek lazım. Hem işçi maliyetleri azaltılmalı hem de yatırımcı için yatırım teşvikleri sağlanmalı. İmalatta üretim maliyetlerini düşürüp, markalaşmayı ön plana çıkarırsak cari açık azalacaktır.

Seçim yaklaşıyor. Seçimde istikrarı bozucu bir sonuç çıkarsa bütün arkadaşlarımızın krize hazır olmaları gerekir.

Metal Döküm ve İşleme Meslek Komitesi Meclis Üyesi Muzaffer Güçlü: Geçen hafta Allah kısmet etti Başkanımız’ı ziyaret ettim. Kendisini çok iyi gördüm. O bizi teskin etti. Bize moral ve güç depoladı. Kendisinin en kısa zamanda aramızda olmasını istiyorum. Bütün arkadaşlara ayrı ayrı selam söylememi istedi. Kendisinin selamını size getirdim.

Kaynak: İTO
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr