Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRK DENİZCİLİK ZİRVESİ ÇIRAĞANDA YAPILDI

TÜRK DENİZCİLİK ZİRVESİ ÇIRAĞANDA YAPILDI

TÜRK DENİZCİLİK ZİRVESİ ÇIRAĞANDA YAPILDI10.11.2010

Turkish Shipping Summit-Türk Denizcilik Konferansı bugün Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

2007 yılından beri düzenlenen Turkish Shipping Summit-Türk Denizcilik Konferansı en son 25 Ekim 2008 yılında gerçekleştirilmişti. Türkiye'de denizcilik sektörünün durumunun konuşulduğu konferansa Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TOBB Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu ve Beşiktaş Denizcilik Şirketler Grubu CEO'su Yavuz Kalkavan olmak üzere sektörün önde gelen isimleri katıldı. Gemi sahipleri (Armatörler) Paneli'nin moderatörlüğünü Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptı.

Kalkavan: “Rezilde olabiliriz vezirde”
“Sipariş açısından en kötü zamanlardan birindeyiz” diyen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, şirketlerin uygun zamanda yatırım yapmak istediklerini belirtti. Kalkavan, “Armatörler ve sipariş açısından tehlikeli, yatırım açısından doğru bir zamandayız. Rezilde olabiliriz vezirde” diyerek oturumun sonunda yaptığı özet konuşmasında Türk denizcilik sektörünün gelişmeye devam edeceğini söyledi.

Kaptanoğlu: “Güçlüyüz ama çokta zengin değiliz”
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, bazı armatörlerin yeni yatırımlar yaptığını, bazılarının ise beklemeyi seçtiğini ve beklemeyi seçenlerin şimdi gemi almaya başladıklarını belirtti. Piyasaya giren yeni şirketlerin olduğunu açıklayan Kaptanoğlu, krizin bu şirketlere yaradığının söylendiğini ifade ederek çok enteresan bir zamandan geçiyoruz. Güçlüyüz ama çokta zengin değiliz” dedi.
Yavuz Kalkavan: “Türkiye, sekiz büyük denizci ülkeden biri olacak”
Türkiye’de makro değişikliklerin yapıldığını söyleyen Beşiktaş Denizcilik Şirketler Grubu CEO'su Yavuz Kalkavan, Türkiye’nin 10-15 yıl içerisinde sekiz büyük denizci ülkeden biri olacağını belirterek Türkiye’nin kısa mesafeli taşımacılıkta öncü ülke olduğunu dile getirdi.
Akdemir: “Ro-Ro filosu yaşlandı”
Spot Denizcilik Genel Müdürü Burak Akdemir, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında bir köprü olduğunu ve gelişmelerle birlikte Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında kesiştiği yerde bulunduğunu söyledi. Türkiye Denizcilik Ticareti’nin küresel mali gerilemeden payını alırken yeni şirketler için fırsatlar doğurduğunu belirten Spot Denizcilik Genel Müdürü Burak Akdemir, Ro-Ro filosunun yaşlandığını belirterek filonun ortalama yaşının 22 olduğunu söyledi. Akdemir, krizle birlikte ticaret hacminin düştüğünü ancak Nisan ayından beri taşımacılık hacimlerinde iyileşmeler görülmeye başlandığını açıkladı. “Önemli olan güvenli bir hizmet sunmak” diyen Akdemir, filolarını yapılandırmak için çalıştıklarını söyleyerek yatırımların doğru zamanda yapılması gerektiğini ifade etti.
Mat: "Son 10 yılda 100'den fazla gemi siparişi verildi"
Geden Lines Finans Direktörü Mehmet Mat ise yaptığı konuşmada son 10 yılda 100'den fazla gemi siparişi verildiğini ancak siparişlerden bazılarının iptal edildiğini bazılarının ise ertelendiğini söyleyerek bunları yaparken ilişkilerini canlı tutmaya özen gösterdiklerini ifade etti.
Souri: “Deniz haydutları denizcilik sektörünü tehdit ediyor”
Deniz haydutluğuyla ilgili olarak sunum yapan NITC’den Mohammad Souri deniz haydutluğunun bir suç olduğunu belirterek gemilere yapılan saldırılarla ilgili raporları açıkladı. Somali’de yapılan korsanlıkta milyonlarca dolar fidye istendiğini belirten Souri, saldırıların üçte ikisinin Aden Körfezi’nde yapıldığına dikkat çekti.

Son yıllarda yapılan saldırıların önceki yıllara göre 28 kat arttığını ifade eden Mohammad Souri, deniz haydutluğuyla mücadele için sadece parasal anlamda tedbir almadıklarını ancak aldıkları tüm tedbirlerin korsanlıkla mücadelede yetersiz kaldığını söyleyerek, bir çok armatörün Aden Körfezi’ne girmemeye dikkat ettiğini ve maliyetlerini artırmak pahasına yollarını uzattıklarını açıkladı. Korsanlık faaliyetleriyle ilgili bilgi veren ve Somali’de düzgün bir hükümetin kurulmasının desteklenmesi gerektiğini söyleyen Souri, “Deniz haydutları fidyeleri alarak yoksullara dağıtıyor. Tıpkı Robin Hood gibi. Onlar kendilerini kahraman görüyor. Parayı dağıtarak kutlama yapıyorlar” dedi.
 
Kaynak: Haber ve Fotoğraflar: Merve KORKMAZ - İstanbul Haber Ajansı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr