Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ASCAME: DÜRÜSLÜĞÜ İLE TANIDIĞIMIZ YALÇINTAŞI ARAMIZDA GÖRMEYİ UMUYORUZ

ASCAME: DÜRÜSLÜĞÜ İLE TANIDIĞIMIZ YALÇINTAŞI ARAMIZDA GÖRMEYİ UMUYORUZ

ASCAME: DÜRÜSLÜĞÜ İLE TANIDIĞIMIZ YALÇINTAŞI ARAMIZDA GÖRMEYİ UMUYORUZ09.11.2010

23 Akdeniz ülkesinden 210 odanın üye olduğu ve başkanlığını İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yaptığı Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin (ASCAME) 21. Genel Kurul toplantısı Hırvatistan’ın Opatija şehrinde yapıldı. ASCAME Başkan Yardımcısı ve oturum başkanı Mounir Mouakhar, yaptığı konuşmada Başkan Murat Yalçıntaş’ı en kısa zamanda ASCAME toplantılarında görmeyi ve her şeyin bir an önce normal işleyişine dönmesini umduklarını bildirdi.

İSTANBUL İŞ ALEMİNİN YANINDAYIZ
ASCAME Başkan Yardımcısı Mounir Mouakhar, “Dürüstlüğü, profesyonelliği ve ASCAME için gerçekleştirdiği yararlı hizmetleriyle tanıdığımız Murat Yalçıntaş’ı en kısa zamanda ASCAME toplantılarında görmeyi bekliyoruz” diye konuştu. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin Genel Kurul Üyeleri de bu süreçte İstanbul Ticaret Odası’nın ve İstanbul iş aleminin yanında olduklarını belirttiler.

* * *
Milyonlarca iş adamının hislerini dile getiren iş dünyası temsilcileri, İTO Başkanı için tek ses oldu:

‘MURAT YALÇINTAŞ’A SONUNA KADAR GÜVENİYORUZ’
Hisarcıklıoğlu: Hak yerini bulacaktır
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasıyla ilgili olarak, “Biz Türk adaletine inanıyoruz. Hak yerini bulacaktır” dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 29 Ekim’de İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu’nun beraberinde TOBB Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ile Halim Mete, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer ve Onursal Başkanı Nejat Basmacı yer aldı. Görüşmede İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Şekib Avdagiç ve Dursun Topçu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına ilişkin olarak, artık yargılama sürecinin başladığını, işin yargı sürecinde olduğunu, savcı ve hakimlerin doğru ve gerekli olan neyse o doğrultuda hareket edeceklerini belirterek, “Biz Türk adaletine inanıyoruz. Hak yerini bulacaktır. Suçlu, suçsuz ayrılacaktır. ‘Şu suçludur, şu suçsuzdur’ demek doğru değil” dedi.

Bir gazetecinin, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Artık yargılama süreci başlamıştır. Bizim, İTO Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı Yönetim Kurulu üyeleriyle, İstanbul’daki diğer oda ve borsa başkanlarıyla yapmış olduğumuz istişarede, yargılamanın başlamış olduğu süreçte konuşmanın doğru olmadığı, Türk adaletine hepimizin, bu masadaki bütün arkadaşlarımızın güvendiği hemfikir olduğumuz bir nokta; bu çok önemli. Türk adaletine güvenimizin tamdır. İş, yargı sürecinde. Bundan sonra savcılarımızın, hakimlerimizin doğru olan, gerekli olan neyse o doğrultuda hareket edeceklerine bizim inancımız tamdır. Biz Türk adaletine inanıyoruz, hak yerini bulacaktır. Suçlu, suçsuz ayrılacaktır. ‘Şu suçludur, şu suçsuzdur’ demek doğru değil. Söyleyeceğimiz bu kadar. Bu konuda başka bir şey söylemek mümkün değil.”

* * *
Ziyarette bana ‘Ben Türk adaletine güveniyorum’ dedi
HİSARCIKLIOĞLU, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ı ziyaret etmesinin sebebinin sorulması üzerine de, “Benim ziyaretimin sebebi, bir ihtiyacının olup olmadığıdır. Zaten ailesi, sağ olsunlar onlar takip ediyorlar. Ama Odalar Birliği Başkanı olarak yardımcı olabileceğim, eksiği, gediği noktasında bir nezaket ziyareti. Bu çerçevede, kendisinin hal hatırını sordum. Hal hatırının iyi olduğunu söyledi. Kendisinin de bana ifadesi, biraz önce benim söylediğimle aynı oldu. (Başkanım ben Türk adaletine güveniyorum, hakim ve savcıların, doğru olan neyse bu doğrultuda hareket edeceklerine güvenim tamdır) ifadesinde bulundu. Bizim de söylediğimiz bu zaten” diye konuştu.

* * *
MÜSİAD: Yalçıntaş’ın isnat edilen olaylarla ilişkisi olmadığına inancımız tamdır

MÜSTAKİL Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD): “Başarıları ve tevazusu ile zihinlere yer etmiş Sayın Yalçıntaş’ın, kamu görevi sürdürdüğü bir pozisyon itibariyle kendisine isnat edilen olaylarla ilişkisi olmadığı yönündeki inancımız tamdır.”

MÜSİAD, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına ilişkin, “Başarıları ve tevazusu ile zihinlere yer etmiş Sayın Yalçıntaş’ın, kamu görevi sürdürdüğü bir pozisyon itibariyle kendisine isnat edilen olaylarla ilişkisi olmadığı yönündeki inancımız tamdır” açıklamasını yaptı.

ÜZÜNTÜ YARATTI
MÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Yalçıntaş’ın, İTO iştiraklerinden İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş.’nin (İDTM) Başkan Vekili sıfatıyla fuar alanlarının kiracısı firma ile oluşan ihtilaf nedeniyle ilgili davalarda yargıya rüşvet verildiği iddiasıyla tutuklanması kararının, tüm iş dünyasında olduğu gibi MÜSİAD camiasında da şaşkınlık ve üzüntü yarattığı ve yapılan uygulamanın kaygıyla karşılandığı belirtildi.

ULUSLARARASI KİŞİLİK
Yalçıntaş’ın, İTO’daki görevinin yanı sıra hem yurt içinde hem de uluslararası arenada birçok kurumun başkanlığını veya yöneticiliğini yaptığı, her zaman dürüst, saygın ve ilkeli duruşu ile ön plana çıkmış bir kişilik olarak tanındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Özellikle belirtmek isteriz ki, evrensel hukuk ilkelerine göre dava ve yargılama süreci tamamlanarak mahkeme kararı ile suçu kesinleşmeyen hiçbir kimse, suçlu ilan edilemez. Bu vesileyle yargı sürecine intikal etmiş olan mezkur konunun bir an önce aydınlatılarak, masum olduğuna inandığımız İTO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Yalçıntaş’ı en kısa zamanda görevinin başında görmeyi umut ve arzu etmekteyiz. Bu son olay, yıllardır söyleye geldiğimiz ülkemizin ileri demokrasi ihtiyacı ile aksayan yargı mekanizmasının insanımıza güven verir niteliğe kavuşmasının gereğini bir kez daha net bir şekilde ortaya koymaktadır.”

* * *
KOBİDER: Yalçıntaş, delil karartma işine tevessül etmez
KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Yalçıntaş’ın tutuklanmasının iş dünyasını derinden etkilediğini bildirdi. Özgenç, şunları belirtti: “Adı, adresi belli ve İstanbul’un saygın ailelerinden olan İTO Başkanı Yalçıntaş’ın kaçma ihtimali veya delil karartma gibi yasal olmayan işlere tevessül etmeyeceği kanaatindeyiz.

Tutuklama kararı, tüm iş camiasında derin üzüntüye sebep olmuştur. Ülkemize kayıtsız, şartsız ve koşulsuz hizmet etme bilinci ile görevde bulunduğu, Türkiye’nin yakından tanıdığı, tüm kuruluşlar tarafından takdir edilmekte olan, aktifliği ve saygısı ile zihinlere yer etmiş İTO Başkanının kamu görevi sürdürdüğünü ve pozisyonu itibariyle kendisine isnat edilen suçlarla alakası olmadığını düşünüyoruz. Dava ve yargılama süreci tamamlanarak mahkeme kararı ile suçu kesinleşmeyen hiçbir kimse suçlu ilan edilemez düşüncesiyle mahkemeye intikal etmiş olan bu konunun bir an önce aydınlığa kavuşturularak, kalben suçsuz olduğuna inandığımız Murat Yalçıntaş’ın bir an önce vazife aşkıyla çalıştığı Türkiye’nin sayılı odalarından biri olan İTO’nun tekrar başında olmasını canı gönülden istemekteyiz.”

* * *
ASKON: Başkanın yasalara uygun yönetiminin şahitleriyiz
ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a sonuna kadar güveniyoruz” dedi. Mustafa Koca, şunları kaydetti: “İTO Başkanı Sayın Murat Yalçıntaş Beyefendinin bilerek bu tarz bir yanlışlık içerisinde olacağına asla inanmıyoruz. Kendisinin mevzuata ve yasalara uygun davranma ve yönetim yapma konusunda son derece titiz davrandığının şahitleri konumundayız. Bu konuda kendisinin de kendisine son derece yüksek bir güveni olduğu aşikardır. Zira yurt dışında bulunduğu halde bu olay üzerine gezisini yarıda kesip gelebilmiştir. Bu meselenin ne tür bir mesele olduğunun daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Tutuklama kurumunun giderek ceza sistemine dönmüş olması da endişeleri artırmaktadır. Yargıda meydana gelen bazı ayrışma ve gerilim alanlarının bu tarz sonuçlar doğurmuş olma iddialarından da ciddi endişe içerisindeyiz. Tüm bunlar bir an önce açığa çıkarılmalı ve hak yerini bulmalıdır.”

* * *
İGİAD: Tutuklanma biçimini tasvip etmiyoruz
İKTİSADİ Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Yönetim Kurulu, Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına ilişkin, “Kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmaksızın hiçbir kişi ya da kurum suçlu ilan edilemez. Tutuklanma biçimini de tasvip etmiyoruz” açıklamasını yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yargıya rüşvet verdiği iddiasıyla tutuklanmasının iş dünyasını üzdüğü belirtilerek, Yalçıntaş’ın iş dünyasının önde gelen sivil toplum temsilcilerinden birisi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Yalçıntaş’a isnat edilen suçlamalar ve tutuklanma biçimi hem bizleri hem de kamuoyunu rahatsız etmiştir. Diğer yandan dava ve yargılama süreci devam etmektedir. Kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmaksızın hiçbir kişi ya da kurum suçlu ilan edilemez. Tutuklanma biçimini de tasvip etmiyoruz. Kaldı ki, Sayın Yalçıntaş yargılama sürecinden kaçmamış, kendi isteği ile hukuki soruşturma sürecine dahil olmuştur.”

Kaynak: İTO
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr