Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HİZMETLER DE DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYET OLACAK

HİZMETLER DE DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYET OLACAK

HİZMETLER DE DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYET OLACAK03.11.2010

Çağlayan, "Hizmetler sektöründeki döviz kazandırıcı işlemler de, mal ihracatındaki desteklerden yararlandırılacak" dedi. 
         
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin de döviz kazandırıcı faaliyet kapsamına alınarak, destekleneceğini bildirdi.

Hong Kong'daki temasları sırasında basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenleyen Çağlayan, destekleme fiyat istikrar fonu (DFİF) destekleri kapsamında hizmetler sektörünün de döviz kazandırıcı faaliyet olarak değerlendirileceğini söyledi. Bu konudaki tebliğ taslaklarının Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu üyelerinin imzasında bulunduğunu belirten Çağlayan, söz konusu tebliğler Resmi Gazete'de yayımlanır yayımlanmaz, uygulama rehberlerini de hemen çıkaracaklarını ifade etti.

Çağlayan, yeni düzenlemenin esaslarını da şöyle anlattı:
"Hizmet ihracı da, mal ihracatı gibi döviz kazandırıcı faaliyet sayılacak. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere hizmetler sektöründeki döviz kazandırıcı işlemler de, mal ihracatındaki desteklerden yararlandırılacak. Örneğin üniversitelerimiz. Burada dışarıdan gelerek eğitim gören binlerce öğrenci var. Bunlar 10 bin dolardan başlayan ücretlerle eğitim görüyor. Üniversiteler de, bu şekilde ülkeye döviz kazandırıyor. O üniversiteye ülkeye döviz kazandırdığı için mal ihracatındaki gibi destek vereceğiz. Bunu sağlık sektöründe de yapacağız. Hizmetler sektöründe de ülkeye döviz getirenlere destek sağlayacağız.

33 milyar dolarlık hizmet ihracatımız var. Müteahhitlik sektörü de paralarını getirse, bu para 50 milyar dolara çıkar. Bizim dünyadaki payımız da yüzde 1,5'e yükselir."

Devlet Bakanı Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yurt dışında üstlendiği projeler karşılığında elde ettiği paraları vergi nedeniyle Türkiye'ye getirmediğinden de yakındı. Sektörün fiktif kardan vergi alındığı gerekçesiyle bu paraları ülkeye getirmediğini ifade eden Çağlayan, "Maliye Bakanıyla da konuştuk. Bu paralar Türkiye'ye gelse... Sıcak paraya taviz vereceğimize, bundan verelim. Yurt dışı müteahhitlerimiz yılda 20 milyar dolarlık iş alıyor, Türkiye'ye yılda gelen para ise sadece 1-1,5 milyar dolar" dedi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr