Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / İZLANDADA YİNE YANARDAĞ KORKUSU

İZLANDADA YİNE YANARDAĞ KORKUSU

İZLANDADA YİNE YANARDAĞ KORKUSU03.11.2010

İzlanda'da geçtiğimiz bahar aylarında Eyjafjallajokul yanardağının patlaması sonucu, Avrupa hava trafiği felç olmuştu. Şimdi ise ülkedeki Grimsvotn yanardağının faaliyete geçmesinden endişe ediliyor.
 
İzlandalı bilimadamları, ülkenin güneydoğusundaki Grimsvotn yanardağının 6 yıl sonra yeniden harekete geçmesinden endişe ediyor.
 
İzlanda Meteoroloji Ofisi yetkililerinden Gunnar Gudmundsson, yanardağın üstündeki buz kütlesinin erimeye başladığını, bunun muhtemel bir infilakın habercisi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.   
 
Gudmundsson, bununla birlikte, henüz yer altında herhangi bir hareketlenme tespit edilmediğini, durumun kısa zamanda netleşmesini umduklarını kaydetti.
 
Ülkenin en aktif yanardağı olarak bilinen Grimsvotn'un, İzlanda'nın güneydoğusunda, Vatnajokull buzulunun altında bulunduğu ve en son 2004 yılında faaliyete geçtiği belirtiliyor.
 
İzlanda'daki Eyjafjallajokul yanardağının bahar aylarında faaliyete geçmesi Avrupa genelindeki hava trafiğini bir süreliğine felç etmiş, infilakın neden olduğu kül bulutu yüzünden nisan ayında binlerce uçuş iptal edilmiş ya da kesintili olarak sürdürülebilmişti.

Kaynak: Hürriyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr