Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İSTANBULA 3. HAVALİMANI MÜJDESİ

İSTANBULA 3. HAVALİMANI MÜJDESİ

İSTANBULA 3. HAVALİMANI MÜJDESİ01.11.2010

THY filosuna katılan 5 yeni uçağın teslim töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'a 3'üncü havalimanı müjdesini de verdi

Türk Havayolları’nın filosuna 5 yeni uçak daha katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, THY filosuna katılan 4 yolcu ve 1 kargo uçağının teslimi töreni öncesinde uçakları inceledi.

Yapımı devam eden havacılık, bakım onarım ve modifikasyon merkezi ile ilgili bilgi alan Başbakan, merkezin inşaatını gezdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada Türk sivil havacılığının 8 yılda çok önemli bir gelişme gösterdiğine dikkat çekti.

Atılan adımlarla çocukların uçağa binme hayallerini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin her yerine açılan havaalanlarıyla ulaşılamayan il kalmadığını söyledi.

"İSTİYORUZ Kİ RÖTARLAR OLMASIN"
Başbakan Erdoğan İstanbul’a üçüncü havalimanın müjdesini de verdi:

"İnşallah yakında İstanbulumuz’da üçüncü havalimanımızı görürseniz şaşırmayın. Bunu da söyleyeyim. Havalimanı diyeceğim çünkü havaalanı küçüktür. Çünkü iki havalimanımız ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen’de bile sıkışmalar başladı. Artık sıkıntılar başladı ve şikayetler gelmeye başladı. Rötarlar bundan kaynaklanıyordur. İstiyoruz ki rötarlar olmasın."
İnşallah yakında İstanbul'da üçüncü bir havalimanını görürseniz şaşırmayın. Şu anda ikisi ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen de bile sıkışmaya başladık. Öbür tarafta sıkıntılar var. Şikayetler gelmeye başladı. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın"

4 YOLCU 1 DE KARGO UÇAĞI HİZMETE ALINDI
Türk Hava Yolları (THY) filosuna katılan 4 yolcu, 1 de kargo uçağının hizmete alım töreni Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapıldı.

Airbus firmasından 2 adedi teslim alınan A 330 - 300 yolcu uçağı ve Boeing firmasından 2 adedi teslim alınan B777 - 300 ER uçakları ile 330 - 200 kargo uçağı havalimanında gösterildi.

Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, uçakların hizmete alım törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve diğer yetkililer katıldı.

BAŞBAKAN "BEYLERBEYİ "NİN KOKPİTİNİ İNCELEDİ

Törenden önce hizmete alınan Beylerbeyi uçağını inceleyen Başbakan Erdoğan, daha sonra pilot kabinine geçerek bilgi aldı
Uçaktaki incelemesini bitirdikten sonra Başbakan Erdoğan önce beraberindeki bakanlarla birlikte, uçağın merdivenlerinde fotoğraf çektirdi.

Erdoğan, ardından da uçağın personeliyle fotoğraf çektirdi. Başbakan daha sonra kısa adı HABOM olan Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezinin önce maketini inceledi ve bilgi aldı. Erdoğan, HABOM'un devam eden inşaat alanına da gezerek incelemelerde bulundu.

"ASKERİ HAVALİMANLARI SİVİL HAVALİMANINA DÖNÜŞÜYOR"

Erdoğan daha sonra, Sabiha Gökçen Havalimanı içindeki Turkish Enginee Center'a (Türk Motor Bakım Merkezi ) geldi. Burada konuşan Erdoğan, "Bugün teslim aldığımız 5 uçakla THY'deki uçak sayısı 149 'a yükseliyor. Göreve geldiğimizde bu sayı 59 'du. Uçaklarla THY 'nin sektördeki iddiası daha da büyüyor. Şu anda Avrupa'nın en genç filosuna sahibiz 2011 'de 29, 2012'de 18, 2013 'de 4 ve 2014 'te teslim alacağımız 3 uçakla filomuzla 200 uçağı aşmış olacağız" dedi.

Erdoğan konuşmasında, rakamlar da verdi. Erdoğan, "2002 sonunda iç hat yolcu sayısı 87 milyon kişiydi. 2009 sonunda iç hat yolcu sayısı yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştı. Hani fakirin bir ifadesi var ya nereden nereye diye. Şimdi buradayız. Dış hat yolcusu 25 milyondu. Şu anda geldiğimiz rakam 44 milyona çıktı. Orada da artış oranı yüzde 77. Toplamda iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış yüzde 155 oldu, 85 milyon rakamına ulaştı" diye konuştu.

Erdoğan, " Ülkemizi istiyoruz ki dört bir yanına uçaklarla ulaşım Iğdır Hakkari, Şırnak havaalanına kavuşacak. Bunlar 5 - 10 yıl önce olsaydı olur be der miydik ? Ama şimdi var. Şimdi Avrupa 'ya Kars'a ulaşıyorsunuz Askeri havaalanlarını sivil havaalanlarına dönüştürme suretiyle orada da değişim ve dönüşümü gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

"ŞU ANDA İKİSİ İHTİYACA CEVAP VERMİYOR"

Erdoğan konuşmasında İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanın müjdesini de verdi. Erdoğan, " Şu anda THY ile birlikte 6 firma bu sektörde adet rekabet ediyor. Bunlar da zenginlik kazandırıyor. Dedik ki artık havaalanlarımızda da yap - işlet - devret modelini getirelim. Modern bir rekabet anlayışını oluşturalım. Sabiha Gökçen'de Atatürk Havalimanında bunu görüyoruz. Görmeye de devam edeceğiz. İnşallah yakında İstanbul'da üçüncü bir havalimanını görürseniz şaşırmayın. Şu anda ikisi ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen de bile sıkışmaya başladık. Öbür tarafta sıkıntılar var. Şikayetler gelmeye başladı. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın" diye konuştu.

"BU SAYI DAHA DA ARTACAK"

Törende Ulaştırma Balkanı Binali Yıldırım da bir konuşma yaptı. Yıldırım, "Türkiye'de 10 milyon vatandaşımız uçakla tanıştı. Uçağa görme imkanına kavuştu. Böylece havayolu halkın yolu talimatınız fiilen gerçekleşmiş oldu.
Havaalanı kapasitemiz 48 milyondan 129 milyona çıktı. Atıl hava meydanlarımız aktif hale geldi. Böylece havayolunun konforundan rahatından hızından her gelir gurubundan her bölgede oturan vatandaşlarımız yararlanmaya başladı. Türk Hava Yolları da küresel bir marka oldu. Bu yönde de gittikçe mesafe kat ediyor. 59 uçakla devralmıştık ; şu anda 150 uçağa yaklaştık. 149 uçağı var. Önümüzdeki ve takip eden yıllarda bu sayı daha da artacak" diye konuştu.

"2023'TE LİDER HAVAYOLU KURUMU OLACAĞIZ"

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ise, "Milli markamızı THY 70 yılık gelişimini 7 yıla sığdırmıştır. Yakın gelecekte İstanbul kıtalararası havacılığın merkezi olacaktır. 2023 yılında Cumhuriyetimiz 100 . kuruluş yılında ülkemiz lider konumda olacaktır. P011 yılında ise, çok yaklaştığımız Avrupa'nın ilk be yıldızlı hava yolu hedefimize ulaşacağız. Planımız 2105 yılında dünyanın 10 . büyük havayolu şirketi olmaktır. 2023'te ise, lider havayolu kurumu olacağız" dedi.

Kaynak: Ajanslar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr