Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ABD VE AVRUPADA BOMBALI KARGO PANİĞİ

ABD VE AVRUPADA BOMBALI KARGO PANİĞİ

ABD VE AVRUPADA BOMBALI KARGO PANİĞİ01.11.2010

Yemen'den ABD'ye gönderilen şüpheli kargolarda Kaide izleri taşıyan patlayıcı madde bulundu. İstihbaratı Suudi Arabistan verdi.

Yemen’den ABD’ye kargolanıp Britanya ve Dubai’de enselenen şüpheli paketlerde patlayıcı madde olduğu ortaya çıktı. ABD Başkanı Barack Obama, dün 11 Eylül saldırılarındaki panik havasını canlandıran şüpheli düzeneklerle dolu kargolarda patlayıcı madde olduğunu doğrularken bunun ‘ciddi terör tehdidi’ olduğunu vurguladı. Britanya İçişleri Bakanı Theresa May de Londra’da bulunan düzenek için “Pakette patlayabilecek bir düzenek vardı. Patlasaydı uçağı düşürebilirdi” dedi.
 
Bir kadın şüpheli tutuklandı
Britanya Başbakanı David Cameron, Chicago’daki sinagoglara ‘adrese teslim’ gönderilen paketlerin havada patlatılmak üzere hazırlandığını söyledi. Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan ise “ABD yönetimi bu saldırılara bitmiş gözüyle bakmıyor ve ihtiyatlı olmayı sürdürüyor” uyarısı yapıp, istihbaratın Suudi Arabistan kaynaklarından geldiğini aktardı. Yemen güvenlik güçleri dün en az iki bombalı kargoyu yolladığı iddia edilen bir kadını göz altında aldı.
 
Uluslararası kargo şirketleri UPS ve FedEx soruşturmaya her türlü desteği vereceklerini açıklayıp Yemen’den gelen tüm kargoları durdurdu. Yemen hükümeti de kendi iç soruşturmasını başlattı. Britanya ile Fransa, Yemen’den gelen direkt uçuşları da süresiz durdururken Yemen devlet ajansı Saba’ya konuşan bir hükümet sözcüsü, Birleşik Arap Emirlikleri, Britanya ve ABD yetkilileriyle işbirliği yapacaklarını duyurdu. Şüpheli buldukları 26 paketi daha incelemeye alan Yemenli yetkililer soruşturma çerçevesinde FedEx ve UPS ile çalışan yerel bayilerin çalışanlarını da sorguluyor. Mısır da alarma geçti ve başta Yemen kaynaklı olanlar olmak üzere ülkeye giren bütün kargoları denetlemeye başladı. Öte yandan, Yemen’den ABD’deki sinagoglara postalanan bombalı kargoların bulunması dikkatleri tekrar Kaide’nin Yemen’de kolu çekti. Batılı istihbarat kaynaklarına göre hali hazırda Kaide’nin Ortadoğu’daki en büyük eğitim merkezi Yemen’de.
 
‘Paketlerde Kaide izi var’
Dubai’deki şüpheli paketten çıkan, bir yazıcı kartuşunun içine elektrik kabloları ve bir sim kart yerleştirerek oluşturulmuş düzeneği inceleyen Dubai polisi, içinde pentaerithritol trinitrat (PETN) adlı plastik patlayıcı maddenin bulunduğunu tespit etti. Düzenek, kartuştan kablolar aracılığıyla bir elektrik akımı yaratarak sim kart üzerinden transfer edilen akımın patlayıcı PETN’i aktive etmesi amacıyla tasarlanmış. Dubai polisine göre patlayıcı düzenek Kaide’nin ‘izlerini’ taşıyor. Düzenekte kullanılan patlayıcı PETN, geçen Noel arifesinde Amsterdam-Detroit seferini yapan United Havayolları uçağını patlatmaya çalışan Kaide militanı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in üzerinden de çıkmıştı.


Kaynak: Radikal 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr