Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / KTHYNİN HUKUKİ VARLIĞI SONA ERDİ

KTHYNİN HUKUKİ VARLIĞI SONA ERDİ

KTHYNİN HUKUKİ VARLIĞI SONA ERDİ25.10.2010

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) tasfiyesine karar verdi.
 
KTHY Yönetim Kurulu, şirketin iflası yönünde önceki gün karar almış ve dün de KTHY'nin tasfiyesi için Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne başvurmuştu.
 
Mahkeme, bugün, yapılan başvuru çerçevesinde verilen ifadeler ve sunulan emareler ışığında KTHY'nin tasfiyesine karar verdi.
 
Mahkeme ayrıca, Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru'nu tasfiye işlemlerinin yürütülmesi konusunda görevlendirdi.
 
Mahkeme kararı uyarınca bundan sonraki süreçte devreye girecek olan Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru, tasfiye işlemelerinin yerine getirilmesi için çalışma başlatacak. Tasfiye işlemlerinin tamamlanmasının ardından KTHY resmen feshedilmiş olacak.
 
-MAHKEME-
 
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Mehmet Türker ve Kıdemli Yargıç Bertan Özerdağ huzurunda görülen davada, KTHY adına Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu, Şirket Koordinatörü ve Genel Müdür Vekili Selim Altıncık ve Avukat Ergin Ulunay hazır bulundu.
 
Mahkemede ifade veren KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu ve Şirket Koordinatörü ve Genel Müdür Vekili Selim Altıncık, 2010 Haziran ayından bu yana hiç bir faaliyeti bulunmayan, uçuş izni ve slot hakları iptal edilen KTHY;nin içine düştüğü durum hakkında bilgi verdi.
 
Şirketin tüm çabalara rağmen kurtarılamadığını, şu anda faaliyette olan hiç bir birimi bulunmadığını belirten Çavuşoğlu ve Altıncık, KTHY Yönetim Kurulu'nun aldığı tasfiye kararı yanında mali durumla ilgili belgeleri emare olarak mahkemeye takdim etti.
 
Avukat Ergin Ulunay da, verilen ifadeler ve sunulan emareler ışığında Şirketler Yasası kapsamında KTHY'nin mahkeme kararıyla tasfiyesini talep etti.
 
-KARAR-
 
Daha sonra kararı açıklayan Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Mehmet Türker, ilgili yasa uyarınca, bir şirketin feshedilmesi için ''şirketin özel bir karar alması'', ''mali yönden ödeyemeyecek duruma gelmesi'' gerektiğine işaret ederek, bu sebeplerin KTHY'de çok açık şekilde oluştuğunun görüldüğünü belirtti.
 
Mahkemenin bu bulgular ışığında borcunu ödeyemeyecek duruma gelen ve acze düşen şirketin tasfiyesinin adil ve hakkaniyet kuralları açısından gerekli olacağı kanısına vardığını kaydeden Mehmet Türker, bu çerçevede Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru;nun tasfiye işlemelerini yerine getirmesi için atanmasına karar verdiğini açıkladı.
 
Türker, şirket yetkililerinin, Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru;nun talebi ışığında belirleyeceği zamanda talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlü olduklarını vurguladı.
 
Karar sonrası açıklamada bulunan KTHY Avukatı Ergin Ulunay, KTHY'nin yapılacak olan tasfiye işlemleri sonucunda resmen feshedileceğini söyledi.
 
Ulunay, bugün alınan kararla KTHY'nin hukuki varlığının fiilen sona erdiğini de belirtti.
 
-''ÇOK ACI BİR DURUM''-
 
KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu ise, ''36 yıllık bir geçmişi bulunan KTHY;nin mahkeme kararıyla tasfiye noktasına gelmesinin, şirket yöneticileri, çalışanları, halk ve devlet için çok acı bir durum olduğunu'' kaydetti.
 
Çavuşoğlu, KTHY;nin sağlıklı ve doğru şekilde tasfiye edilmesi için her türlü bilgi ve belgeyi Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru'na vereceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr