Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRKİYE, AVRUPANIN ÇİNİ

TÜRKİYE, AVRUPANIN ÇİNİ

TÜRKİYE, AVRUPANIN ÇİNİ22.10.2010

2001 ekonomik krizinin ülkenin gidişatını değiştirdiğini belirten Economist, Türkiye'nin AB'den dışlanmasının Avrupalılar için tarihi bir hata olacağını vurguladı. 
         

İngiliz The Economist dergisi, son sayısında Türkiye hakkında özel bir rapor hazırladı. 

Raporda, Türkiye'nin iç politika, ekonomi ve dış politikası hakkında değerlendirmelere yer veriliyor.
Economist, "Türkiye Batı'ya sırtını mı dönüyor?" başlıklı raporda "Hayır ama Avrupa ve Amerika başarısını kabullenmezse dönebilir" diye belirtti.
Dergi, Türkiye'nin ekonomisindeki değişimi şu cümlelerle açıkladı:
"Savaş sonrası dönemin çoğunda Türk ekonomisi, Avrupa'nın hasta adamıydı. Bugün enflasyon daha düşük, bankalar sağlam ve Türkiye OECD içinde en hızlı büyüyen ekonomi. İmalat ve inşaat sektörü çok güçlü. Türkiye, bugün mobilya, araba, çimento, ayakkabı, televizyon ve DVD oynatıcıları üretiyor. Bir anlamda Avrupa'nın BRIC'i. Avrupa'nın Çin'i demek de mümkün."

2001 krizi gidişatı değiştirdi
Dergi, Türkiye'de siyasetin renkli ve ilginç olduğunu, partilerin kurulup bir anda kapandığını, siyasetçilere yasaklar getirildiğini, her türlü büyüklükte ve yapıda koalisyonun denendiğini ve ordunun sık sık hükümetleri devirdiğini belirtti.  Türkiye'nin aşırı şekilde merkezileştiğini ve azınlıklara kötü muamele ettiğine dikkat çeken Economist, 2001 ekonomik krizinin ülkenin gidişatını değiştirdiğini vurguladı.
Avrupa tarihi hata yapacak
Economist, Türkiye'nin AB üyeliği için şu ifadelere yer verdi: "Eğer Avrupa Birliği, kendi Çin'ini dışlamayı tercih ederse, bölgesindeki en hızlı büyüyen ekonomiye sırtını çevirecek, Doğu’ya nüfuz etme umudunu yitirecek. Dünyada artık esamelerinin okunmadığından yakınmaya başlayan Avrupalılar tarihi bir hata yapacak."
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr