Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YÜK GEMİLERİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR

YÜK GEMİLERİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR

YÜK GEMİLERİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR22.10.2010

Tekneler, yatlar ve yük gemileri boğazda tehlike oluşturmaya devam ediyor.
 
Yük gemileri boğazda tehlike oluşturuyor

Tekneler, yatlar ve yük gemileri boğazda tehlike oluşturmaya devam ediyor.
CHP’li Gökhan Gümüşdağ İstanbul İl Genel Meclisi’nin gündemine ”Özel tekne, yat ve yük gemilerinin boğazda kontrolsüz park edilmesi suretiyle güvenlik zafiyeti yarattığını, özel yat, tekne ve yük gemilerinin denizin kirlenmesine neden olduğunu ve bunun göz ardı edildiğini” yazılı önergesinde dile getirerek sorumluları ve yetkilileri göreve davet etti.
İstanbul İl Genel Meclisinin CHP’li Üyesi Gökhan Gümüşdağ “Özel tekne, yat ve yük gemilerinin boğazda kontrolsüz park etmek suretiyle yaratmış oldukları görüntü kirliliği ve güvenlik zafiyetinin giderilmesi hakkında” yazılı önergelerinde yetkililere uyarıda bulunarak İstanbul Boğazı'nda rastgele özel yatlar ve tekneler park edilmesi ile tehlike oluşturduğunu ve kullanım dışı olan bazı elektrik direklerinin unutulduğunu ve kaldırılması gerekliliğine işaret etti.
İstanbul İl Genel Meclisinin 2010 yılı Ekim ayı birleşiminde Meclis gündemine getirilen, CHP’li Orhan Çakır’ın da imzaladığı ve ilgili komisyonlara oy birliği ile havale edilen önergelerde şunlara değinildi;
Özel tekne, yat ve yük gemilerinin boğazda kontrolsüz park etmek suretiyle yaratmış oldukları güvenlik zafiyeti giderilsin!
“İstanbul boğazında rast gele özel yatlar ve tekneler park etmektedir. Özellikle boğazın daraldığı kesim Eminönü- Sarıyer kordonu boyunca rast gele yapılan parklar sonucunda İstanbul’un incisi boğazlarımızın güzelliği tehdit edilmektedir. Bu durum İstanbul’un sadece güzellikleri bozulmakla kalmayıp güvenlik açısından da büyük tehdit oluşturmaktadır. Büyük tonajlı yük gemilerinin trafik hattı üzerinde özel yat ve gemilerin rast gele bırakılması acil olarak düzenlenmesi gereken bir husustur. Bu tür yat ve teknelerin kesinlikle boğaz hattı boyunca park edilmemesi İstanbul dışında bulunan limanlarda park edilmek üzere yönlendirilmeleri gerekmektedir”
Özel yat, tekne, yük gemileri denizin kirlenmesine katkı sağlıyor!
“Gümrüklere mal indirmesi yapmak için park etmiş olan diğer yük ve taşıma gemilerinin de Yenikapı’dan başlayarak Büyükçekmece açıklarına kadar uzayan park durumları da dünyanın kültür başkentlerinden biri olarak sayılan İstanbul için büyük bir tezatlık oluşturmaktadır. Bu tip yük boşaltması yapacak gemilerin mutlaka İstanbul’un menzili dışına çıkarılması, sadece görüntü anlamında değil, boğazın trafik güvenliği açısında da büyük önem arz etmektedir. Park düzenlemesi sadece boğaz trafiğinin güvenliğini ve güzelliğini katkı sağlamakla kalmayıp halk arasında sıkça konuşulan özel yat, tekne ve yük gemilerinin denizi kirletilmeleri konusu da bu şekilde bir nebzede olsa kontrol altına alınmış olacaktır. Yukarıda saydığımız sair sebeplerden ötürü İstanbul’un güzelliği, temizliği ve güvenliği; özel tekne, yat ve yük taşıma gemileri tarafında tehdit atındadır. Bu durumun düzenlenmesi için gerekenlerin yapılması ve gerekli yerlerin bilgilendirilmesi için konuyu yüce meclisimizin takdirlerine arz ederiz”
ulasımonline
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr