Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ABNİN TÜRKİYE İLERLEME RAPORU

ABNİN TÜRKİYE İLERLEME RAPORU

ABNİN TÜRKİYE İLERLEME RAPORU15.10.2010

Avrupa Birliği İlerleme raporu taslağı: Anayasa değişikliği olumlu bir adım. Taslakta şunlara dikkat çekiliyor: Anayasa değişikliği için süreç katılımcı olmalı. Limanlar Rumlara açılmazsa müzakereler durabilir. Ruhban okulu açılmalı. Suriye ve Rusya ile vize anlaşmasına eleştiri.
NTV-Türkiye'nin Avrupa Birliği karnesi şekilleniyor. 9 Kasım'da açıklanacak 2010 Türkiye ilerleme raporunda anayasa değişiklikleri olumlu ifadelerle değerlendirilecek.

Ancak bundan sonra yapılacak tüm anayasa değişiklikleri için, daha saydam ve katılımcı bir süreç izlenmesi istenecek. İlerleme raporunda müzakere sürecinin durmaması için yapılması gerekenler de anlatılacak.

Raporda, kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesi, Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolunun açık olması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmeleri, bilgi edinme kanunu ve Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı gibi düzenlemeler olumlu gelişmeler olarak değerlendirilecek.

Ancak taslak raporda, yargı bağımsızlığına yönelik düzenlemelerin Avrupa Birliği tarafindan yakından takip edileceği hatırlatılacak ve bundan sonra yapılacak tüm anayasa değişiklikleri için daha saydam ve katılımcı bir süreç izlenmesi istenecek.

Raporda uyarılar da var. Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için daha fazla adım atması gerektiği vurgulanacak. Limanların bir an önce Rumlara açılmaması halinde, üyelik müzakerelerinin durma noktasına gelebileceği belirtilecek.

Türkiye'nin açılım politikalarıyla ilgili somut gelişme kaydetmesi gerektiği de vurgulanacak.
Ruhban okulunun açılması ve Patrikhane'nin 'ekümenik' statüsünün tanınması talebi bir kez daha hatırlatılacak.

Son olarak Türkiye'nin Rusya, Suriye gibi ülkelere vize uygulamasını kaldırmasının Avrupa Birliği'nin ortak vize politikasıyla bağdaşmadığı hatırlatılacak.

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr