Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 102. IATP KONFERANSI TÜRK HAVAYOLLARI EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENİYOR

102. IATP KONFERANSI TÜRK HAVAYOLLARI EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENİYOR

102. IATP KONFERANSI TÜRK HAVAYOLLARI EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENİYOR12.10.2010

102. Uluslararası Havayolları Teknik Ortaklığı (IATP) Konferansı Türk Hava Yolları'nın ev sahipliğinde başladı.

İstanbul Polat Renaissance Otel'de başlayan organizasyonun ana oturumunda konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörünün doğası gereği küreselleşmenin en yoğun olduğu alan ve küresel bir Pazar olduğunu belirtti. Bu küresel pazarda ayakta kalmanın yolunun, değişen taleplere uyum sağlayacak adımları zamanında atmak olduğunu ifade eden Kotil, "Potansiyel olarak tüm dünyanın yolcu olduğu bir dünyada en fazla payı almanın bir yolu kurumun tek başına hareket etmek değil, işbirliği ile mümkün olacağı ortaya çıktı. Yani bu rekabet ortamında ayakta kalmanın şartı, küresel düzlemde kesintisiz bir uçuş ağı kurmak olduğu gerçeği ortaya çıktı" dedi.

Bugün hava ulaşımının yüzde 90'ının ittifaklar içerisinde yer alan havayolları tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Kotil, bu oranın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyledi.
IATP'nin küresel rekabette havayolu firmaları için uçuş maliyetini düşürmek için önemli bir ortaklık modeli olduğuna dikkat çeken Kotil, "1948'de kurulan IATP'nın amacı havayollarının parça kaynağını ihtiyaç durumunda hat istasyonlarında paylaşmak, riski bölüşmek. Şu anda mevcut istasyon sayısı 650. IATP organizasyonunun yıllar boyunca bir parça sağlayıcısı (PROVIDER) ve kullanıcısı (PARTICIPENT) olarak stok tutmadığımız istasyonlarda uçaklarımızın ihtiyacı olabileceği parçaları ekonomik bir şekilde kullanma imkanına sahip olduğumuz gibi kendi stokumuz olan istasyonlarda ise bize ait parçalara ihtiyaç duyabilecek diğer operatörlere kullanım şansı sağlamaktayız. Böylece hem ticari bir avantaj sağlamakta hem de diğer operatörlere işbirliği yapma şansına sahip olmaktayız. Bu model hava yolları için hem uçuş maliyeti hem de stok maliyetini düşürerek firmaları önemli bir gider kaleminden kurtarmaktadır" diye konuştu.

Türk Hava Yolları olarak son yıllarda önemli atılımlar içinde olduklarını ifade eden Temel Kotil, geniş gövdeli uçak filosunu önümüzdeki yıl içerisinde iki katına çıkaracaklarını kaydetti.
Barselona ve Manchester United sponsorluklarının kendilerine önemli bir prestij kazandırdığını belirten Kotil şunları söyledi:

"Önümüzdeki günlerde tüm dünyada Manchester United'lı futbolcuların oynadığı reklamlarımız dönmeye başlayacak. Ve tüm dünya yeniden Türk hava Yolları'nı konuşacak.
Türk Hava Yolları sunduğu ürün ve hizmet kalitesiyle artık dünyada uçakla seyahat edenlerin tercih ettiği bir şirket haline geldi. Bunu rakamlara yansıdığını görüyoruz. Bu yılki 31 milyon yolcu hedefimize ulaşacağız.
Ama asıl önemlisi 2011 yılı. 2011 bizim için çok farklı bir yıl olacak. Çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Şu anda ulaştığımız network büyüklüğü açısından dünya sıralamasında 8. havayolu şirketiyiz. Önümüzdeki yıl açacağımız hatlarla bu sıralamada daha önlere geleceğiz. Washington, Dakka, Vietnam, Atlanta, Şiraz, Basra, Valencia, Manila, Oran, Erbil, Toulouse, Guanzou, Novorsbirsk ilk etapta sefere başlayacağımız yeni hatlar arasında."
Yeni uçakların katılımıyla 2011 yazından itibaren Amerika kıtası ve Uzak Doğu'daki sefer sayısını iki katına çıkaracaklarını belirten Kotil, "Diğer noktalarda da yüzde 20 büyüyeceğiz. Böylece bağlantı avantajımızı daha da iyileştireceğiz ve daha çok tercih edilir hale geleceğiz. 2011 yılında 5 yıldızlı havayolu olmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl iki havayolunun 5 yıldıza ulaşacağı ve bunlardan birinin de THY olacağı konuşuluyor. İnşallah Türkiye'nin markası THY, 5 yıldıza ulaşarak kalite yolunda dünya markası olacak. THY olarak son yıllarda elde ettiğimiz başarılarla zirveye tırmandık. Artık bir kademe daha yukarıdayız ve farklı zirveye ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz. Yeni zirvelere de ulaşıp dünyanın ilk 10 havayolu şirketi arasına girmeyi hedefliyoruz" dedi.
Kaynak: Uta Lojistik
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr