Taşımacılık topluluğunda yapılan en hararetli tartışmaların arasında, 2010 yılında taşımacılıkta sezonun zirve yapıp yapamayacağı, sektörün toparlanması için gerekli yakıt bitti mi gibi konular yer aldı.
ABD’de çok-modlu taşımacılıkta yer alan operatörlerin en büyüklerinden olan Union Pacific, sert bir zirve olmamakla birlikte Ekim’de bir zirve olacağına inandığını ifade etti.
Ancak ülkedeki en büyük perakende zincirlerini temsil eden Ulusal Perakende Forumu, perakendecilerin daha yılın başında siparişlerini oluşturduğunu ve hacimlerdeki artışların daha öncede yaşandığına inandığını belirtti.
Ulusal Perakende Forumu, Tedarik Zinciri ve Gümrük Politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Gold” yılın başında yaşının bazı tedarik sıkıntılarını önlemek için perakendeciler daha önceden tatil dönemi için mümkün olduğu kadar mal stokladılar” dedi. Hala kargo gelmekte, ancak satışlarla ilgili esas sorulması gereken, istihdam ve diğer faktörler gibi tüketici güvenini etkileyen konularda bu sonbaharda neler olacağıdır. Perakendeciler arz ve talepte doğru dengeye ulaştıklarını ümit etmektedir.
Diğer sektör rakamları ise daha sönük gözükmektedir. San Diego’da Tedarik Zinciri Yönetim Profesyonelleri Konseyi’inde konuşan CEVA CEO’su John Patullo, trans-pasifik hacimleri nispeten daha canlı olsa dahi, özellikle Asya-Avrupa arasında olmak üzere sezonun zirvesinin çok çok zayıf olacağını söyledi. Diğer bir CEVA yöneticisi ise, müşterilerin, tatil dönemindeki tüketici davranışı konusunda emin olmamalarından dolayı yapılan tahminleri pek o kadar dikkate almadıklarını belirtti. Göndericilerin envanterlerini yeniden tamamlamış olup, ilave sipariş verip vermemek için beklemede olduklarını ekledi.
Bu iç karartıcı haberlere karşı Hong Kong Hava Kargo Terminali sahip olduğu en son hava kargo rakamlarını yayınlamıştır (bakınız Ekim 5 tarihli haberler) Her ne kadar hacimler normal bir seyire inmiş olsa da, ihracatlar hala büyümeyi sürdürmekte, diğer zayıf göstergelere rağmen sağlıklı bir oran olmak üzere, Eylül’de yıllık bazda % 17’lik bir büyüme kaydetmiştir.
Denizyolu taşımacılığının da etkilendiği görülmekte, tarifelerdeki fiyat düşüşlerinin önüne geçmek için gemi hatlarının Avrupa-Asya hatlarındaki kapasiteleri düşürmeyi düşündüğü ileri sürülmektedir. Yılın daha başından itibaren taşıyıcıların ilave kapasitelerle piyasayı istila etmiş olmaları bunun daha bir belirgin nedeni olsa da, burada sezonun zirve yapmamış olması sorumlu tutulmuştur.
Piyasanın toparlanmasını sağlayacak gücün tükenmekte olduğuna dair kötümser bir hava esiyor olsa da, üretici ve perakendecilerin de geçen yılı aşırı temkinli bir yaklaşım benimsediklerini de dikkate almakta yarar var. Bu 2009 Kasım/ Aralık aylarında hava kargo sektörü üzerinde basınç oluşturup, tüketici talebi beklenmedik bir şekilde yüksek olurken, tarifelerin % 50 – 100 düzeylerinde fırlamasına neden olmuştur. Oyuncak üretici gibi göndericiler bile ürünlerini hava kargo ile göndermeye kalkışmış, bu da tahminde bulunanların yanıldığına bir işarettir.
Kaynak : Transport Intelligence