Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜMRÜK KAPILARI ORTAK KULLANILACAK

GÜMRÜK KAPILARI ORTAK KULLANILACAK

GÜMRÜK KAPILARI ORTAK KULLANILACAK08.10.2010

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile imzalanan protokol ile gümrüklerdeki işlemlerde yüzde 40 oranında azalma olacağını bildirdi
 
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile imzaladıkları Sarp, Çıldır/Aktaş ve Posof/Türkgözü kara gümrük geçiş noktalarının ortak kullanıma dair protokol ile gümrüklerdeki işlemlerde yüzde 40 oranında azalma olacağını bildirdi.

Yazıcı, İstanbul'da, Gürcistan Maliye Bakanı Kakha Bainduraşvili ile Sarp, Çıldır/Aktaş ve Posof/Türkgözü kara gümrük geçiş noktalarının ortak kullanıma dair protokolün imza törenine katıldı.

Törende konuşan Yazıcı, iki ülke arasında yeni bir sayfa açtıklarını, yeni bir başlangıca adım attıklarını ifade ederek, Gürcistan ile Türkiye arasında 3 tane önemli kara hudut kapısı bulunduğunu, bunların Sarp, Çıldır/Aktaş ve Posof/Türkgözü kara hudut kapıları olduğunu hatırlattı.

Yazıcı, ''Bugün bu 3 kapının, Türkiye açısından ilk uygulama olacak, Gürcistan açısından da ilk uygulama olacak, ortak kullanımına ilişkin bir anlaşma imzalamak üzere buradayız. Dünyada bu uygulamanın 3 tane örneği var. 2'si ABD'de, birisi Cenevre'de. Bu dördüncü örnek uygulamayı Gürcistan'la bugün burada imzaladığımız anlaşma ile hayata geçirmenin adımını atmış olacağız'' şeklinde konuştu.

İlk etapta Sarp gümrük kapısının ortak kullanımına ilişkin bir anlaşma yapma çalışması sürdürdüklerini anımsatan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Belki bu biraz gecikti. Sonuçta 3 kapıyı da aynı statüde ele almamız, bu uygulamanın ne denli önemli olduğunun her iki tarafın da kavradığının önemli bir kanıtı durumundadır. Bu anlaşma ile ne olacak? Uygulamanın anlamı çıkışta beyan, girişte kontrolün yapılması... Örneğin Sarp'tan Gürcistan'a bir Türk tüccarı ürün ihracatı yapacak, çıkışta Türk gümrüğüne beyan edecek. Türk gümrüğü bu beyanı karşı tarafa aktaracak ve ürün çıktıktan sonra karşı taraf direkt görürse kendisine daha önce iletilmiş beyana göre kontrol yapacak. Bu çerçevede gümrüklerdeki işlemlerde yüzde 40 oranında azalma olacak. Başka bir ifadeyle yüzde 40 daha hızlanacak. Tabi ki bu anlaşmayla gümrüklerde amaçladığımız birlikte kullanma işleminin hemen başlaması mümkün değil. Bu anlaşmaya bağlı olarak başka protokollerin de imzalanması gerekir. Şimdiden bu protokollerin hazırlanıp imza aşamasına gelmesinin talimatını burada arkadaşlarımıza veriyoruz.''

İPEKYOLU GÜZERGAHI-
Hayati Yazıcı, bütün bu çalışmalarına paralel ayrıca Bakü-Tiflis-Türkiye demir yolu hızlı tren projeleri bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin İpekyolu güzergâhında bulunan ülkelerin gümrük idareleriyle ilgili güzergâhın birlikte kullanılması, gümrük işlemlerinin uyumlu hale getirilmesi, basitleştirilmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve kaçakçılıkla etkin mücadelenin sağlanması amacıyla yıllık toplantılar düzenlediğini söyledi.

Bu toplantıların ilkinin 2008'de Antalya'da, ikincisinin geçen yıl Azerbaycan'da yapıldığını anımsatan Yazıcı, üçüncüsünün ise bu yıl 19-20 Ekim'de Tahran'da gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yazıcı, bu anlaşmanın aynı zamanda İpekyolu güzergâhı ile alakalı düzenlemeyi amaçladıkları faaliyetlere katkı sağlamasını umduğunu ifade etti.

Gürcistan Maliye Bakanı Kakha Bainduraşvili de, Türkiye'nin Gürcistan için en önemli stratejik partnerlerden biri olduğunu belirterek, söz konusu protokolün imzalanmasının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunacağını, bunun ulaştırma koordinasyonuna da katkı sağlayacağını dile getirdi.

Bainduraşvili, anlaşma sayesinde sınır kapılarındaki engellerin tamamen kaldırılmış olacağını bildirdi.

İyi komşuluk ilişkilerinin bu anlaşma ile bir kere daha vurgulandığını belirten Bainduraşvili, ''Son yıllarda iki ülke arasında bu kadar iyi komşuluk ilişkileri olmasaydı bu anlaşmanın imzalanması mümkün olmayacaktı. Umarım bizim gibi bölgelerdeki ülkeler de aynı sözleşmeleri imzalarlar'' diye konuştu. Konuşmaların ardından Yazıcı ve Bainduraşvili protokole imza attı.

Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr