Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜMRÜKLERDE BEKLEMENİN YILLIK MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR

GÜMRÜKLERDE BEKLEMENİN YILLIK MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR

GÜMRÜKLERDE BEKLEMENİN YILLIK MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR07.10.2010

‘2010 Dünya Gümrük Forumu’na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, dünya çapında gümrüklerde beklemenin yıllık maliyetinin 450 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Mete, bölgesel entegrasyonun sağlanması için ticaretin kolaylaştırılması, uluslararası sözleşmeler ve işbirliği anlaşmalarıyla işlemlerin basitleştirilmesi ve mevzuatın uyumlaştırılmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Ticaretin kolaylaştırılmasının beraberinde güvenliğin sağlanması, çevrenin korunması, toplum sağlığının ve güvenliğinin ön planda tutulmasını da gündeme getirdiğinin altını çizen Mete, özellikle 11 Eylül'de başlayan güvenlik öncelikli yaklaşımın dünyada ticaretin hızında yavaşlamaya neden olduğunu ifade etti.

Sınırlarda 1 saat beklemenin maliyetinin 50 dolar olduğuna dikkati çeken Mete, ''Dünya çapında gümrüklerde beklemenin yıllık maliyeti 450 milyon dolara ulaşmaktadır'' dedi.

-“Özel sektör ile ortaklık anahtar nokta”
Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya da yalınlaştırma ve uyumlaştırmayla ilgili birçok çalışma yürüttüklerini, aynı zamanda sınırlarda harcanan zamanla ilgili de bazı çalışmalar yapıldığını belirterek, sadece gümrük şirketlerinin bunları gerçekleştiremeyeceğini, hep birlikte bir eylem planı oluşturulması gerektiğini, özel sektör ile ortaklığın anahtar nokta olduğunu vurguladı.

Mikuriya, dünyanın küresel krizden çıkış sürecine girdiğini, sistemin açılması için ticaretin etkinliğinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, Dünya Gümrük Örgütünün, gümrüklerde yanlış uygulamalara karşı da savaştığını, bunlar arasında kaçakçılık ve yanıcı patlayıcı maddelerin taşınmasının da bulunduğunu, bu konuda risk yönetiminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

-“Arz zincirini korumak için gerekli koruma sağlanmalı”
Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Direktörü Walter Deffaa da dünya gümrüklerinin sınırlarda topladığı vergilere değinerek, gümrüklerin modern ticareti güvence altına almasının önemine dikkati çekti.

Gümrüklerin arz zincirini korumak için gerekli korumayı sağlaması gerektiğini kaydeden Deffaa, gümrük işbirliği prosedürlerinin yeni kontrol modelleri geliştirmek için yapıldığını, bazı gümrük işlem programlarını daha uygun uygulama prosedürleriyle birleştirdiklerini belirtti.

Kaynak: TOBB 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr