İstanbul’da yapılan Airport Exchange 2010 toplantısında Türkiye’nin havacılık sektöründeki büyümesi dikkat çekti.
HER yıl 5 milyar yolcu ve 77 milyon uçuşa ev sahipliği yapan 179 ülkeden 575 havalimanının CEO’su İstanbul’da yapılan Airport Exchange 2010 toplantısında buluştu. TAV Havalimanları Holding ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından gerçekleştirilen toplantıda ekonomik krizin havacılığa etkisi tartışılırken Türkiye’nin hava taşımacılığında hızlı büyümesi dikkatle izlendi.
Yılda 5 milyar yolcu
TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener havayolu taşımacılığının oluşturduğu ekonominin büyüklüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: “20 bin yolcu uçağı, 150 bin gökyüzü otobanından yılda 5 milyar yolcu taşıyor. Bugün havayollarının oluşturduğu ekonominin yerine geçecek internet dahil hiçbir alternatif ekonomi bulunmuyor. Yarattığımız ekonomi büyümeye devam edecek. Türkiye’de bu yıl yolcu sayısı 100 milyonu aşacak. Son 8 yılda THY uçak sayısını 144’e yükseltti. Yakın gelecekte 189’a çıkartacak. 33 milyon olan yolcu sayısı 100 milyonu buldu. Kurulurken hedeflediğimiz 10 yılda 10 havalimanı işletme sayısına ulaştık. Yeni hedefimiz yolcu trafiğini yıllık 40’tan 100 milyona çıkartmak.”
Dikkat çekici büyüme
Ekonomik kriz nedeniyle sektörün 100 milyon yolcu kaybettiğini, kargoda yüzde 13 kayıp yaşandığını anlatan ACI Avrupa Direktörü Olivier Jankovec, şu değerlendirmeyi yaptı: “Üyelerimiz küçülürken Türkiye’deki havalimanları yüzde 8 büyüdü. Havalimanlarındaki artış Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde önemli bir katkı sağladı. Sektörün Türkiye’deki büyümesi dikkat çekici.”
Çevre bizim için önemli
Toplantıya havalimanlarının üst yöneticileri ile birlikte 800 delegenin katıldığını söyleyen ACI Avrupa Başkanı Ad Rutten ise, “Toplantıda aldığımız kararlar havalimanlarının yeni vizyonunu oluşturacak. En önemli konuların başında çevre geliyor. Aynı zamanda ACI Yönetim Kurulu Üyesi olan Sani Şener’in desteği ile TAV Havalimanları Karbon Akreditasyonu’nun ilk üyelerinden oldu” dedi.
Büyümemiz yüzde 15’i buldu
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal “Havacılık sektöründe yaşanan tüm gelişmeleri, yaşadığımız deneyimleri paylaşarak farkındalığımızı artıracağımız bir ACI konferansının bize yeni ufuklar açmasını diliyorum. 2009’da krizin etkisi ile pek çok ülke trafiğinde etkin düşüşler yaşanmıştır. Türkiye hava trafiği 2009 yılında hizmet verdiği 1.066.553 trafik ile yüzde 5.4 artış kaydetmiştir. 2010 yılı ağustos sonu itibariyle artış oranı yüzde 15’tir” dedi.
Sikorsky: Küresel pazar için tam zamanı
SIKORSKY Aircraft Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi’ne Sikorsky’nin verdiği teklife ilişkin “Türkiye, küresel pazarda yer almak istiyorsa tam zamanı, yoksa 10 yıl daha bekleyecek” dedi. Estill, Sikorsky’nin ortak kuruluşu olan ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Alp Havacılık’ın Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi için Türkiye’ye yaptıkları teklifin emsalsiz ve muhteşem olduğunu belirterek, program kapsamında dünyaca ünlü Black Hawk helikopterinin tüm sofistike transmisyon ve aviyonik sistemlerinin Türkiye’de üretileceğini kaydetti. Program kapsamında Black Hawk’ın Türk havacılık sektörüne önemli bir ihracat girdisi sağlayacağını anlatan Estill, şöyle konuştu: “Black Hawk, genel maksat helikopterlerinde dünya standardı demek. Black Hawk’ı önümüzdeki onlarca sene çok kuvvetli bir talep olarak görüyoruz. Sikorsky, mevcut siparişlere göre önümüzdeki 12 yıl boyunca yılda 150 Black Hawk ve Seahawk üretimi yapacak. Küresel talebe baktığımızda 20 yıl boyunca 4 bin Black Hawk talebi ön görüyoruz. Black Hawk’ın bize verdiği güvenle, Türk Genel Maksat Helikopteri Programını kazandığımız takdirde, derhal Türkiye’ye 1 milyar dolarlık sipariş vermeyi garanti ediyoruz.”
Kaynak: Hürriyet