Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AIRPORT EXCHANGEİN GALA YEMEĞİ YAPILDI

AIRPORT EXCHANGEİN GALA YEMEĞİ YAPILDI

AIRPORT EXCHANGEİN GALA YEMEĞİ YAPILDI07.10.2010

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Europe ve ACI Asia-Pacific işbirliği ile İstanbul'da gerçekleştirilen "Airport Exchange 2010"nun gala yemeği Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

ACI BAŞARIYLA SONA ERDİ

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Europe ve ACI Asia-Pacific işbirliği ile İstanbul'da gerçekleştirilen "Airport Exchange 2010"nun gala yemeği Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener gecede yaptığı konuşmada, Türkiye'de hükümetin havalimanlarında gösterdiği özelleştirme çabaları sonucunda en son teknolojiyle 7 yeni havalimanı inşa edildiğini, havalimanlarının alt yapısındaki iyileştirmeler ve havacılık sektöründeki liberalizasyonun, yan sektörlerde büyümeyi de tetiklediğini söyledi.

İstanbul'un üç bin yıldır medeniyetlerin kavşak noktası olduğunu, Asya ve Avrupa'yı buluşturduğunu anlatan Şener, "ACI'ya sektörümüzün karşılaştığı sorunları tartışabileceğimiz, çözümler getirebileceğimiz ve yeni fırsatlardan faydalanabileceğimiz böylesine profesyonel bir ortam sağladığı için teşekkür etmek istiyorum. Türk Hükümetinin havalimanları için göstermiş olduğu özelleştime çabaları sonucunda en son teknolojiyle donanmış yedi yeni havalimanı inşa edilmiş bulunmaktadır. TAV tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı, benzersiz mimari tasarımı ve başarıyla işletilmesi sonucunda ACI Europe tarafından 2009 yılında "En İyi Havalimanı" ödülüne layık görülmüştür" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ YOLCU SAYISI SEKİZ YILDA 33 MİLYONDAN 100 MİLYONA ÇIKTI

Türk Hava Yolları'ndaki (THY) agresif büyümeyi diğer havayolu şirketlerinin takip ettiğini, Türkiye'deki yolcu sayısının 8 yılda 33 milyondan, 100 milyona çıktığını belirten Şener, 1 milyon fazladan yolcunun doğrudan ve dolaylı olarak, biner kişilik istihdam yarattığını vurguladı. Şener, "Havalimanları altyapılarında yapılan bu yeni iyileştirmeler ve havacılık sektöründeki liberalizasyon, yan sektörlerdeki büyümeyi de otomatik olarak tetikledi. Hepinizin bildiği gibi havaalanı kapasitesi büyümeyi tetiklemenin önkoşuludur. Türk Havayollarındaki agresif büyümeyi diğer özel havayolu şirketlerinin gelişimi takip etti ve Türkiye'deki yolcu sayısı sekiz yılda 33 milyondan 100 milyona çıktı. Bir milyon fazladan yolcu doğrudan ve dolaylı olarak biner kişilik istihdam yaratmaktadır; havacılık sektöründeki büyüme son sekiz yılda Türk ekonomisi üzerinde çok güçlü bir olumlu etki yaratmıştır" şeklinde konuştu.

"HER TÜRK VATANDAŞININ HAYATINDA EN AZ BİR KERE UÇAĞA BİNMESİNİ İSTİYORUZ"

Gala yemeğine katılması beklenen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın programındaki değişiklik nedeniyle katılamadığı bildirilirken, yerine konuşma yapan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka da, her Türk vatandaşının hayatında en az bir defa uçağa binmesini istediklerini belirterek, dünyada sivil havacılık yüzde 5 büyürken Türkiye'deki büyüme oranının yüzde 53'e ulaştığını, uçuşların artık daha makul bir ulaştırma biçimi haline geldiğini söyledi. Sivil Havacılık problemlerinin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantılar yapıldığının altını çizen Aka, "2003'ten beri, her Türk vatandaşının hayatında en az bir kere uçağa binmesini istiyoruz. Özelleşmeyle birlikte, Türkiye'deki sivil havacılık da tam hız büyümeye başladı. Teşebbüslerle daha da büyüyor. Bu yolcular için bir fırsat. Ulaşımı da daha lüks ve makul bir seviyeye taşıyor. Bununla birlikte havacılık güvenliği de göz ardı edilmemeli" ifadelerini kullandı.

"2009'DA TÜRKİYE'DEKİ HAVALİMANLARINDA YÜKSELİŞ GÖRÜLDÜ"

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec ise, Avrupa kıtasında bu yılbaşından başlayarak, havacılık sektöründe bir toparlanma dönemine girildiğini ancak, 2009 yılının Avrupa havalimanlarının çoğu için 'korkunç' bir yıl olduğu değerlendirmesini yaptı. Toplam 100 milyona yakın yolcu kaybedildiğini ve yük taşımacılığında yüzde 13'ün üzerinde düşüş yaşandığını ifade eden Jankovic, "Üyelerimizden birçoğu bu dönemde trafik kaybederken, Türkiye'deki havalimanlarında yükseliş görüldü" dedi. Jankovic, daha sonra sponsorlara ve gösterdikleri misafirperverlik için TAV'a teşekkür etti.

Enbe Orkestrası'nın sahne aldığı gala gecesinin sonunda, Sani Şener'e Abu Dhabi'li meslektaşı tarafından "devir teslim plaketi" verildi.

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr