Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / SURİYE-TÜRKİYE ARASINDA TEK GÜMRÜK KASIMDA

SURİYE-TÜRKİYE ARASINDA TEK GÜMRÜK KASIMDA

SURİYE-TÜRKİYE ARASINDA TEK GÜMRÜK KASIMDA06.10.2010

Bakanı Yazıcı, Türkiye ve Suriye Nusaybin sınır kapısındaki tek gümrük sahası projesinin temelinin en geç Kasım ayında atılacağını, ikili ilişkilerin süreç içerisinde daha da gelişeceğini kaydetti

Türkiye ile Suriye arasında gerçekleştirilen stratejik işbirliği toplantılarında iki ülkenin attığı adımların semereleri de toplanmaya başlıyor. Önceki gün Lazkiye'de start alan ekonomik işbirliği toplantılarına Türkiye'den 12 bakan katılırken Suriyeli ve Türk işadamlarına da yatırım çağrısında bulunulmuştu.

Temeller kasimda atilacak
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Suriye Nusaybin sınır kapısındaki tek gümrük sahası projesinin temelinin en geç Kasım ayında atılacağını söyledi. Yazıcı, Türkiye-Suriye sınır kapılarının tek pencere, gümrük sahalarının müşterek sahalara dönüştürülmesine ilişkin pilot bölge olarak belirlenen Nusaybin-Kamışlı sınır kapısındaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Yap-işlet-devlet modeli ile TOBB'a bağlı Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş tarafından yapılacak olan genel adıyla ortak sınır kapısının temelinin en geç Kasım ayında atılacağını belirten Yazıcı, '(Suriye ile) gümrük işlemleri ile ilgili müşterek verilerin karşılıklı değişimini sağlayacak teknik altyapının oluşturulması için lojistik ve bilgi desteği sağlayacağız' dedi.

Ortak sinirda ortak çalişma
Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey İkinci Bakanlar toplantısı sonucunda Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcı Asistanı Hasan Türkmani ortak basın toplantısı düzenlerken,ikili anlaşmalarda Türkiye adına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da yeralmıştı.

Dünya gümrükçüleri İstanbul'da buluşacak
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu ve halen 176 üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütü'nün (DGÖ) 'Küresel Bağlantılı Gümrükler ve Özel Sektör' konulu 2010 Dünya Gümrük Forumunu, 6-7 Ekim 2010 tarihlerinde 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da düzenleneceğini kaydetti. Yazıcı, dünya ticaretinin 2000 yılından günümüze yaklaşık 3 kat büyüdüğünü, 2008 yılında 32 trilyon dolar olan dünya ticaret hacminin, global ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında 24,8 trilyon dolara gerilediğini, 2010 yılında bu rakamın 28 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü söyledi. Dünya ticaretinde yaşanan bu büyümenin gümrük idarelerine bir iş hacmi olarak yansıdığına işaret eden Yazıcı, 6-7 Ekim 2010 tarihlerinde düzenlenecek 2010 yılı Dünya Gümrük Forumunda, gümrüklerin gelecekteki, 21. yüzyıldaki vizyonunun İstanbul'da tartışılacağını söyledi.

Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr