Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MİLLETLER ARASI ANLAŞMA(SIRBİSTAN)

MİLLETLER ARASI ANLAŞMA(SIRBİSTAN)

MİLLETLER ARASI ANLAŞMA(SIRBİSTAN)04.10.2010

2 Ekim 2010 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27717
MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2010/836
             12 Temmuz 2010 tarihinde Belgrad’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 21/7/2010 tarihli ve HUMŞ/228788 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 10 uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 9/8/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.
 
                                                                                                                              Abdullah GÜL
                                                                                                                         CUMHURBAŞKANI
 
Recep Tayyip ERDOĞAN
             Başbakan
 
           C. ÇİÇEK                                 B. ARINÇ                              A. BABACAN                                  M. AYDIN
Devlet Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                         Devlet Bakanı
 
           H. YAZICI                                F. N. ÖZAK                          M. Z. ÇAĞLAYAN                                F. ÇELİK
         Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                                Devlet  Bakanı
 
           E. BAĞIŞ                               S. A. KAVAF                              C. YILMAZ                                    S. ERGİN
         Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                                 Adalet Bakanı
 
        M. V. GÖNÜL                             B. ATALAY                           A. DAVUTOĞLU                               M. ŞİMŞEK
   Milli Savunma Bakanı                       İçişleri Bakanı                            Dışişleri Bakanı                               Maliye Bakanı
 
        N. ÇUBUKÇU                              M. DEMİR                                R. AKDAĞ                                  B. YILDIRIM
     Milli Eğitim Bakanı               Bayındırlık ve İskân Bakanı                    Sağlık Bakanı                               Ulaştırma Bakanı
 
         M. M. EKER                              Ö. DİNÇER                                N. ERGÜN                                     T. YILDIZ
Tarım ve Köyişleri Bakanı          Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı           Sanayi ve Ticaret Bakanı             Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
 
                                   E. GÜNAY                                                                            V. EROĞLU
                         Kültür ve Turizm Bakanı                                                           Çevre ve Orman Bakanı
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SIRBİSTAN CUMHURİYETİ
HÜKÜMETİ ARASINDA VİZELERİN KARŞILIKLI OLARAK
KALDIRILMASINA DAİR ANLAŞMA
             Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra “Akit Taraflar” olarak anılacaktır);
             İki Devlet arasında dostane ilişkileri ve işbirliğini daha da geliştirmeyi amaçlayarak;
             Her iki Devletin vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerini kolaylaştırmayı arzu ederek;
             Aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır.
MADDE 1
             İşbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen geçerli belge hamili her bir Akit Tarafın vatandaşları, Anlaşmada belirtilen hükümler çerçevesinde, diğer Akit Tarafın ülkesine girer, çıkar, ülkesinden transit geçer ve diğer Tarafın ülkesinde geçici olarak kalabilirler.
MADDE 2
             Her bir Akit Tarafın vatandaşları, diğer Akit Tarafın ülkesine uluslararası yolcu trafiği için belirlenmiş hudut kapılarından girer, çıkar veya transit geçebilirler. Her bir Akit Tarafın vatandaşları, diğer Akit Tarafın ülkesinin hudut kapılarından geçerken bu ülkede yürürlükte bulunan mevzuata riayet etmek zorundadırlar.
MADDE 3
             İşbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen geçerli belge hamili her bir Akit Tarafın vatandaşları, her altı (6) ay içerisinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan süre zarfında, diğer Akit Tarafın ülkesine girip çıkmak, ülkesinden transit geçmek ve diğer Akit Tarafın ülkesinde geçici olarak kalmak için vize yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.
             Her bir Akit Taraf vatandaşlarının diğer Akit Tarafın ülkesinde işbu Maddenin birinci paragrafında belirtilen süreyi aşan (90 gün) ikametleri bulundukları Akit Tarafın ülkesinde geçerli ulusal mevzuatına tabidir.
             Her bir Akit Tarafın diğer Akit Tarafın ülkesinde vize muafiyeti süresini (90 gün) aşacak bir süre için ikamet etmek isteyen vatandaşları, diğer Akit Tarafın diplomatik ve konsüler temsilciliklerine amacına uygun vize başvurusunda bulunurlar.
             İşbu Maddenin birinci paragrafında belirtilen vize muafiyeti süresi, tren, kamyon ve otobüs sürücüleri ile yardımcıları, sivil uçak, tren ve lokomotif ile gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan her iki Akit Tarafın vatandaşları için de geçerlidir.
MADDE 4
             Her bir Akit Tarafın diğer Akit Tarafın ülkesindeki diplomatik, konsüler veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan diplomatik, hususi, hizmet ve resmi pasaport hamili vatandaşları, görevleri müddetince, diğer Akit Tarafın ülkesine girip çıkmak, topraklarından transit geçmek için vize yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.
             Bu maddenin birinci paragrafındaki hükümler, geçerli diplomatik, hususi, hizmet, resmi ve umuma mahsus pasaport hamili aile fertleri için de geçerlidir.
MADDE 5
             Her bir Akit Tarafın mevzuatı uyarınca tasdik edilen Gemi Adamı Cüzdanı ile Uçak Mürettebatı için Seyahat Belgesi (ICAO standartları uyarınca tanzim edilen) hamili her Akit Tarafın vatandaşları, İşbu Anlaşmanın üçüncü maddesinin birinci paragrafında belirtilen vize muafiyeti süresince, diğer Akit Tarafın ülkesine girip çıkmak, topraklarından transit geçmek ve diğer Akit Tarafın ülkesinde geçici olarak kalmak için pasaportları yerine bu belgeleri kullanabilirler.
MADDE 6
             Her bir Akit Tarafın ülkesinde çalışma, öğrenim, araştırma, eğitim, aile birleşimi ve ikamet konularını düzenleyen özel meşruhatlı vizeler Akit Tarafların ulusal mevzuatına tabidir.
             Her bir Akit Tarafın vatandaşlarının özel meşruhatlı vize başvuru şartları (başvuru yeri, destekleyici belgelerin gerekliliği, vb.) Akit Tarafların ülkesinde geçerli ulusal mevzuatına tabidir.
MADDE 7
             Her bir Akit Taraf, herhangi bir neden belirtmeksizin diğer Akit Tarafın vatandaşlarının ülkeye girişini reddetme veya ülkesinde ikamet etme süresini kısaltma hakkına sahiptir.
             Her bir Akit Taraf olağanüstü durumlarda (salgın hastalıklar, doğal afetler, ulusal güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığını koruma gerekçeleriyle, vb.) işbu Anlaşmayı, geçici olarak, tamamen veya kısmen askıya alabilir.
             Her bir Akit Taraf, Anlaşmanın askıya alınması kararına ilişkin olarak yetmiş iki (72) saat içerisinde diplomatik yollardan diğer Akit Tarafa bildirimde bulunacaktır.
MADDE 8
             Akit Taraflar, İşbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen belgelerin örneklerini Anlaşmanın yürürlüğe girmesini izleyen otuz (30) gün içerisinde diplomatik yollardan birbirlerine ileteceklerdir.
             Akit Taraflar, işbu Anlaşmanın (1) ve (2) sayılı eklerinde belirtilen belgelerde değişiklik yapmaları durumunda, bu yeni belgelerin örneklerini, bu değişiklikler yürürlüğe girmeden altmış (60) gün önce diğer Akit Tarafa ileteceklerdir.
MADDE 9
             İşbu Anlaşmanın hükümlerinin uygulanmasına ilişkin herhangi bir uyuşmazlık istişareler veya diplomatik yollarla çözülecektir.
MADDE 10
             Akit Taraflar, İşbu Anlaşmayı, karşılıklı rızayla ayrı Protokoller imzalamak suretiyle değiştirebileceklerdir.
             Bu Protokoller İşbu Anlaşmanın bütüncül ve ayrılmaz parçaları olacaktır.
MADDE 11
             İşbu Anlaşma, Akit Tarafların Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli iç prosedürlerin yerine getirildiğine ilişkin olarak birbirlerine yaptıkları bildirimlerin sonuncusunun alındığı tarihi takip eden otuzuncu (30 uncu) gün yürürlüğe girecektir.
             İşbu Anlaşma, süresiz olarak yapılmıştır. Akit Taraflar, Anlaşmayı herhangi bir zaman feshedebilirler. Bu durumda, Anlaşma, diğer Akit Tarafın diplomatik yollardan yazılı olarak fesih bildirimini aldığı tarihi izleyen altı (6) ay boyunca yürürlükte kalacaktır.
             İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Belgrad’ta 13 Aralık 2001 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Özel Pasaport (Resmi Pasaportlar) Hamillerine Yönelik Vize Uygulamasının Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Anlaşma” yürürlükten kalkar.
             İşbu Anlaşma Belgrad’ta 12 Temmuz 2010 tarihinde, Türkçe, Sırpça ve İngilizce dillerinde, her metin aynı derecede geçerli olmak üzere, ikişer nüsha olarak imzalanmıştır.
             Anlaşmanın yorumlanmasında görüş ayrılıklarının ortaya çıkması halinde, İngilizce metin esas alınacaktır.
 
                          TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                                  SIRBİSTAN CUMHURİYETİ
                          HÜKÜMETİ ADINA                                                             HÜKÜMETİ ADINA
                          Ahmet Davutoğlu                                                                   Vuk Jeremic
                          Dışişleri Bakanı                                                                       Dışişleri Bakanı
 
             Ek 1
             Sırbistan’a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli belgelerin listesi:
             - Diplomatik Pasaport
             - Hususi Pasaport
             - Hizmet Pasaportu
             - Umuma Mahsus Pasaport
             - Denizadamı Cüzdanı
             - Uçak Mürettebatı için Seyahat Belgesi
             - Seyahat Belgesi
             - Geçici Pasaport
 
             Ek 2
             Türkiye’ye seyahat edecek Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli belgelerin listesi:
 
             - Diplomatik Pasaport
             - Resmi Pasaport
             - Umuma Mahsus Pasaport
             - Denizadamı Cüzdanı
             - Seyahat Belgesi (Laissez-Passer)
 
Yabancı dil metinler için tıklayınız.
 

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr