Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE, GÜMRÜK BİRLİĞİNİ UYGULAMIYOR

TÜRKİYE, GÜMRÜK BİRLİĞİNİ UYGULAMIYOR

TÜRKİYE, GÜMRÜK BİRLİĞİNİ UYGULAMIYOR01.10.2010

Avrupa Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht, AB'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini savunurken, "Gümrük Birliği ile ilgili Türkiye'den kaynaklanan birçok sorun var.

"Türkiye, Gümrük Birliği'ni tam olarak uygulamıyor"

Avrupa Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht, AB'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini savunurken, "Gümrük Birliği ile ilgili Türkiye'den kaynaklanan birçok sorun var. Türkiye Gümrük Birliği'ni istenildiği gibi uygulamıyor" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht, AB'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini ancak Türkiye'nin tam olarak uygulamadığını öne sürdü.
Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup üyesi Bulgar Metin Kazak'ın kaleme aldığı "Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkiler" başlıklı taslak rapor, Pazartesi akşamı Strasbourg'daki genel kurul çalışmaları sırasında ele alındı.

ABHabere göre, oturumda söz alan Karel de Gucht şunları kaydetti:
"Türkiye AB için önemli ekonomik bir partnerdir. Türkiye AB'nin 7. büyük ekonomik partneridir. Gümrük Birliği ile ilgili Türkiye'den kaynaklanan birçok sorun var. Türkiye Gümrük Birliği'ni istenildiği gibi uygulamıyor. Biz ise AB olarak Gümrük Birliği'nin tam olarak uyguluyoruz. AB'nin üçüncü ülkelerle STA anlaşmalarını imzalamasından dolayı Türkiye'nin sorunlar yaşadığını biliyoruz. Türkiye, Gümrük Birliğini tesis etmede isteksiz davranıyor."

-"TÜRKİYE'DE KORSAN ÜRÜNLERLE MÜCADELE SORUNLAR VAR"-

Karel de Gucht, "Türkiye'de korsan ve taklit ürünlerle mücadelede sorunlar var. Fikri Mülkiyet Hakları'nın uygulanması gerekiyor. Komisyon, Fikri Mülkiyet Hakları'nın uygulanmasında ısrarcı olacak. Türkiye ile vize görüşmeleri yapılıyor. Bu konuda çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr