Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / KITA, ERBİL OFİSİNİ AÇMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

KITA, ERBİL OFİSİNİ AÇMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

KITA, ERBİL OFİSİNİ AÇMAK İÇİN GÜN SAYIYOR01.10.2010

Uluslararası nakliye ayağında ağırlıklı olarak Avrupa’ya çalışan bir firma olmakla beraber son üç yıl içerisinde yönünü Ortadoğu ve Türkî Cumhuriyetlere çeviren Kıta Lojistik, Ekim ayı içerisinde Erbil ofisini açıyor. Erbil’de ciddi bir yatırım atağının söz konusu olduğunu ifade eden Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener konuyla ilgili şunları kaydetti: “Kıta Lojistik olarak son yıllarda özellikle Katar’a çok ciddi miktarda sevkiyat yaptık. Katar, Emirlikler, Suudi Arabistan’da büyük bir hareket görüyoruz. Yine Kazakistan’da yatırımlar söz konusu.  Baktığınız zaman Ortadoğu ve Türkî cumhuriyetlere büyük bir yoğunluk var.  Bir de tabii ki Kuzey Irak bizim için çok önemli bir pazar haline geldi. Oraya da yoğun yükleme yapıyoruz.  İş öyle bir noktaya geldi ki, gerek yurtdışındaki partnerlerimizden gerekse Irak sevkiyatı olan Türkiye’deki müşterilerimizden fiziksel olarak orada bulunmamızın gerililiğinin mesajını aldık.  Coğrafi olarak da Türkiye büyük bir avantaja sahip. Mal sevkiyatları en rahat Türkiye üzerinden yapılıyor. Civar ülkedeki sıkıntılar ve güvenlik ile ilgili endişeler bizi Kuzey Irak’ın bir numaralı tedarikçisi haline getiriyor.  Bir diğer tespitimiz de görüşmüş olduğumuz firmalarda Türklerle çalışmaya yönelik bir istek olduğunu ve Türk firmalarının önünün orada açık olduğunu gördük.  Orada iyi bir pazar olduğunu gördüğümüz için ilk olarak orada bir ofis açmaya karar verdik.  Bu bir başlangıç. Amacımız, Kıta olarak bölgesel bir lojistik firması haline gelmek. Yani Ortadoğu, Balkanlar ve Türkî Cumhuriyetlerinde iyi bir Network’a sahip olmak. Biz kendi ofisleriyle tüm lojistik hizmetlerde tek bir çatı altında hizmet verebilen bir lojistik firması haline gelmeye çalışıyoruz.”

Bir sonraki durak Türkî Cumhuriyetler
Erbil’den sonra gelecek yerin büyük olasılıkla Türkî Cumhuriyetler olacağını kaydeden Eldener,  “Orada bir pazar görüyoruz. Türkiye için Türkî Cumhuriyetler geleneksel bir pazar. Taşımacılık dışında depolama ve dağıtım gibi lojistik hizmetler ine ihtiyaç olduğunu gördüğümüz için bu bölgeleri tercih ediyoruz. Ülke ismi vermek için henüz erken. Çünkü bu ülkelerde fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.  Buna bağlı olarak sanıyorum 2011’in başında bizim stratejik büyüme hedeflerimiz de netleşir” diye konuştu. Avrupa’ya yapılan taşımaların aynı şekilde devam ettiğini vurgulayan Eldener şöyle devam etti:  “Alamaya başta olmak üzere Avrupa’ya hafta da 80 TIR’a yakın yükleme sevk ediyoruz. Ciddi bir parsiyel hareketimiz var.  Fakat bu bölgeleri geliştirmek de diğer bölgelere göre zorluk çekiyoruz. Rekabetten ötürü kar marjlarında ciddi bir düşüş var. Çünkü Türkiye’den Avrupa’ya taşımacılık yapan çok sayıda firma var.  Hepimizin aslında başlangıçta uzmanlık alanı Avrupa’ydı.  Fakat bu noktada yönünü başka yönlere çevirip başka alanlarda yol kat eden firmaların daha avantajlı olacağını düşünüyorum.  Biz de o yöne kaydık.  Avrupa aynen devam eder. Ama ben daha fazla büyüyeceğini düşünmüyorum.  Çünkü çok ciddi bir hacim söz konusu. Dolayısıyla bizim büyümemiz başka alanlarda olacaktır.”

Araç ve depo yatırımlarında hız kesmiyor
2010 bitmeden 40 yeni aracı filosuna eklemeye hazırlanan Kıta, sözleşmesini imzaladığı ilk 20 aracı Eylül sonunda teslim alıyor. 20’lik parti ise Aralık’ta teslim alınacak. Araç yatırımlarının devamın geleceğini belirten Eldener, “Daha büyük bir anlaşmaya hazırlanıyoruz. 2011’de araç yatırımımız 100 araca kadar çıkacak. Yurtiçi dağıtım da yaptığımız için araç yatırımını önemsiyoruz. Ayrıca Anadolu yakasında bir antrepo yatırımımız söz konusu.  Şu anda 7 m2 civarında bir yer arıyoruz. Erenköy gümrüğüne bağlı bir antrepoya ihtiyacımız olduğu için bu yatırımı yapma kararı aldık. 2010 sonundan önce bu yatırımımızı da netleştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr