Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD 25. YILINDA BALKAN FORWARDERLARINI TÜRKİYEDE BULUŞTURUYOR

UTİKAD 25. YILINDA BALKAN FORWARDERLARINI TÜRKİYEDE BULUŞTURUYOR

UTİKAD 25. YILINDA BALKAN FORWARDERLARINI TÜRKİYEDE BULUŞTURUYOR29.09.2010

2011 yılında 25. yılını kutlayacak olan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Güney Avrupa Ülkeleri Freight Forwarderları ve Lojistik Hizmet Üretenler Kongresi’ne ikinci kez ev sahipliği yapacak. Sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin katılımıyla 26-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan kongre, Balkan ülkelerinin lojistik stratejilerine yön verecek.
 

Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında filo büyüklüğüyle karayolu taşımacılığında, stratejik konumuyla da hava kargoda öncü konumda olan Türkiye, 2011 yılında önemli bir buluşmaya hazırlanıyor. İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 10. kez gerçekleştirilecek olan Güneydoğu Avrupa Freight Forwarderları ve Lojistik Hizmet Üretenler Kongresi’nin ev sahipliğini Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yapacak. 26-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan kongreye Bulgaristan, Romanya, Moldova, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan, Kıbrıs ve Ukrayna’nın yanı sıra Suriye, Mısır, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerden temsilciler de gözlemci olarak katılacak.

TÜRKİYE İKİNCİ KEZ EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Kongre hakkında bilgi veren UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, FIATA çatısı altında gerçekleştirilen kongrenin Balkan ülkeleri arasında taşımacılıkta yaşanan sorunların tartışılması ve çözüm bulunması, aynı zamanda yeni işbirliklerinin gerçekleştirilmesi açısından önemli bir platform olduğunu söyledi. Balkan Kongresi olarak da bilinen Güney Avrupa Ülkeleri Freight Forwarderları ve Lojistik Hizmet Üretenler Kongresi’nin fikir babasının Yunanlı Kriton İoannidis olduğunu belirten Sandalcı, ilk kongrenin 1997 yılında Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Moldova ve Makedonya gibi ülkelerin katılımıyla Yunanistan’ın Selanik kentinde yapıldığını aktardı.  Kongrenin 1998 yılında ikinci kez yine Selanik’te düzenlendiğini anlatan Sandalcı, burada Türkiye’nin sunduğu öneriyle kongrenin farklı ülkelerde yapılması kararının alındığını belirtti. Bu karar doğrultusunda 3. kongrenin 1999 yılında Türkiye’de gerçekleştirildiğini ifade eden Sandalcı, “UTİKAD için adeta bir tramplen olan kongreyi başarıyla düzenledik. Bu organizasyondan edindiğimiz tecrübeyle 2002 yılında FIATA Kongresi’ni gerçekleştirdik” dedi. Kongrenin ayrıca Bulgaristan (Sofya), Romanya (Bükreş), Moldova (Kişinev), Sırbistan (Belgrad) ve Makedonya’da ( Ohrid) da gerçekleştirildiğini aktaran Sandalcı, aynı zamanda UTİKAD’ın 25. yılını kutlayacakları 2011 yılında da ikinci kez kongreye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşayacaklarını söyledi.

Bu tür etkinliklerin, forwarder hizmeti sunan firmaların tanışmaları, tecrübelerini paylaşmaları, yeni işbirlikleri geliştirmeleri ve sektörü ileriye taşıyacak fikirler oluşturmaları için önemli bir platform olduğunu ifade eden Sandalcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kongrede, ülkeler arasındaki karayolu taşımacılığındaki geçiş belgesi sorunları, hava kargo hizmetlerinin daha fazla nasıl etkin hale getirilebileceği, denizyolu ve demiryolu taşımacılığının mevcut durumu ve geleceği masaya yatırılacak. Sektör temsilcileri ve akademisyenler tarafından lojistik sektörüne yönelik son gelişmeleri içeren spesifik sunumlar yapılacak. Kongre sonrasında sektöre yönelik politikalar, engellerin nasıl kaldırılabileceği, serbest ticaretin nasıl geliştirilebileceği gibi konuları içeren ortak bir deklarasyon yayınlanacak. Ayrıca 2013 yılındaki kongrenin hangi ülkede yapılacağı kararlaştırılacak. Kongrenin son derece başarılı olacağına inanıyorum. UTİKAD’ın zaten bir tecrübesi var. Lojistik sektöründe parlayan bir yıldız olan Türkiye’de gerçekleştirilen kongreye katılımcı sayısının yüksek olacağını düşünüyorum.” Sandalcı, FIATA’dan temsilcilerin de katılacağı kongreye bu organizasyonun kuruluşuna öncülük eden Kriton İoannidis’inde onur konuğu olarak davet edildiğini belirtti.

TÜRKİYE HAVADA VE KARADA ÖNCÜ KONUMDA
Balkan ülkelerinin ekonomik gücü ve lojistik altyapısı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sandalcı, Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle Güneydoğu Avrupa’da lider konumda olduğunu söyledi. Sandalcı, bu liderlik konumunun tüm sektörlerce iyi değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Türk lojistik sektörünün bölge ülkeleri arasında karayolu taşımacılığı açısından 45 bin adedi aşan uluslararası taşıma filosuyla açık ara önde olduğunu ifade eden Sandalcı şunları aktardı: “Güneydoğu Avrupa’da her ülke bir taşıma modunda öne çıkıyor. Türk lojistik sektörü karayolunda olduğu gibi hava kargo taşımacılığında da lider konumda bulunuyor. Denizyolu taşımacılığında Yunanistan ve Kıbrıs, demiryolu taşımacılığında ise Bulgaristan ve Sırbistan ön planda. Lojistik köyler açısından da Türkiye diğer ülkelerin bir değil, iki adım önünde. Yapılan hızlı yatırımlar ve planlamalar Türkiye’yi diğer bölge ülkelerinden çok daha farklı ve öncü konuma getirecektir.”

ÇEYREK ASIRDIR SEKTÖRE YÖN VERİYOR
30 firma ile 1986 yılında Uluslararası Nakliye Müteahhid ve Acentaları Derneği (UNMAD) adı altında kurulan, 1995 yılında Uluslararası Hava Kargo Acentaları Derneği (UKAD) ile birleşerek Uluslararası Taşıma İşleri Komisyoncuları ve Acentaları Derneği (UTİKAD) ismini alan, 1999 yılında ise unvanı Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği olarak değiştirilen UTİKAD, 2011 yılında 25. yılını kutlayacak. UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, kuruluşunun ardından sürekli büyüyen ve bugün 300’den fazla firmayı bünyesinde toplayan bir sivil toplum örgütü olan UTİKAD’ın ulusal ve uluslararası alanda eriştiği konum ve saygınlığın takdire şayan olduğun belirtti. Bu başarının arkasında üyelerin derneğe olan inancının yattığını ifade eden Sandalcı, “25. yılımızda üyelerimizin katkılarının çok fazla olacağına inanıyorum. Kasım 2010’da yeni başkanımızı seçeceğimiz genel kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar ne yaptıysak sektör ve ülke için yaptık, bundan sonrada bunu sürdürerek daha da ileriye gideceğiz” diye konuştu. 

UTA LOJİSTİK

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr