Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TOBB, LOJİSTİK KÖYÜ ASKIYA ALDI

TOBB, LOJİSTİK KÖYÜ ASKIYA ALDI

TOBB, LOJİSTİK KÖYÜ ASKIYA ALDI29.09.2010

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin büyük ortağı olduğu proje, İzmir'deki tüm sanayi bölgelerini, toplama ve aktarma merkezleriyle beraber Ege'nin diğer sanayi bölgelerine ve Avrupa'ya bağlayacaktı.
  
Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla kurulması planlanan İzmir Lojistik Köyü Projesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından aranılan nitelikte arazi bulunamadığı gerekçesiyle askıya alındı. Ulaştırma Bakanlığı'nın da desteklediği TOBB'un büyük ortak olacağı ve İzmir'deki odaların da içinde yer alacağı modelle hayata geçirilmesi hedeflenen proje, bir başka bahara kaldı. En az bin 500 dönümlük alanda kurulması gereken lojistik köy, İzmir'deki tüm sanayi bölgelerini, toplama ve aktarma merkezleriyle beraber Ege'nin diğer sanayi bölgelerine ve Avrupa'ya bağlayacaktı. Lojistik köy sayesinde İzmirli sanayicinin ulaşım altyapısı güçlenecek, rekabet gücü artacaktı.

ARAYIŞ SÜRÜYOR
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar konuyla ilgili Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, "Arazi, yatırımda en büyük maliyet kalemi. Esas parayı yer tutuyor. Bu nedenle Hazine'ye ait bir yer olsun istedik. Ancak, bu ölçekli Hazine arazisi bulamadık" dedi. Yer sorunu nedeniyle projeyi askıya aldıklarını belirten Yorgancılar, arayışlarının devam ettiğini söyledi. TOBB için yatırımın nerede olacağının önem taşımadığını belirten Yorgancılar, "İzmir'in neresi olursa olsun dedik. Her yeri araştırdık. Hala da aramaya devam ediyoruz. Maalesef şu ana kadar lojistik köy projesi için böyle bir yer bulamadık" diye konuştu.

3 YIL ÖNCE
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde lojistik köyler kuran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir'de de bir lojistik merkez için yaklaşık 3 yıl önce harekete geçti. TOBB bu konuda İzmir Ticaret Odası ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı da görevlendirdi. Kurulacak lojistik köy, İzmir'deki kara, deniz ve demiryolu ulaşımını bir araya getirecek, İzmirli firmaların ulaşım ve depolama maliyetlerini de aşağı çekecekti. İzmir'deki lojistik köy, Batı Anadolu lojistik ağına ve oradan da Avrupa'ya bağlanacak bir merkez olacaktı. Bu kapsamda İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, geçen yıl lojistik merkez için kentin kuzey ve güney akslarında farklı yerler belirledi. Belirlenen yerler onay için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunuldu. Ulaştırma Bakanlığı'nan ekipler de yer tespiti için çalışmalara başladı.

Projenin büyük ortağı olan TOBB'un Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun talimatı doğrultusunda ise bu yıl lojistik köy çalışmaları hızlandırıldı. Bu yıl başında İzmir'i ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, lojistik köy projesinin İzmir'i geleceğe taşıyacağını belirterek, "Yer gösterin, başlayalım. Ancak ben bir koyarsam, İzmir de bir koyacak.
Eğer ticarette rol almak istiyorsanız o zaman İzmir'in kesinlikle lojistik merkeze ihtiyacı var. Biz lojistik merkezi yapılması noktasında sonuna kadar İzmir'in arkasındayız. Manevi olduğu gibi maddi olarak da birlikte hareket edebililiriz. Burada bir şartımız var. Ben ne koyarsam İzmir de onu koyacak. Herkesin elini taşın altına koyacak. Sonuçta İzmir'e de büyük bir yatırım olacak" demişti. Hisarcıklıoğlu, İzmir lojistik merkezinin tamamlanma aşamasına gelen Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) ile bütün olarak ele alınması gerektiğini de belirtmişti.
ASKIYA ALINDI
İzmir'deki TOBB'a bağlı odalar, gümrük şirketleri, lojistikçiler ve İzmir iş dünyası da ortak şirket kurmak için kolları sıvadı. Bir yandan da arsa arayışı devam etti. Projeye Ulaştırma Bakanlığı da destekliyordu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da geçtiğimiz Haziran ayında Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtladı. Yıldırım, İzmir sanayine etkin şekilde hizmet vermek için kurulması gereken lojistik merkezler için Menderes ve Çandarlı'nın belirlendiğini açıklamıştı. Ancak aradan geçen 9 aya rağmen bir türlü yer sorunu çözülemedi. Bir süre önce TOBB yönetimi, İzmir'de lojistik köy kurma projesini askıya aldı.
İŞ DÜNYASI NE DEDİ?
Geza Dologh (Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı)
TOBB'un lojistik köy projesini askıya alması doğrudur. Projenin uygun arazi bulunarak en doğru şekilde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Bu proje uygun zaman ve zeminde tekrar gündeme getirilmelidir.
Cemal Elmasoğlu (Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı)
TOBB'un verdiği bu karar sektör oyuncuları için büyük önem taşıyor. İzmir'in ulaşımda bu tür organizasyonlara ihtiyacı var. Ancak bunu sektörün içindekiler, lojistik sektörünün uzman kuruluşları yapmalı. TOBB, kendi dışında bir işe soyunmamalı. Aksi halde sektörün kendi içinde olumsuz bir rekabet ortamı yaratılır.
Mustafa Türkmenoğlu (Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı)
Lojistik köyün kurulması bölgemiz için büyük önem taşıyor. Lojistik köy projesi konusunda TOBB bir fizibilite yaptı. Arazinin de girdi ve lokalizasyon alanında farklılıklarını tespit ettiler. Araziden dolayı yatırımları askıya aldıklarını ifade ediyorlarsa, projeye uygun arazi tahsisi konusu gündeme gelmeli.
Hüseyin İşteermiş (Barsan Global Lojistik Ege Bölge Müdürü)
İzmir Lojistik Köyü Projesi olsa çok iyi olurdu. Batı Anadolu Lojistik Organizasyon Projesi'nin operasyon merkezlerinden biri olurdu. Ancak İzmir Lojistik Köyü, BALO projesini engellemeyecek. BALO projesi devam edecek
 
Kaynak: Yeniasır

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr