Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / FESTİVALDE BAKANLIK TALEBİ

FESTİVALDE BAKANLIK TALEBİ

FESTİVALDE BAKANLIK TALEBİ27.09.2010

Dünya ticaretinin yüzde 90'ının denizyoluyla yapıldığı bir dönemde Türkiye'de hâlâ 'Denizcilik Bakanlığı'nın olmaması Denizcilik Festivali'nde eleştirildi.

Dünyada ticaretin yüzde 90'ının denizyoluyla yapıldığı bir dönemde Türkiye'de hâlâ 'Denizcilik Bakanlığı'nın olmaması eleştirildi. '3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali' kapsamında düzenlenen panelde, dünya devlerinin ilgi gösterdiği deniz taşımacılığında, Ulaştırma Bakanlığı altında bir müsteşarlıkla yola devam etmenin Türkiye'yi rekabette geri bırakacağı belirtildi.

Dünyanın birçok ülkesinde bayram havasında yapılan Denizcilik Festivali, Türkiye'de yeterli ilgiyi görmüyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın himayesinde önceki gün başlayan '3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali'nin İstanbul ayağı devam ediyor. Festival kapsamında dün düzenlenen panelde denizcilik sektörünün geldiği son durumu değerlendiren gazeteciler, 3 tarafı denizle çevrili Türkiye'de sektörün bu kadar geri kalmasının açıklanmasının zor olduğunu ifade ettiler. Panelde, "Sektörün gelişimi için Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması gerekli" ortak görüşü dile getirildi.

Biri iç deniz olmak üzere 4 denizle 3 tarafı kaplı Türkiye, dünyanın ender ülkelerinden birisi olmasına rağmen denizcilik sektöründe gelinen nokta hiç iç açıcı değil. İstanbul'da devam eden 3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali'ne ilginin yetersizliği dikkat çekti. Festival kapsamında Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen 'İstanbul deniz ve ekonomi' konulu panelde sektörün sorunları ele alındı. Panelde bir konuşma yapan Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, son dönemde denizcilik sektöründe bir sıçrama olduğunu, ama bunun yeterli olmadığını ifade etti. Anadili İngilizce olan sektörün müsteşarlığında yüzde 8 yabancı dil bilen personel olduğu bilgisini veren Bozkurt, "Denizcilik sektörü dernekleri ile ticaret odalarının aralarındaki ihtilafları, sektör temsilcilerininin de iç çekişmeleri bir tarafa bırakarak esas işlerine odaklanması lazım." dedi. Üniversite-denizcilik sektörü iletişiminin kopuk olduğunu, sektörle ilgili sorunların ve önemli gelişmelerin gündeme getirilmediğini, bürokrasinin yavaş işlediğini, basın ve halkla ilişkiler tarafının kapalı olduğunu, Denizcilik Müsteşarlığı'nın hem idari hem mali açıdan özgür olamadığı gibi sorunları dile getiren Bozkurt, "Tüm bu problemlerin müsteşarlık çatısı altında çözüleceğine inanmıyorum. Türkiye'de 'Denizcilik Bakanlığı' şart." diye konuştu. Bozkurt, denizcilik sektörü için başlatılan ÖTV'siz yakıt uygulamasının sektör için bir devrim niteliğinde olduğunu anlattı.

Panelde konuşan Deniz Kültürü Derneği Genel Başkanı Hakkı Şen de Türkiye'de balıkların hâlâ Tarım Bakanlığı'nın ilgi alanında olduğunu aktararak, 'Denizcilik Bakanlığı'nın kurulmasının şart olduğunu söyledi. Türkiye'de son yıllarda denizcilik alanında önemli gelişmelerin de olduğunu ifade eden Şen, gemi inşasında dünya 26.lığından 4. sıraya gelindiğini, bunun çok büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Şen, festivalin İzmir ayağında Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kendilerini engellemek için elinden gelen her şeyi yaptığına dikkat çekti.

Dünya Gazetesi yazarı Osman Arolat ise Türkiye'nin denizcilik tarihi hakkında bilgi verdi. İstanbul'da 2,5 milyon ton araç trafiği taşındığını söyleyen Arolat, bunun 1,7 milyon tonunun otomobil, geriye kalanının da TIR ve kamyon olduğunu söyledi. İstanbul'un megakent olarak denizciliği daha aktif kullanması için yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getiren yazar, "Böylece kent içine denizyoluyla taşımacılık trafiği hafifletecek, hem köprülerin kamyon trafiği azalacak hem taşımacılık ucuzlayacaktır." dedi. Panelde ayrıca Kanal 24'ten Selçuk Geçer, Cumhuriyet Gazetesi'nden Şükran Soner ve Ulusal Kanal'dan Çetin Ünsalan birer konuşma yaptı. 
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr