TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sayısal takograf uygulamasında ilk kartı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a teslim etti
Takograf uygulaması sayesinde karayolu taşımacılığı sektörüne AB standartları getiriliyor, piyasada adil rekabet sağlanıyor ve şoförlerin belli süreden fazla araç kullanmalarının önüne geçiliyor
Törende bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB’un bugün (16 Eylül 2010) birlikte imza attığı uygulamanın Türk iş dünyasının küresel ortamda iş yapmasını kolaylaştırdığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi, Avrupa Birliği üyelik sürecinin bir parçası olan mevzuat uyumunu gerçekleştiriyoruz. AB uyum süreci, iş yapma tarzımızda ve yaşam kalitemizde değişimi ve iyileşmeyi de beraberinde getiriyor. Sayısal takograf, taşıma faaliyetlerinde kazaların azaltılması ve denetimlerin daha kolay hale getirilmesi için tasarlanmış bir sistemdir.
Ulaştırma Bakanlığımızın öncülüğünde ve koordinasyonunda ülkemizde hayata geçen bu uygulama, AB ülkelerinde 2006 yılından bu yana yürürlüktedir. Biz de bu sisteme geçiyoruz.
Artık 2011 model kamyon ve otobüslerin uluslararası taşımalarında, sayısal takograf cihazı ve kartı kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Umuyoruz ki, önümüzdeki birkaç yıllık dönemde, yurt içi taşımalarda da bu sisteme geçilecektir.
Peki, bu sistem neden önemli? Bir ülkenin medeniyet seviyesinin bir yansıması da, trafik’teki durumudur. Ulaştırma Bakanlığımızın verilerine göre 2002-2009 yılları arasında Türkiye genelinde toplam 35 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitirmiştir. Sadece son 7 yıla ait bu rakam, ülkemizde son 30 yılda terör örgütlerinin neden olduğu insan kaybına yakındır. Daha bu hafta içinde İstanbul’da yaşanan ve 13 vatandaşımızın hayatlarına mal olan bu trafik katliamı, daha etkin denetim ihtiyacını ortaya sermiştir. İşte sayısal takograf sistemi de, AB'nin bu alanda uyguladığı tedbirlerden biridir.
Bu sistem sayesinde;
-Karayolu taşımacılığı sektörüne AB standartları getiriliyor;
-kimlerin ne kadar süre ile taşımacılık yapabileceğini belirleyerek, piyasada adil rekabet sağlanıyor,
-şoförlerin belli süreden fazla araç kullanmalarının önüne geçiliyor.
Kısacası bir anlamda karayolu taşımacılığı kayıt altına alınıyor. TOBB olarak Ulaştırma Bakanımız sayın Binali Yıldırım’ın destek ve katkılarıyla bu sistemi Türkiye’ye getirme görevini üstlendik ve bu kartların üretimine talip olduk. Ulaştırma Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde 4 tip kartı, kendi tesislerimizde üreterek dağıtımını yapacağız. İçlerinde elektronik sertifikalar yer alacak bu kartlara yüklenen veri, örneğin Almanya’da denetime tabi tutulabilecek. Diğer yandan Emniyet Teşkilatımızın Türkiye’de taşıma yapan yerli ya da yabancı araçları denetlemeleri için gereken kartları da ücretiz olarak Emniyet Teşkilatımıza sağlıyoruz.
Üçüncü kart tipi ise, uluslararası taşıma yapan firmalarımıza sağladığımız ve firmalarımızın kendi personellerinin çalışma ve dinlenme sürelerini kontrol edebilecekleri şirket kartlarıdır. Son olarak, bütün bu sistemin kalibrasyonunun yapılacağı yetkili servislere, Odalarımız aracılığıyla kartlarını dağıtacağız. Bu sistem, Türkiye’nin dünya ile entegrasyonunda ve trafik kalitesinin artırılmasında çok önemli bir adımdır. Şu anda TOBB bünyesinde üretilen kartlar, ilgili Birleşmiş Milletler Sözleşmesine taraf olan her ülkede kullanılacaktır. Kurmuş olduğumuz Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi aracılığıyla, önümüzdeki dönemde sözleşmeye taraf olacak yeni ülkeler için de kart üretebileceğiz. Dolayısıyla, ülkemize kazandırdığımız bu teknolojiyi ve tecrübeyi, yurt dışına taşımayı da hedefledik.
Özellikle vurgulanması gereken bu husus da, bütün bu çalışmaların, Türk girişimcilerce, Türk mühendislerce, Avrupa’da görülmemiş bir süratte ve başarıyla tamamlanmış olmasıdır. Bazı ülkelerde 2 yıldan uzun süren bu süreci, 3 ayda tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle, bu çalışmada başarıyla yer alarak, girişimcimizin ve mühendisimizin yüksek kabiliyetinin bir örneğini sergileyen, yüzde yüz Türk sermayeli iki şirketimize; sertifikalandırma kuruluşu Türktrust’a ve kartların basımını üstlenen PlastKart’a özellikle teşekkür ve takdirlerimi iletiyorum. Ayrıca ilk kartı Sayın Bakanımıza ve Müsteşarımıza takdim etmekten mutluluk duyuyoruz.
TOBB’un hedefi ticaret erbabı için elektronik imza uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlayarak, kâğıt yükünü azaltmaktır. Bildiğiniz gibi TOBB, uluslararası ticaret ve taşımacılığa dair iş ve işlemlerde son derece önemli görevleri yürütüyor. Halen yürütmekte olduğumuz gümrük kapılarının modernizasyonu projemiz, Türkiye’nin imajını değiştirdi. Bu kapsamda lojistik merkezler oluşturmak ve tır park alanlarını modernize etmek gibi Türkiye’nin doğu ile batıyı entegre eden coğrafyasına lojistik değer katacak projeler de gündemimizde yer alıyor.
Diğer taraftan tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, taşınması, depolanması, elleçlenmesi, ambalajlanmasına yönelik ADR Anlaşması gerekliliklerini de kamu-özel sektör işbirliği çerçevesinde yerine getirmeye hazırız. Tüm bu alanlarda kamu-özel sektör işbirliğinde, yeni projelere başarıyla imza atmak istiyoruz.
Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, sektörümüze getirdiği heyecan ve ivme ile kamu-özel sektör işbirliği alanındaki çağdaş vizyonu dolayısıyla yürekten teşekkür ediyorum.
Ayrıca Genel Müdürlük döneminden başlayarak, kara ulaştırması alanında devrim niteliğinde projelere imza atan Müsteşar Yardımcısı Sayın Talat Aydın’a ve çok değerli çalışma arkadaşlarına, Türk iş alemi adına tebrik ve takdirlerimizi sunuyorum. “
Kaynak: LH