Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜMRÜK İŞLEMLERİ HIZ KAZANDI

GÜMRÜK İŞLEMLERİ HIZ KAZANDI

GÜMRÜK İŞLEMLERİ HIZ KAZANDI26.09.2010

İDTM’de açılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ofisinin Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi için büyük önem arz ettiğini söyleyen İTO Meclis Üyesi Esen Yağcı, “Dış ticaret uygulamalarında ATR belgesi, menşe şahadetnamesi, Form A, Eur1 ve Eur Med olmak üzere 5 tane belge veriliyor. Bu belgeler İTO tarafından onaylandıktan sonra gümrük işlemine başlanıyor. ATR dolaşım belgelerinin yüzde 75’ini İTO onaylıyor. Bu, aynı zamanda dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgelerin yüzde 75’inin İTO tarafından tek başına verildiği anlamına da geliyor” diye konuştu. Yağcı, bunun çok önemli bir hizmet olduğunu belirterek, “İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi olarak İDTM’deki İTO hizmet biriminin faaliyete geçmesi için çok gayret sarf ettik. Bu talebimize İTO yönetiminden de gerekli desteği gördük. Ofisin nerede olacağını gümrük müşavirlerine yönelttiğimiz anketle belirledik” dedi.

GÜNDE 5 BİN BELGE
İDTM’deki İTO ofisinin İstanbul’daki gümrüklere yakınlığına dikkat çeken Esen Yağcı, “Türkiye ithalat ve ihracatının yüzde 50’sinin gerçekleştirildiği Atatürk Havalimanı, AHL Serbest Bölge, Halkalı, Ambarlı ve Avrupa Serbest Bölge gümrüklerine yakın bir yerde faaliyet gösteriyor. Söz konusu gümrükler çok yoğun çalışmakta olup günde yaklaşık 5 bin, yılda ise 1 milyon 200 binin üzerinde belge, onay işlem görüyor. Ayrıca zamanla yarışan gümrük müşavirleri ve firmalar için de İDTM İTO ofisi merkezi konumu ile zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu anlamda firmalardan olumlu tepkiler alıyoruz” bilgisini verdi.

BARKOD UYGULAMASI
ATR onay işlemlerinde barkod uygulamasının önemine vurgu yapan İTO Meclis Üyesi H. Bülent Onaran ise şu an için sadece ATR onay işlemlerinde yapıldığını, ancak tüm belgelerde otomasyona geçilmesi gerektiğini ifade etti. Onaran, konuşmasına şöyle devam etti: “Eur1, Menşe Şahadetnamesi, Form A ve Eur Med işlemlerinde de bir an evvel barkod sistemine geçilmeli. Öte yandan serbest meslek erbabı gümrük müşavirleri İTO’dan ATR belgesi satın almakta. Bunun söz konusu diğer belgeler için de sağlanmasını komite olarak talep ediyoruz. Bu gerçekleştiği ve tüm belgelerde barkod uygulandığı taktirde hem yetkililer hem de gerçek veya tüzel kişi olan tüm meslektaşlarımız açısından gümrük işlemleri çok daha hızlı, ekonomik ve güvenli bir ortamda yapılabilecek. Böylece barkod sistemine geçen Eur1, Menşe Şahadetnamesi, Form A ve Eur Med belgeleri de ATR belgesi gibi İTO ofislerinden satışa sunulabilecek.”

SAHTE BELGELEME
İTO Gümrük Müşavirleri Komite Başkanı Cüneyt Solak da, ATR işlemlerinde barkod uygulamasının sahte belgeleme işlemini engellediğini belirterek, “ATR satışlarında barkod sistemi uygulandığında belgenin kim tarafından nereye ve ne zaman satıldığı görülebiliyor.
Bu da sahte belgeleme işleminin önüne geçilmesini sağlıyor. Sistem onay vermediği için işlem engelleniyor. Ayrıca yine ATR uygulamalarında evrak hangi odadan satılmışsa onay da söz konusu oda tarafından veriliyor. Bu da maliyetlerin düşmesine neden oluyor” dedi. Solak, ayrıca ‹DTM ‹TO ofisine geçiş sürecinden konuya gösterdiği ilgiden dolayı gümrük müşaviri Savaş Bayram’a teşekkür etti.
NALAN SÖYLEMEZ
* * *
Zaman ve maliyet tasarrufu sağlandı
İDTM’de açılan İTO ofisinin gümrük işlemlerinde ne tür kolaylıklar sağladığını gümrük müşavirlerine ve firma yetkililerine sorduk:

* İstanbul’daki önemli gümrüklere gözle görülür bir ulaşım kolaylığı getirdi. Giyimkent’te bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanmaktaydı.
* İşlem süresi kısaldı.
* Yurt dışına mal sevkiyatında sağlanan işlem kolaylığı ihracatta zaman ve maliyet tasarrufu getirdi.
* Zamanında yetişememekten kaynaklanan sorunların önüne geçildi.
* Firmalar gümrük işlemlerini yaptırırken daha rahat, çağdaş ve konforlu bir bekleme imkanına da kavuştu.
* Ofiste bilgisayar ve faks hizmeti de sağlanıyor. Ayrıca otopark sorunu da bulunmuyor.
* * *
Günde 2 bin 400 belge onaylanıyor

İTO, ağustos ayında 113 bin 250 dolaşım belgesi onayladı. Bunun yüzde 45’i ATR, yüzde 34.2’si ABC, yüzde 16.5’i Eur ve yüzde 3.8’i de Form A. Tüm belgeler içinde İDTM ofisinin payı yüzde 49.1 olup İDTM’de günde ortalama 2 bin 400 onay işlemi gerçekleştiriliyor.
Kaynak: İTO
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr