Avrupa ve dünyanın en büyük havacılık yatırımcıları, İstanbul'da düzenlenen "Tek Avrupa Hava Sahası Ar-Ge Semineri"nde bir araya geldi. Seminerde, 2.1 milyar Euro'luk bütçesiyle havacılık tarihinin en önemli projesi olan Tek Avrupa Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları (SESAR) kapsamındaki endüstriyel yatırımlar ve işbirliği imkanları masaya yatırıldı. Düzenlenen seminer sonrasında (SESAR) programı çerçevesinde iş birliğini içeren "İstanbul Deklarasyonu" imzalandı.
Havacılık, Ar-Ge, Bilişim ve Elektronik sektörünün en önemli oyuncuları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü evsahipliğinde Türkiye'de buluştu. Sektörün en büyük projelerinden birisi olan ve başlangıç bütçesi olarak 2.1 milyar Euro ayrılan "Tek Avrupa Hava Sahası" Ar-Ge Semineri, 22-23 Eylül 2010 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti.
Avrupa Hava Trafik Yönetim Sisteminin geleceğini ve teknolojik alt yapısını belirleyecek SESAR projesi kapsamında İstanbul Swissotel'de düzenlenen seminere, dünyanın en önde gelen havacılık şirketlerinin yanı sıra ülkemizdeki havacılık endüstrisinin temsilcilerinden oluşan yüzü aşkın temsilci katıldı.
Seminer kapsamında Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, SESAR Ortak Girişimi (SJU), EUROCONTROL, ENAV, INDRA, Selex ve THALES tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU yaptığı açılış konuşmasında yüzyılın en büyük havacılık projesi olarak kabul edilen SESAR projesiyle ilgili Ar-Ge Semineri'nin Türkiye'de düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin havacılıkta geleceğin transit merkezi olması yönündeki uluslararası öngörüler çerçevesinde seminerin ülkemizde düzenlenmesine karar verildi. Bu toplantıya katılan şirketler önemli bir Ar-Ge birikimi ve diğer katılımcı şirketler ile işbirliği elde etme imkânına sahip olacaktır" dedi.
Dr. ARIDURU konuşmasının devamında Sivil Havacılık alanında Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinerek, "Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Hedef 2023 konulu 10'uncu Ulaştırma Şurasında belirlenen hedeflerden bir tanesi de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına kadar Milli ATM teknoloji alt yapısının geliştirilmesidir. Bu hedefe ulaşılması noktasında devlet ve özel sektör olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek durumundayız. Seminerin 2023 hedefine ulaşmanın yanı sıra burada bulunan temsilciler için önemli fırsatlar barındırdığını düşünüyorum" dedi.
"İstanbul Deklarasyonu" imzalandı...
Seminer sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ile SESAR Ortak Girişimi İdari Direktörü Patrick KY ve EUROCONTROL CND Müdürü Bo Redeborn tarafından İstanbul Deklarasyonu imzalandı.
Seminere katılan diğer katımcılarında fikir birliği sağladığı İstanbul Deklarasyonu'nda yer alan maddeler ise şöyle:
•SESAR, Türkiye'nin üyesi olduğu EUROCONTROL organizasyonu vasıtasıyla tam katılım sağladığı pan-Avrupa programıdır.
•Türkiye'de paydaşların, operasyonel ve teknik olarak katılımın kolaylaştırılabilmesi açısından SESAR'a olan farkındalığın arttırılması gerekmektedir.
•Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, endüstrinin programa katılımını sağlamak ve fırsatların sistematik olarak kendilerine iletilmesini temin etmek amacıyla kurum bünyesinde SESAR JU temas noktası belirleyecektir.
•EUROCONTROL, Geçici Konsey dahil olmak üzere Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne SESAR program bilgilerine erişim kolaylığı sağlanması amacıyla bilgi alış-veriş mekanizması oluşturacaktır.
•Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve SESAR JU, SESAR ile ilgili bilgilerin komşu ülkeler ile paylaşılması amacıyla bölgesel forumlar düzenlemek için mutabık kalmışlardır.
•Katılımcılar, Türkiye'deki ilgili kurum ve kuruluşların, SESAR projesi içerisinde belirlenen programlara ve ilgili diğer uygulamalara katılımının kolaylaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır.
Kaynak: SHGM