Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / SURİYE SINIRINDA TEK KAPI İKİ GÜMRÜK

SURİYE SINIRINDA TEK KAPI İKİ GÜMRÜK

SURİYE SINIRINDA TEK KAPI İKİ GÜMRÜK26.09.2010

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki Suriye sınırında yapılacak düzenlemeyle, her iki ülke vatandaşı aynı gümrük kapısını kullanabilecek. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın açıkladığı proje, Ekim’de uygulamaya başlanacak

Sıfır sorun politikası çerçevesinde komşularıyla işbirliğini geliştiren Türkiye, Ekim ayı başında yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Vizelerin kaldırılmasının ardından komşu ülke Suriye ile yeni bir proje başlıyor.

Ekim ayı başında hayata geçirilmesi planlanan projeyle, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Suriye sınırındaki gümrük kapısının yapısı değişecek. Düzenlemeyle, her iki ülke vatandaşı aynı gümrük kapısını kullanabilecek. Başka bir deyişle, tek bir kapı, iki gümrük idaresi olacak.

Projeyle ilgili ilk detaylar Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan geldi.

Bakan Yazıcı, İzmir Ticaret Odası’nda yaptığı açıklamada, bu sistemi dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri ve İsviçre’nin uyguladığını söyledi.

Yazıcı şöyle konuştu:
"Tek kapı iki gümrük idaresi bizim hedeflerimiz arasındadır. Bunu Sarp’ta Gürcülerle yapmak istiyoruz, Nusaybin’de Suriyelilerle yapmak istiyoruz, Esendere’de Kapıköy’de İran’la yapmak istiyoruz. İnşallah Ekim ayı içinde Nusaybin Gümrük Kapısını yap-işlet-devret modeli şeklinde yenilenmesinin temelini ekim ayında atacağız... Kapıyı birlikte yapacağız. İki gümrük idaresi yararlanacak böylece tasarruf, risk değerlendirmesine ilişkin bilgi alışverişi ve gümrük hizmetini daha çabuk hayata geçirmiş olacağız."
 

Kaynak: AA

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr