Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MÜKELLEFLERİ ÖZEL KOMİSYON SINIFLANDIRACAK

MÜKELLEFLERİ ÖZEL KOMİSYON SINIFLANDIRACAK

MÜKELLEFLERİ ÖZEL KOMİSYON SINIFLANDIRACAK03.09.2010

Vergi denetimlerinde koordinasyonun sağlanması için kurulan Vergi İnceleme ve Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz günlerde ilk toplantısını yaptı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan toplantıda Kurul'un yol haritası çıkarılmaya çalışıldı.

Bahar aylarında Meclis gündemine şirketlerin 3, 6 ve 9 yılda bir çeşitli kriterlere göre denetlenmesine ilişkin hüküm düzenleme gelmiş, ancak daha sonra bu düzenleme yasadan çıkarılmıştı. Şimdi bu denetlemenin nasıl olacağı ikincil düzenlemelerle belirlenecek. Bu kriterlerin belirlenmesi amacıyla Kurul içinde yine denetim birimleri temsilcilerinin yer aldığı özel bir komisyon kurulacak. Çalışmaları bu komisyon yapacak.
Haziran ayında çıkarılan 6009 sayılı yasanın 26'ncı maddesiyle Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurul'un başkanı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Görevlendirmesi halinde Kurul'a Maliye Müsteşarı Naci Ağbal da başkanlık yapabilecek. Bakan ve müsteşar dışında 5 üyesi daha olan Kurul, geçtiğimiz günlerde Bakan Şimşek başkanlığında yaptığı ilk toplantıda gelecek döneme ilişkin takvim üzerinde durdu. Yol haritasının çıkarılmaya çalışıldığı Kurul'da öncelikle ikincil mevzuat açısından neler yapılması gerektiği üzerinde çalışıldı. Kurul geçtiğimiz yıllarda tek çatıda birleştirilmeye çalışılan hesap uzmanları, maliye müfettişi ve gelirlerler kontrolörleri arasında nasıl koordinasyon sağlanacağını da belirleyecek. Bunun için Kurul'un çalışmalarını nasıl yapacağına ilişkin bir yönetmelik çıkarılacak. Bu yönetmelik çıkarılırken yıllık denetim programlarının nasıl belirleneceğine de açıklık getirilmesi gerekiyor. Mevcut şartlarda her denetim birimi nisan-mayıs aylarında kendi denetim programını hazırlıyor. Yani hangi bölgeye turneler düzenleneceği hangi sektörlerin öncelikle denetleneceğine her denetim birimi kendisi karar veriyordu. Şimdi kurulların denetim programları Denetim Koordinasyon Kurulu'nda belirlenecek.

6009 sayılı yasa ‘tasarı' olarak TBMM'ye geldiğinde birinci sınıf tüccarların ‘yıllık iş hacimleri, aktif ve öz sermaye büyüklükleri' kriterlerine göre 3, 6 ve 9 yılda bir denetlenmesi hükmü vardı. Bu hüküm yasa metninden çıkarıldı. Şimdi Denetim Koordinasyon Kurulu'nun öncelikli işlerinden birisi bu sınıflandırmayı yapmak olacak. Bu sınıflandırma için ikincil düzenleme gerekip gerekmediği ve diğer düzenlemeler için özel bir komisyonun oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi. Kurul'a üye olan hesap uzmanları, maliye müfettiş ve gelirler kontrolörleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinden oluşan daha küçük ve özel bir komisyonun oluşturularak ikincil düzenlemeler üzerinde çalışmaya başlayacağını belirttiler.
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr