İhracatın lokomotifi otomotiv sektörü ağustosta ilk kez birinciliği hazırgiyim sektörüne kaptırdı. İhracatta 1 milyar dolar sınırını aşan üç sektörden hazırgiyim birinci, kimyasal ikinci ve otomotiv üçüncü oldu.
Türkiye İhracatçılar Birliği'nin (TİM) dün açıkladığı verilere göre ağustosta ihracat geçen yıla göre yüzde 11,44 artarak 8 milyar 561 milyon dolara çıktı. Temmuza göre ihracatta yüzde 9 kan kaybeden ihracatta üç sektör 1 milyar dolar sınırını aşabildi. İhracatın birincisi hazırgiyim sektörü 1 milyar 180 milyon dolarlık ihracat yaparken ikinci kimyasal sektörü 1 milyar 89 milyon dolarlık ihracat yaptı. Temmuzda yüzde 6 ihracat düşüşü yaşayan otomotiv sektörü geçen yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Ancak otomotivde kan kaybı devam etti. Temmuzda 1.3 milyar dolar olan ihracat ağustosta 1 milyar dolarda kaldı. Böylece otomotiv sektörü ihracat liderliğini hazırgiyim sektörüne kaptırdı.
Ocak-ağustos dönemindeki sekiz aylık ihracat ise yüzde 12,95 artışla 72 milyar 968 milyon dolara yükselirken son 12 aydaki ihracat ise 110 milyar 502 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustosta en yüksek ihracat artışı yüzde 45,73 ile tütünde gerçekleşti. Tütünü yüzde 41,04 ile madencilik ürünleri, yüzde 31,31 ile kesme çiçek izledi.
Ağustos ayında temmuza göre ise en çok ihracat yapan sektörlerdeki kan kaybı dikkat çekti. Demir-çelik, hazırgiyim, tekstil ve makine sektörü ağustos ayı ihracatları temmuzun gerisinde kaldı. Geçen aya göre ihracatı en çok azalan sektör ise ağustosun ihracat birincisi hazırgiyim oldu. Hazırgiyim yüzde 14, tekstil yüzde 10, makine yüzde 7, demir-çelik ve demir ihracatı ise yüzde 6 azaldı. Sektörlerdeki gerilemeyle vites düşüren ihracat sanayi üretiminde de artış hızının düşmesine neden olacak. İhracattaki durum ikinci yarıda hem sanayi üretimini hem de büyümeyi olumsuz etkileyecek.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatın liderlerinden otomotiv ve ana metal dışında sektörlerin üretimlerinin Haziran 2008 seviyesinin üzerine çıktığını söyledi.
ALTIN İTHALATI YÜZDE 40 AZALDI
Altın fiyatlarında yükselişin ağustos ayında da devam etmesi sonucu altın talebinin azalmasıyla Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 azalarak 7.57 ton olarak gerçekleşti. Türkiye geçen yıl ağustosta 12.52 ton altın ithalatı yaparken, temmuzda altın ithalat rakamı 20.2 tondan 18.2 tona revize edildi. Garanti Bankası Altın Piyasaları Sorumlusu Alper Kanyoncu, ABD'nin sıfır faiz politikasına devam ediyor olmasının ve Bernanke'nin açıklamalarının piyasalarda yeniden endişelere neden olduğunu belirterek tüm bunların altını taleplendirdiğini kaydetti. Kanyoncu, şartlarda değişiklik olmadığı için fiyatta yükseliş trendinin devam ettiğini söyledi.
"Düğün sezonu olması nedeniyle normalde ağustosta altın talebi yüksek olur. Ancak altın fiyatının tarihi yüksek seviyelerine yakın seyrediyor olması dolayısıyla talepte düşüş var" diyen Kanyoncu, mevcut talebi de hurda altın dönüşlerinin karşıladığını kaydetti. Kanyoncu'ya göre altında yükseliş gelecek aylarda da sürecek ve yıl sonuna kadar 1300 dolara çıkabilecek.
ANTALYA'NIN İHRACATI 3.5 KAT ARTTI
Antalya'da yapılan toplam ihracat ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 255 oranında arttı. Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ağustos ayındaki ihracat yüzde 255 artışla 68 milyon 252 bin 700 dolar olarak gerçekleşti. Ocak-ağustos döneminde yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102 artışla 694 milyon 405 bin 466 dolara ulaştı. 8 ayda yapılan tekstil ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 64 milyon 250 bin 141 dolar oldu. Tekstilde ağustos ihracatı ise geçen yıla göre yüzde 102 artışla 10 milyon 863 bin 744 dolar olarak gerçekleşti. Almanya yüzde 12'lik payla ilk sırada yer aldı. Almanya'yı İtalya, Rusya, Tunus ve Filipinler izledi.
Kaynak: Referans