Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KARABÜKLÜ DEMİR-ÇELİKÇİ PERUYA İHRACATI UÇURDU

KARABÜKLÜ DEMİR-ÇELİKÇİ PERUYA İHRACATI UÇURDU

KARABÜKLÜ DEMİR-ÇELİKÇİ PERUYA İHRACATI UÇURDU02.09.2010

TİM verilerine göre Peru'ya yapılan ihracat sekiz ayda yüzde 1138 arttı. İhracat artışının kaynağı ise Karabüklü demir-çelikçi. Peru pazarında Çin ve Brezilya ile yarışan demir-çelikçi ihracatı 20 milyon liraya çıkardı.
 
Türkiye'nin ilk sekiz aylık ihracatı yüzde 13 artarken Peru'ya yapılan ihracattaki yüzde 1138'lik rekor artış dikkat çekti. İthalat pazarı olarak Çin ve Brezilya'nın öne çıktığı Peru'ya uzun yıllardır göz diken Karabüklü demir çelik üreticileri 94 bin dolarlık ihracatı 20 milyon dolara çıkardı.

Karabük'te özel haddehanelerde üretilen demir çelik ürünlerinin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Karabük'ün en büyük alıcısı ise İran. Karabüklülerle Perulu işadamlarının tanışmasını Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) organizasyonuyla geçen haziran ayında düzenlediği bir toplantı sağladı. TUSKON'un davetiyle Karabük'e gelen Perulu işadamı heyeti incelemelerde bulundu. Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği'nin (KASİAD) daveti üzerine Karabük'e giden heyet, 10'a yakın demir çelik üreticisi ve haddehanede incelemelerde bulundu.

Temmuz başında yapılan görüşmede yer alan isimlerden Aygünsan Demir Çelik firmasının sahibi İsmail Aygün, Perulu işadamları ile Karabüklü firma sahiplerinin birbirleri ile tanışmaları, kontak kurma imkanlarının sağlandığını ifade etti.
 
Ülkenin kapısında yattık
Perulu heyeti davet eden KASİAD Başkanı Ahmet Ramazanoğlu ise, dernek olarak firmaların yabancı heyet ile tanışmalarına aracı olduklarını ifade etti. Ramazanoğlu, Peru'ya demir çelik ihracatı konusunda Karabük'ün adının öne çıkmasının altında kalitenin yattığını, Türkiye'deki fiyatların da zorlu rakip konumundaki Çin ile yakın bir seviyeye geldiğini ifade etti.

Peru'ya en çok ihracatı kendilerinin yaptığını anlatan Çağ Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağrı Güleç, Peru'ya ilk kez 2 yıl önce ihracat gerçekleştirdiklerini, bugün rakamın milyon dolarlara ulaştığını kaydetti. Peru'ya ihracat için yıllardır girişimleri olduğunu belirten "Fırsatı yakalamak için adeta ülkenin kapısında yatıp kalktık" dedi.
Güleç, "Brezilya ve Çin, Peru pazarında zorlu rakiplerimiz konumundaydı. Nihayet kalite ve fiyat olarak ihracat şansı yakaladık. Peru dışında diğer Güney Amerika ülkeleri de çalışma yürüttüğümüz sahalar konumunda" şeklinde konuştu. Karabük'te yeni yatırım hazırlıklarının olduğunu da açıklayan Güleç, toplam 350 kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti. Peru'ya ihracat yapan diğer 2 demir-çelik şirketi ise, Karabük'te kurulu Mescier Demir Çelik ve Karabük'lü Çebi Ailesi'nin şirketi Kaptan Demir Çelik oldu.
 
RAKAM KÜÇÜK AMA
POTANSİYEL BÜYÜK
Türkiye'nin geleneksel ihracat pazarları olarak bilinen Avrupa, Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika'da bir daralmanın yaşandığını, bu durumun demir çelik ihracatçılarını yeni pazarlar aramaya yönelttiğini anlatan Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise, Güney Amerika pazarının bundan sonraki dönemde daha sık anılan bir pazar olacağını söyledi. Demir çelik ihracatının 950 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Yayan, Peru'ya yapılan ihracatın rakam olarak küçük olduğunu, ancak yeni bir pazar olması nedeniyle önemli olduğunu söyledi. Brezilya, Peru, Dominik Cumhuriyeti'nin demir çelik ihracatında öne çıkan Güney Amerika ülkeleri olduğunu ifade eden Yayan, dünya genelinde 160 ülkeye ihracat yapan sektörün yeni pazar arayışlarını sürdürdüğünü söyledi. Peru'nun yıllık nihai çelik tüketiminin 2.2 milyon ton seviyesinde olduğuna dikkat çeken Yayan, "Peru'nun demir çelik ithalatında lider konumda Brezilya bulunuyor. Brezilya'yı Çin takip ederken, üçüncü sırada Türkiye yer alıyor. Türkiye'nin Peru'nun demir çelik pazarındaki payı yüzde 15 seviyesinde. Türkiye, Peru pazarında hakim konuma gelmese bile ikinci sıraya yükselebilir" diye konuştu.
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr