Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BAKAN ERGÜN: İHRACAT-İTHALAT DENGESİNİ BOZAN UNSURLARI BULACAĞIZ

BAKAN ERGÜN: İHRACAT-İTHALAT DENGESİNİ BOZAN UNSURLARI BULACAĞIZ

BAKAN ERGÜN: İHRACAT-İTHALAT DENGESİNİ BOZAN UNSURLARI BULACAĞIZ01.09.2010

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek ekonomik aktiviteler hızlandığı zaman ihracatta ve ithalatta artış yaşanabileceğini söyledi. Ergün önemli olan bunların dengeli şekilde devam etmesi olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "İhracatın ithalatı karşılama oranını artırabilmemiz önemlidir. Ortaya çıkan cari açığın finanse edilebilir olması, sürdürülebilir olması önemlidir ve bunun kadar önemli olan da ‘Hangi alanlarda cari açık ortaya çıkmaktadır?' Yani ihracat ithalat dengesi hangi noktalarda bozulmaktadır? Bunların süreç içinde doğru tespit edilip o alanlardaki eksiklerimizi gidermemiz gerekmektedir."

Türkiye'nin makine sektöründe önemli bir ihracatçı olduğunu kaydeden Ergün, 10 milyar dolardan fazla makinenin ihraç, aynı zamanda ise 20-22 milyar dolar da makine ithal edildiğini söyledi. Yatırımcının üretimde kullandığı makineleri ithal ettiği için 10-12 milyar dolarlık cari açık verildiğini söyleyen Ergün, "Sektördeki 20 milyar dolarlık bu ithalata baktığımızda, bunun yüzde 70'inin Türkiye'den sağlanabileceği görülmektir. Türkiye makine sektörü bunu karşılayabilecek güçtedir. Onun için makine tedarikçilerine yatırım yaparken, yurtdışından makine ithal eden yatırımcılara diyoruz ki: Önce Türkiye'de üretilen makinelere yönelin. Cari açığı minimum seviyeye indirmiş olalım" diye konuştu.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr