Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İÇ TALEPLE GAZA BASAN OTOMOTİV İTHALATI CARİ AÇIĞI TEHDİT EDİYOR

İÇ TALEPLE GAZA BASAN OTOMOTİV İTHALATI CARİ AÇIĞI TEHDİT EDİYOR

İÇ TALEPLE GAZA BASAN OTOMOTİV İTHALATI CARİ AÇIĞI TEHDİT EDİYOR01.09.2010

Türkiye'nin dış ticaret açığı temmuzda beklentileri aşarak 6.4 milyar dolara çıktı. Bu artışın kaynağı ithalattaki yüzde 24,6'lık yükseliş. İthalat geçen yıla göre yüzde 24,6 arttı ve 16 milyar 13 milyon dolara çıktı. Buna karşılık ihracat artışı yüzde 6 ile sınırlı kaldı ve 9 milyar 597 milyon dolara ulaştı. Tüketim malı ihracatında yakalanan ivme sürerken ara malı ihracatında yavaşlama yaşandı. Tüketim malı ithalatı ise otomotivden aldığı gazla vites büyüttü. Analistler iç piyasadaki talep nedeniyle otomotiv ithalatındaki artışın süreceğini bunun da cari açık için risk oluşturduğunu dile getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu dün temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye'nin yeniden en önemli gündem maddesi haline gelen cari açığın yükselmesinde birinci dereceden rol oynayan dış ticaret açığı temmuzda 6.4 milyar dolara çıktı. İhracatın geçen yıla göre büyüme hızındaki düşüşe karşılık ithalatın hızlanması artışın gelecek aylarda da süreceğinin habercisi. Temmuzda ihracat yüzde 6, ithalat ise yüzde 24,6 arttı. İthalatın artışına en büyük katkıyı yüzde 16 ile mineral yağ ve yakıtlar yaptı. Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı nedeniyle bu kalemdeki artış şaşırtıcı değil.

İkinci sırayı ise otomotiv sektörü aldı. İthalat artışından yüzde 13 pay alan otomotiv ithalatı iç piyasada yükselen talebin de işareti. Analistler gelecek aylarda da ithal otomotive olan talepte artış beklentisinde. Bu durum otomotiv ithalatının hız kesmeyeceğini gösteriyor.

Yatırım iştahının göstergesi olan sermaye malı ithalatı ise hız kaybetti. Türkiye'nin yüksek büyüme göstermesi beklenen ilk altı ayda yüzde 24 artış gösteren sermaye malı ithalatı artış hızı yüzde 20'ye düştü. Gelecek aylar ise 2010 yılının ikinci yarısı için önemli olacak. Sanayide yatırım iştahının azalması büyümeyi de olumsuz etkileyecek. Ara malı ithalatı ise bir miktar canlılık gösteriyor. Ancak bu canlanmada takvim etkisi dikkate alınmalı.
 
İhracatı en çok tekstil artırdı
İhracattaki geçen yıla göre 540 milyon dolarlık artışa en fazla katkı örme giyim eşyası ile makine ve cihazlardan geldi. Örme giyim eşyasının payı yüzde 18, makine ihracatının payı ise yüzde 13 oldu. Avrupa Birliği'ne ihracatın temmuzda yüzde 4 artarken bu grubun toplam ihracat içindeki payı ise yüzde 47,1 ile geçen yıla yakın gerçekleşti. AB dışı ülkelere yapılan ihracat ise yüzde 36,4 arttı. Bu ülkelerin ihracattaki payı da yüzde 8,6'ya yükseldi. Yedi aylık dış ticaret açığı ise 55.3 milyar dolara ulaştı. Açıktaki artış ise yüzde 42,5 oldu.

Ekonomistlere göre gelecek dönemde iç talep koşullarındaki toparlanmanın yavaşlayarak da olsa devam etmesi ve Türkiye'nin enerji ithalatına olan bağımlılığı ithalattaki artışın sürmesini sağlayacak. Dolayısıyla gelecek dönemde de ihracattaki artışın ithalata göre daha yavaş olması şaşırtıcı olmayacak. 2010 ikinci yarısında da dış ticaret açığının artışını sürdürmesi ve yıl sonunda 55-60 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Dış ticaret açığındaki genişleme cari açığa da olumsuz yansıyacak.
 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr