Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İŞ ALEMİNİN SESİ BU KADAR GÜR ÇIKABİLİYORSA SEBEBİ TOBBUN GÜÇLÜ VE ETKİN BİR KURUM OLMASIDIR

İŞ ALEMİNİN SESİ BU KADAR GÜR ÇIKABİLİYORSA SEBEBİ TOBBUN GÜÇLÜ VE ETKİN BİR KURUM OLMASIDIR

İŞ ALEMİNİN SESİ BU KADAR GÜR ÇIKABİLİYORSA SEBEBİ TOBBUN GÜÇLÜ VE ETKİN BİR KURUM OLMASIDIR31.08.2010

TOBB Başkan Vekili ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, TOBB’un yapısına yönelik eleştiriler konusunda; Türkiye'de iş dünyasının menfaatleri adına yapılacak en son şeyin TOBB'un varlığını tartışmak olduğunu ifade etti. Bir milyon üyeye sahip TOBB çatısı altında farklı düşünceler bulunmasının son derece normal olduğunu söyleyen Murat Yalçıntaş, TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmanın, iş alemini yüzlerce parçaya bölmek anlamına geleceğini belirtirken “Bu Türk iş alemine yapılacak en büyük kötülüktür” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu üyesi ve Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran'ın TOBB yapısının değiştirilip sembolik bir teşkilata dönüştürülmesine yönelik açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TOBB Başkan Vekili ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, böyle bir açıklamanın bir iş adamından gelmesinin Türk iş dünyası açısından talihsizlik olduğunu dile getirdi. Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''TOBB aradan çekilsin, iş dünyası küçük gruplar halinde örgütlensin, her grup kendi menfaatini savunsun ve bu çarpışmadan her kim galip çıkarsa onun dediği olsun demek, Türk özel sektörünün birliğine, bütünlüğüne ve etkinliğine yapılabilecek en büyük kötülük herhalde. Sadece lobisi güçlü olanın, sesi çok çıkanın, hükümete yakın olanın sesini duyuracak değil; Türkiye'deki sesi az duyulan iş dünyası gruplarının da sesini duyuracak bir teşkilata ihtiyaç vardır. Bu teşkilat da TOBB'dur.''
Yalçıntaş, Türk özel sektörünün menfaatlerini hem yurt içinde hem de yurt dışında savunabilmesi için güçlü, bağımsız, hiçbir baskı ve lobi grubunun etkisinde kalmayan bir teşkilata ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, yurt dışındaki örgütlenmelerde aktif rol oynadıklarını, güçlü bir TOBB yapısı olmaması durumunda bunların da mümkün olmayacağını söyledi.
''Mecburi üyelik sisteminin sadece Türkiye'de bulunduğu'' şeklinde bir yanlış anlama bulunduğunu söyleyen Yalçıntaş, ''Halbuki tam tersi, bu sistem, AB sistemidir, kıta Avrupası sistemidir'' diye konuştu.
-''Meslek kuruluşları ve sektörel dernekler birbirine alternatif değil''
TOBB olarak sivil örgütlenmelere her zaman destek verdiklerini kaydeden Yalçıntaş, iş dünyasıyla bağlantılı tüm sektörel derneklerin TOBB sektör meclisleri çatısı altında bir araya getirildiğini ve ilk defa bu derneklerin seslerini bu kadar güçlü şekilde duyurabilmeye başladıklarını vurguladı.
Bu adımın ekonomik demokrasinin gelişmesinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Murat Yalçıntaş, ''Hiçbir zaman meslek kuruluşları, sektörel derneklerin alternatifi değildir. Sektörel dernekler de meslek kuruluşlarının alternatifi değildir. Her ikisinin de hizmet ve çalışma alanları birbirinden son derece farklıdır'' dedi.
Yalçıntaş, kadın ve genç girişimcilerin örgütlenmesi, kredi garanti fonu çalışmaları, fuarların daha etkin hale getirilmesi, gümrük kapılarının modernizasyonu gibi son yıllarda yapılan çalışmalara işaret ederek, TOBB'un yaptıklarını görmemenin, TOBB'a değil Türk iş alemine yapılan bir haksızlık olduğu görüşünü aktardı.
-''TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmak, Türk iş alemine en büyük kötülük''
Bir milyon üyeye sahip TOBB çatısı altında farklı düşünceler bulunmasının son derece normal olduğunu söyleyen Murat Yalçıntaş, sözlerini şöyle tamamladı:
''Eğer Türkiye'de iş aleminin sesi bu kadar rahat ve gür çıkabiliyorsa, yurt dışında da Türk iş alemi bu kadar net bir şekilde organize olabiliyorsa, bunun tek sebebi TOBB'un güçlü, etkin ve verimli bir kurum olmasıdır. Bu çatının en önemli özelliği bu farklı düşüncelerin bir araya gelinip tartışılacağı, bu farklı çözüm önerilerinden Türkiye için ortak bir ses çıkacağı, ortak menfaatlerin oluşacağı bir ortam yaratılması. Ki bu sayede iş dünyası arasındaki farklı görüşlerden, ortak menfaatlerin, Türkiye'nin menfaatlerinin öne çıkacağı tek bir görüş oluşturulması ve bu tek görüşün de hükümete anlatılması, güçlü şekilde ortaya konması, bugün TOBB'un Türkiye'de yerine getirdiği en önemli vazifelerden biridir. TOBB'u ortadan kaldırmaya çalışmak demek, 'iş alemi yüzlerce parçaya bölünsün, herkes kendi sesini çıkarsın ve bu sesler arasında hangi lobilerin sesi daha gür çıkıyorsa, hangi lobilerin bağlantısı daha güçlüyse onun dediği olsun' demektir. Bu da Türk iş alemine yapılacak en büyük kötülüktür.''
-''Merkeziyetçi ve hantal bir yapı değil''
Yalçıntaş, TOBB'un merkeziyetçi bir yapıya sahip olmadığına dikkat çekerek, şehirlerde meslek komitelerinden başlayıp, oda meclisleri, yönetim kurulları ve delegeler yoluyla TOBB yönetiminin oluşturulduğunu ve Türkiye'deki iş aleminin en kılcal damarlarına uzanan net bir yapı sayesinde TOBB başkanının Türkiye'nin dört bir tarafında iş alemiyle ilgili her problemden, her iyilikten, her stratejik vizyondan haberdar olabildiğini anlattı.

Her odanın kendi başına karar verdiğini ancak Türkiye çapındaki ortak stratejilerin Ankara'da TOBB çatısı altında oluşturulduğunu dile getiren Yalçıntaş, şöyle konuştu:

''Böyle bir yapı merkeziyetçi ve hantal bir yapı değildir. Tam tersine hem demokratik hem de iş aleminin kılcal damarlarına kadar inmiş, verimli ve dinamik bir yapıdır. Bugün Türkiye'de bazı başka örgütlenmelerin yapısına baktığınız zaman, bunların bizim yapımızın tam tersine çok daha merkeziyetçi olduğunu ve kendi üyeleriyle alakalarının çok da fazla olmadığını görüyorsunuz. Türkiye'deki tüm yapılar içinde bu bağlamda hem en demokratik hem tabanıyla en sıkı temasta olanı TOBB'dur. Keşke TOBB'u eleştiren kardeşlerimiz, eleştirmeye başlarken, TOBB'a bakarken, aynı zamanda kendi yönetici oldukları birliklere de baksalar, keşke onlar hakkında da düşüncelerini söyleseler.''

Kaynak: TOBB