Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AKPORT, YUNANİSTANA RO-RO SEFERİ BAŞLATACAK

AKPORT, YUNANİSTANA RO-RO SEFERİ BAŞLATACAK

AKPORT, YUNANİSTANA RO-RO SEFERİ BAŞLATACAK25.08.2010

Akport Tekirdağ Liman İşletme A.Ş. Genel Müdürü Serdar Sözeri, yakın bir zamanda Yunanistan ile de Ro-Ro seferlerinin başlayacağını söyledi.

Sözeri, ”Ro-Ro seferlerini ilk kez Fransa ile başlattık. Arkasından İtalya ile devam ettik. Şimdi de Yunanistan ile seferlere başlayacağız. Yunanistan’a gideceğimiz liman henüz kesinleşmedi ama Pire limanını kullanmayı düşünüyoruz. Bu olanlar da gösteriyor ki Türkiye uluslararası taşımacılıkta da önemli bir yere sahip” dedi.

Yabancı ülkelerin, uluslararası anlaşmalarla karayolu trafiğine kota koyduklarını ifade eden Sözeri, bu kotayı aşmanın tek yolunun ulaşımı denizyolu ve demiryoluna kaydırmak olduğunu bildirdi.

Sözeri, şöyle devam etti:
”Bugün uluslararası anlaşmalarla sınırlandırılmış bir kota sistemi var. Ülkelerin taşıyabilecekleri yüklerle ilgili araç sayıları anlaşmalarla sınırlandırılmış durumda. Bunların aşılabilmesinin tek yolu, araçların deniz veya demir yoluna kaydırılmasıdır. Bunlar çevre kirliliği, şehirlerde oluşabilecek trafik yoğunluğu ve ülkelerin kendi ticaretlerini kendi vatandaşlarına yönlendirmek istemesi yüzünden sınırlandırılıyor.”

Denizyolu taşımacılığının, karayolu, demiryolu ve havayoluna göre daha ucuz olduğuna dikkat çeken Sözeri, ancak Türkiye’de denizyolunun yatırım alanı olarak görülmediğini ifade etti.

Sözeri, şunları kaydetti: ”Türkiye’de, limanlar genelde demiryollarına entegre veya Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin genel amaçlı taşımalarına bağlı yapıldığı için bugüne kadar yük taşımacılığı çok efektif kullanılamamış. Tekirdağ ili sınırlarından geçip Mersin-Adana-Irak hattına giden çok yoğun yük olduğunu biliyoruz. Tekirdağ’dan gelip denize çıkacak olan bu yük, Mersin Limanı’ndan karayoluyla rahatlıkla bölgelere dağıtılabilir. Bununla birlikte maliyette de avantaj sağlanabilir. Denizyolunda siz bir yükü haftanın bir günü götüreceğim derseniz kimse gelmez. Denizyolu taşımacılığında sefer sayılarını arttırmalı, denizyolu taşımacılığını tercih eden şirketlere güven vermeliyiz. Denizyolu, değerlendirilmesi ve yatırım yapılması gereken yoldur.”

-”İSTANBUL LİMANLARI TIKANMIŞ DURUMDA”-
Sözeri, İstanbul’daki limanların tıkanmış bir durumda olduğunu kaydederek, Tekirdağ’ın İstanbul’un malını diğer ülkelere dağıtabileceğini söyledi.

Haydarpaşa limanının kapatılmasının gündemde olduğunu ancak buna karşın İstanbul’un yük ihtiyacının artarak devam edeceğini söyleyen Sözeri, ”İstanbul’un malının, demiryolu ile Tekirdağ üzerinden dağıtımı sağlanabilecek. Tekirdağ-Muratlı demiryolu çok isabetli ve çok değerli bir yatırımdır. Tekirdağ üzerinden hem uluslararası hem de ulusal yüklerin geçmesi için önemli bir fırsattır” şeklinde konuştu.

Sözeri, Muratlı-Tekirdağ demiryolu hattının 31 Ağustos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının gerçekleştirileceğini ifade etti.

-MARMARAY PROJESİ-
Marmaray projesinden dolayı Avrupa ve Asya arasındaki yüklerin Derince-Tekirdağ ve Bandırma-Tekirdağ arasında başlatılacak tren-feribot seferleriyle taşınacağını belirten Sözeri, Tekirdağ’ın tren taşımacılığında hareketli günler geçireceğini ifade etti.

Sözeri, ”Marmaray Projesi tamamlandığında tüp geçitle ilk defa boğazın altından geçiş sağlanacak. Bu raylı sistemle olacak. Bu sistem özel bir teknoloji ile yapıldığından mevcut hatların da kullanılması mümkün olmayacak. Gebze-Halkalı arasındaki raylar, elektrik sistemi, istasyonlar kısacası tüm sistem yeniden yapılandırılacak. Bütün halinde düşünecek olursak, Gebze ile Halkalı arasındaki tren seferleri iptal edilecek. Anadolu’dan gelen yüklerin Avrupa’ya geçişinde ve Avrupa’dan gelen yüklerin Anadolu’ya geçişinde kullanılacak iki adet önemli nokta var. Bunlardan bir tanesi Tekirdağ bir tanesi de Derince limanlarıdır. Bu iki limanda şu an rampalar hazırlandı. Hat çalışabilir duruma geldi. Marmaray’ın ihtiyacı olan çalışmalara sıra geldiğinde bu hat kullanılmaya başlanacak. Trakya bölgesinde önemli bir tren taşımacılığı hareketi başlamış olacak” diye konuştu.

-”LOJİSTİK KÖY TEKİRDAĞ İÇİN BİR İHTİYAÇ”-
Temiz ticaret ve çevre kirliliğini önlemek için lojistik köyler oluşturulması gerektiğini söyleyen Sözeri, lojistik köyün Tekirdağ için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sözeri konuşmasını şöyle sürdürdü:
” Tekirdağ’ın lojistik için ihtiyacı olan araç parkları, gümrük müşavirlikleri hizmetleri, yük depolanması gibi lojistiğin çeşitli fonksiyonları var. Bunların tamamının artık Tekirdağ’da yerleşik düzeyde olması gerekiyor. Bununla ilgili Vali Zübeyir Kemelek’in de öngördüğü bir toplantı yaptık. Buraya lojistik köy oluşturulması için kendilerinden destek istedik. Kendileri de bu desteği verdiler. Son toplantılarda lojistik köy ile ilgili idari yapıyı yönlendirebilecek alt yapının ne şekilde organize edileceği konusunda mutabakat sağlandı. Yakın bir zamanda öngörülen alanda lojistik köy faaliyetleri başlayacak. Böylece lojistik şirketlerin bu alanda faaliyet göstermesini sağlayacağız.”

-”KONTEYNIR TAŞIMAK İÇİN GÜN SAYIYORUZ”-

Akport Limanı’ndan Ro-Ro ve kuru yük taşımacılığının devam ettiğini belirten Sözeri, yakın bir zamanda konteynır taşımacılığı da yapacaklarını kaydetti.

Sözeri, ”Sevkıyatlar çeşitleniyor. Bununla birlikte yakın bir zamanda konteynır taşımacılığını da Akport Limanı’ndan gerçekleştireceğiz. Liman faaliyetlerini tam anlamıyla bütünleyecek bir faaliyet olacak. Bunun için de artık gün sayıyoruz. Bugüne kadar Tekirdağ ve Trakya çevresinde konteynır taşımacılığı istenilen seviyede değildi. Bunun istenilen seviyeye getirilmesi için bu bölgeye yoğunlaşılması gerekir. Tekirdağ konteynır taşımacılığında rağbet görmemiş. Tekirdağ yakın gelecekte deniz taşımacılığında terminal haline gelecek” şeklinde konuştu.

Tekirdağ’ın Akport Limanı’ndan Fransa’nın Toulon Limanı’na 4 Nisan’da, İtalya’nın Trieste Limanı’na ise 23 Temmuz’da Ro Ro seferlerine başlanmıştı.

Kaynak: Perşembe Rotası