Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / PAKİSTAN İYİLİK TRENİ ANKARADAN YOLA ÇIKTI

PAKİSTAN İYİLİK TRENİ ANKARADAN YOLA ÇIKTI

PAKİSTAN İYİLİK TRENİ ANKARADAN YOLA ÇIKTI25.08.2010

Pakistan’a yardım götürmek üzere tertip edilen “İyilik Treni”, 24 Ağustos 2010 Salı günü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından Ankara’dan uğurlandı.
 
Dost ve kardeş ülke Pakistan’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle toplanan yardımları felaketzedelere ulaştırmak üzere Kuruluşumuz TCDD ile Türk Kızılayı ve ATV-Sabah Grubu işbirliğiyle tertip edilen “İyilik Treni”, Ankara’dan törenle yola çıktı.
 
“Dostluk bugün içindir, kardeşlik bugün içindir. Bugünlerde yapılan yardımlar daha hayırlıdır”.
 
 
Ankara Gar’da düzenlenen ve Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, ATV-Sabah Grubu adına Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nu ile Demiryolcular ve Kızılay personelinin katıldığı törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Her zor durumda kaldığımızda bizim yanımızda olan Pakistan halkına borcumuz var.” dedi.
 
Cemil Çiçek, Pakistan’la Türkiye’nin arasında olan ilişkinin bir menfaat ilişkisi olmadığını, tarihin her döneminde dostluk ve kardeşlik ilişkisinin olduğunu belirterek, onun için burada bu kardeşliğin gereğinin yapıldığını ifade etti.
 
Pakistan’a yapılan yardımlara değinen Çiçek şöyle konuştu: “Pakistan halkının, 2005 yılında meydana gelen depremde meydana gelen depremin acılarını saramadan son derece büyük bir felaketle karşı karşıya geldi. 2 Ağustosta felaketi öğrenir öğrenmez 10 kargo uçağı ile ihtiyaç malzemesi, 10 milyon dolar maddi yardım, 2 sahra hastanesi ve sağlık personeli ile Genel Kurmay Başkanlığı tarafından da 2 nakliye uçağı gönderildi. Ayrıca Başbakanlık tarafından bazı bankalarda yardım hesabı açıldı. Ramazan münasebetiyle de vatandaşlarımızın yardımlarını esirgemeyeceklerini biliyoruz.”
 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Dostluk bugün içindir, kardeşlik bugün içindir. Bugünlerde yapılan yardımlar daha hayırlıdır.” dedi.
 
 
 
 
Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali de, Türkiyede ilk defa bir “İyilik Treni”nin birlikte uğurlandığını ifade ederek, bu tren için yer tahsisini ücretsiz yapan TCDD’ye teşekkür etti.
 
“Pakistan’a her hafta trenle yardım gönderilecek”
 
Pakistan’da durumun çok vahim olduğunu belirten Küçükali, Türk Kızılayı olarak, dil, din ve ırk farkı gözetmeden, Haiti depreminde duydukları hassasiyetin aynısını Pakistan için de duyduklarını, aynı hassasiyeti tüm dünyadan beklediklerini ifade etti. Küçükali, bundan sonra sürekli olarak haftada bir defa hava ve tren yoluyla Pakistan’a yardım göndereceklerini ifade etti.
 
“ Felaketzedeler, Türk halkının yardımlarıyla iyileşecek”
 
Törende konuşan Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin ise diplomotik kariyeri boyunca bu kadar gördüğü şey kadar duygusal bir ortam yaşayacağımı düşünmediğini belirtti.
 
Sel felaketinden 20 milyon kişinin etkilendiğini, 2 bin dolayında kişinin hayatını kaybettiğini, 165 bin kilometrekarelik bir alanın sular altında kaldığını, 1 milyon evin yok olduğunu, 4.6 milyon kişinin evini kaybettiğini ve ülkesinin 70 yıl geriye gittiğini belirten Azizuddin, “İyilik Treni”, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerinin en büyük kanıtıdır. Tahmin ediyorum ki felaketzedelerin yüzde 50’si, Türk halkının bu yardımlarını duyar duymaz iyileşecektir.” şeklinde konuştu.
 
“Söylenebilecek her söz, bu tren için yetersiz kalacaktır”
 
Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman; dost ve kardeş ülke Pakistan’daki felaketzedelere yardım götürecek bu tren için söylenebilecek her sözün yetersiz kalacağı şekilde anlam yüklü olduğunu belirtti. 
 
Karaman, “ Dost ve kardeş ülke Pakistan ile ülkemiz, tarih boyunca  her daim bir- birinin yanında olmuş, birlikte ağlamış, birlikte gülmüştür. Bugünlerde de, sel felaketine maruz kalan Pakistanlı kardeşlerimizle birlikte ağlıyoruz… Onların acılarını yüreğimizde hissediyoruz…” dedi.
 
Binlerce kilometre uzaktaki insanlık dramı yaşayan kardeşlerinin acılarını hafifletmek, yaralarını sarmak üzere, yardım seferberliği başlatıldığını, Pakistanlı felaketzedelerin ihtiyaçlarını bir an önce karşılanması amacıyla işbirliğine gidildiğini ifade eden Karaman, bu süreçte,  yardımların Pakistan’a en kısa zamanda ve en güvenli şekilde ulaştırılması gündeme geldiğini, Pakistan - Türkiye arasında başlatılan blok konteyner tren seferleri çözüm olarak değerlendirilerek, yardımların trenle yapılmasının uygun tercih olacağı  ortaya çıktığını kaydetti.
 
Karaman şunları söyledi: “Bu bağlamda, demiryolları, Türk Kızılayı ve sabah Gazetesi işbirliğinde teşkil edilen ve bugün ilkini uğurlayacağımız tren, yaklaşık 6 bin 800 km’lik  parkurunu 11 günde tamamlayacaktır. “İyilik Treni”ne sivil inisiyatiflerin yanı sıra demiryolcular ile acil durum yönetimi genel müdürlüğü çalışanları da katkı sağlamaktadır. Tüm demiryolcular, kendi istekleri doğrultusunda, belirledikleri miktarda Pakistanlı afetzedelere yardımda bulunmaktadır. Hassasiyetlerinden dolayı mesai arkadaşlarıma ve tüm yardımseverlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”
 
“Çorbada bizim de tuzumuz olsun”
 
“İyilik Treni” proje ortaklarından olan ATV-Sabah Grubu adına konuşan Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ise, böylesine insani yardım grubuna katılmalarının kendilerini çok mutlu ettiklerini, “İyilik Treni” gibi bir trenin yola çıkmasına iyi insanlar olarak katkı verdiklerini ifade ederek,  “Bizim de çorbada bir tuzumuz olsun istedik.” dedi.
 
Konuşmaların ardından 20 vagondan oluşan ve 500 ton yardım malzemesi taşıyan, 6 bin 566 km’lik parkuru 11 günde kat ederek,  Pakistanlı felaketzedelere ulaştıracak “İyilik Treni”, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çemil Çiçek tarafından Ankara’dan uğurlandı.

Kaynak: TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr