Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT 70 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

İHRACAT 70 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

İHRACAT 70 MİLYAR DOLARI GEÇTİ24.08.2010

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, değerli TL nedeniyle yine Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz politikasını eleştirdi. 
        
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün itibarıyla ihracat rakamının 70 milyar doları geçtiğini belirterek, 107,5 milyar dolarlık yıl sonu hedefinin aşılacağını söyledi.

Çağlayan, Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneğince (AKSİAD) Borusan Oto'da düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2002 yılından bu yana aldığı mesafe hakkında bilgi verdi ve sağlanan gelişimde özel sektörün önemli rol üstlendiğini anlattı. Türkiye'nin "ihracatçı bir ülke" konumuna geldiğini ifade eden Çağlayan, dün itibarıyla, bu yıl içinde gerçekleştirilen ihracatın 70 milyar doları geçtiğini belirtti ve "İnşallah yıl sonu için hedeflenen 107,5 milyar doların üzerine çıkacağız" dedi.

Bu başarının Avrupa pazarının daralması, Euro/dolar paritesindeki düşüş ve değerli TL'ye rağmen elde edildiğini kaydeden Çağlayan, değerli TL nedeniyle yine Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz politikasını eleştirdi. Değerli TL nedeniyle ithalatın cazip hale geldiğini, bunun da üreticiyi çok zor durumda bıraktığını anlatan Çağlayan, 1 Eylülde ihracat rakamlarını açıklarken, bu konuda yürüttükleri önemli bir çalışmayı da kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.
Üreticilerin her türlü zorluğa rağmen önemli işler başardıklarını, böyle bir Türkiye'nin de üretmiş olduğu malları en iyi şekilde sergilemesi gerektiğini kaydeden Çağlayan, en büyük hayallerinden birinin Ankara'ya uluslararası bir fuar alanının yapılması olduğunu söyledi. Yer olarak Akyurt'un belirlendiğini ve bunun yalnız Ankara ve Türkiye'nin değil, dünyanın da önde gelen fuar alanlarından birisi olacağını ifade eden Çağlayan, "Bu fuar alanının kurulmasıyla ilgili inşallah Meclis açılır açılmaz, özel tabii vergisel desteklerin de verilmesi gerekiyor, çalışmayı inşallah Meclis'ten geçirerek, burada kazma kürek sallamaya başlayacağız" diye konuştu.
Çağlayan, daha sonra AKSİAD'a yeni üye olan 4 kişiye katılım belgelerini verdi.
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr