Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TOBB, SAVARONADAN VAZGEÇTİ

TOBB, SAVARONADAN VAZGEÇTİ

TOBB, SAVARONADAN VAZGEÇTİ23.08.2010

TOBB, Kahraman Sadıkoğlu’nun Hazine’den kiraladığı ancak devretmek istediği Atatürk’ün yatı Savarona’yı almaktan vazgeçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun 49 yıllığına Hazine’den kiraladığı, ancak yüksek maliyeti nedeniyle devretmek istediği Atatürk’ün yatı Savanora’nın satın alınmasını uygun bulmadı. TOBB’un bu kararı almasında, yatın Hazine’nin onayı olmadan üçüncü kişilere devredilememesi de etkili oldu. TOBB’un Atatürk’ün yatı Savanora’yı satın alması, armatör Sadıkoğlu’nun yata ‘Arap ve Rus işadamlarının’ talip olduğuna ilişkin açıklamaları ile gündeme gelmişti. Sadıkoğlu, Atatürk’ün hatırası olan yatı Rus ve Arap işadamlarını satmak istemediğini ancak, yüksek maliyetleri nedeniyle de kendisinin işlemediğini belirterek, yatı TOBB’un almasını istemişti. Bu tartışmaların ardından TOBB yönetimi, yatın satın alınmasıyla ilgili çalışma başlattı. Bu kapsamda yatın durumu, yata yapılan yatırımlar ve yatın hukuki durumu araştırıldı.
 
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DEVREDİLEMİYOR
Yapılan araştırmada, Hazine’den 49 yıllığına kiralanan yatın, Hazine’nin onayı olmadan üçüncü kişilere devrinin söz konusu olmadığı belirlendi. Yani Sadıkoğlu’nun tek başına, yatı TOBB’a veya Rus ve Arap işadamlarına devretmesinin söz konusu olmadığı saptandı. Bu tespitler üzerine, yatın satın alınmasından vazgeçildi. Konuyu değerlendiren TOBB yönetimi, yatın Sadıkoğlu’ndan alınmasını hem maddi açıdan hem de hukuki açıdan uygun bulmadı. Böylece yat, Sadıkoğlu’nda kalmış oldu.
Arap ve Ruslar’a satılamayacak
TOBB’un satın alınmasını uygun bulmadığı Savanora’nın, Rus ve Arap işadamlarına satılıp satılmayacağı da gündeme geldi. Hazine kaynakları, yatın şu aşamada üçüncü bir kişiye devredilmesinin söz konusu olmadığını söylediler. Sadıkoğlu’nun, izinsiz olarak yatı bir başkana satma ve devretme yetkisi bulunmadığını kaydeden bürokratlar, kiralama sözleşmesinde hükümlere aykırı edilmesi halinde yaptırımlar bulunduğunu kaydettiler. Hazine kaynakları, yatın sadece yeniden devlete devredilebileceğini belirttiler.
Kaynak: Hüseyin ÖZAY - STAR

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr