Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / FİİLİ İHRACAT 68 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

FİİLİ İHRACAT 68 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

FİİLİ İHRACAT 68 MİLYAR DOLARI GEÇTİ19.08.2010

Bakan Çağlayan, ihracatta 1 Ocak-16 Ağustos 2010 dönemi, 2009 yılı aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 18,8'lik artış olduğunu söyledi. 
        
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 1 Ocak-16 Ağustos arasında yapılan fiili ihracatın, 68 milyar doları geçtiğini açıkladı.

Çağlayan, Türkiye Genç İşadamları Derneğinin (TÜGİAD) iftar programında yaptığı konuşmada, Mayıs ayı işsizlik rakamlarına değinerek, tahminlerine göre bir sonraki ay işsizlik oranının yüzde 10'lar seviyesine ineceğini ve kısa bir süre içinde tek haneli oranlara düşeceğini söyledi.

Değerli TL konusunda ise Çağlayan, "TL'nin değerlenmesini eğer ihracatçı için söylüyorsam, iki yakam bir araya gelmesin, TL'nin değerlenmesi asıl ithalatı azdıran bir canavar haline gelmiştir" yorumunu yaptı.

Çağlayan, ihracatta 1 Ocak-16 Ağustos 2010 dönemi, 2009 yılı aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 18,8'lik artış olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

"1 Ocak-16 Ağustos arasında yapmış olduğumuz fiili ihracat, altı aylık TÜİK rakamları geri kalan Temmuz ve Ağustostaki 16 gün ihracatçı birliklerinin rakamlarıdır, 68 milyar doları geçmiştir. Bizim bu yılki orta vadeli program hedefimiz 107,5 milyar dolardı, bunu da çok rahat aşacağımızı görüyoruz. Son 12 aylık ihracatımız da bunun göstergesi olarak, 109,6 milyar dolardır"

TÜGİAD'ın talebi
TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Coşkunkan da ihracatla büyüme yolundaki hedefte, maliyetleri düşürebilmek ve sürdürülebilir uygun kur seviyesinin en önemli istekleri olduğunu belirterek, "Kriz öncesi dönemde TL'nin aşırı değerlenmesi, enflasyon ve faiz üzerine düşürücü bir etki yapmış olsa da özellikle son dönemde aşırı değerlenmiş TL'nin ihracatçımızın rekabet gücü üzerindeki olumsuz etkilerini yoğun olarak görmekte ve hissetmekteyiz" dedi.

Değerlenmiş yerel paranın rekabet gücü üzerindeki etkisine ilişkin olarak Almanya örneğini veren Coşkunkan, değeri düşen Euro ile ihracat hızını artıran Almanya'nın Euro Bölgesi'nde yüzde 1 olan büyüme oranına karşın yüzde 2'nin üzerinde büyüme sağladığını hatırlattı.
Coşkunkan, son dönemde Euro piyasasındaki sıkıntı ve dalgalanmaların AB ekonomilerinde de olumsuz sinyaller verdiğini dile getirerek, dolara karşı kan kaybeden Euro nedeniyle ihracatçıların dolar karşısında maliyetlerinin yükselip, ihracat gelirlerinin azalması etkisini getirdiğini söyledi.

Derneğin öncelikli ve önemli talebinin, hükümetin iş örgütleriyle gerçekleştirdiği toplantılara düzenli katılarak görüş ve önerilerini aktarmak olduğunun altını çizen Coşkunkan, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun iş örgütleriyle gerçekleştirdiği istişare toplantılarında yer almayı istediklerini belirtti.

Bakan Çağlayan ve Coşkunkan, derneğin yeni üyelerine belge vererek, rozet taktı.

Kaynak: Dünya