Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ALİAĞA TİCARET ODASINDAN VERGİ VE İHRAC ÇIKTISI

ALİAĞA TİCARET ODASINDAN VERGİ VE İHRAC ÇIKTISI

ALİAĞA TİCARET ODASINDAN VERGİ VE İHRAC ÇIKTISI18.08.2010

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağada Üretim Yapıp Vergi Ödemesini Ve İhracat Kaydını İstanbul Üzerinden Yapan Büyük Kuruluşlar Bu Uygulamalarını Gözden Geçirmeli

Aliağa’da faaliyet gösterip her yıl rekor üretim ve ihracat rakamlarıyla ekonominin zirvesinde yer alan TÜPRAŞ başta olmak üzere bazı büyük şirketlerin vergilerini İstanbul ve Kocaeli’nde ödemeleri, Aliağa ve İzmir’in merkezi bütçeden alacağı payı büyük oranda azaltıyor. Aliağa’da faaliyet gösteren büyük şirketlerin İhracatlarını da bölge dışındaki İhracatçı Birliklerinde yapmaları bölgenin gerçek ekonomik gücünü göstermiyor.

 

VERGİ ALİAĞA’DA ÖDENMELİ, İHRACAT EGE’DEN OLMALI

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da üretip kazanan kuruluşların bölgeye katkılarının artması için vergilerini Aliağa’da ödemeleri gerektiğini ifade etti. Saka, TÜPRAŞ’ın Mersin,  PETKİM’in İstanbul üzerinden ihracat yapmasından dolayı da bölgedeki gerçek ekonomik büyüklüğün bölge rakamlarına yansımadığını, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bir Kimyevi Maddeler Birliği kurulması gerektiğini kaydetti.

 

Saka; “TÜPRAŞ, HABAŞ, Ege Çelik, İzmir Demir Çelik, Kocaer Haddecilik, Kardemir gibi kuruluşlarımız sektörlerinde lider ve Pazar payları çok büyük olan kuruluşlar. Örneğin TÜPRAŞ, her yıl Aliağa’nın 10 katını aşkın bir vergi tahakkuk rakamını Kocaeli vergi dairesine ödüyor. Böylece merkezi bütçeden Aliağa daha fazla pay alabilecekken, bu pay büyük bir haksızlıkla başka il ve ilçelere gidiyor. Bu konuda Aliağa halkına ve bölgeye sorumluluğu olduğunu düşündüğümüz kuruluşlarımıza çağrıda bulunuyoruz; gelin verginizi Aliağa’da ödeyin, İhracat kaydını İzmir’den yapın, bölgemiz ve İzmir kazansın” dedi. 

 

İZMİR VE ALİAĞA MERKEZİ BÜTÇEDEN DAHA FAZLA PAY ALMALI

ALTO Başkanı Saka; “TÜPRAŞ başta olmak üzere birçok büyük kuruluşumuz vergisini İstanbul ve Kocaeli’nde ödüyor. TÜPRAŞ, 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 2009 sonuçlarına göre üretimden satışlarına göre 15 milyar 495 Milyon TL ile TÜPRAŞ birinci sırada yer aldı. 776 milyon 931 bin TL ile en fazla kar eden ikinci şirket durumunda. 2008 yılında ihracat gelirinde de birinci sırada olan TÜPRAŞ, bu yıl ihracat listesine 7. sırada yer aldı. Ancak TÜPRAŞ vergisini Kocaeli’nde ödüyor. Bu durum Aliağa ve İzmir’in büyük bir gelir kaybına neden oluyor. Oysa bu verginin Aliağa’da ödenmesiyle Aliağa ve İzmir merkezi bütçeden daha fazla pay alarak, bölgedeki yatırımlar ve altyapı sorunları hızla giderilebilir” dedi.

 

Saka PETKİM’in kuracağı rafineri şirketinin Merkezinin İstanbul’da olduğunu belirterek “Socar Turcas rafineri A.Ş tarafından Aliağa’da yıllık 10 milyon ton üretim kapasiteli bir rafineri yapılacak. Bu yatırımın gerçekleşmesi için Aliağa’da yaşayanlar, Aliağa’daki kurum ve kuruluşlar PETKİM’e her fırsatta destek oluyor. PETKİM’den de şimdi Aliağa kamuoyu olarak destek bekliyoruz. PETKİM’in merkezi Aliağa’da olmasına rağmen, yeni şirketin Merkezi İstanbul. Yılda 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştirecek olan bu şirketin vergisini Aliağa’da ödeyerek hem ilçemize hem de İzmir’e destek olmasını bekliyoruz.” dedi.

 

İZMİR’İN İHRACAT PAYI AZALIYOR

ALTO Başkanı Saka, “İzmir’in ihracattan aldığı pay her geçen yıl azalıyor. 2001 yılında yüzde 8,8 pay alırken bu rakam 2009’da yüzde 6’ya düştü. 2010’un ilk 6 ayın rakamlarına bakarsak 6’nın da altına inmiş durumda. Oysa Aliağa’dan çok büyük ihracat rakamları gerçekleşiyor ama bunlar İstanbul üzerinden olduğundan bölge rakamlarına yansımıyor” dedi.

 

EİB BÜNYESİNDE KİMYEVİ MADDELER BİRLİĞİ KURULMALI

PETKİM ve TÜPRAŞ’ın İstanbullu İhracatçı olmaktan vazgeçtiğine dair gelişmeler olduğunu kaydeden Saka, “TÜPRAŞ, yaklaşık 2 ay önce ihracatını İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılar Birliği (İKMİB) yerine Mersin’deki Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılar Birliği (AKMİB) üzerinden yapmaya başladı. PETKİM de İhracatını İzmir üzerinden kayda geçirmek istiyor. Türkiye Petro kimya sektörünün kalbinin attığı yer Aliağa’dır. Plastikten mineral yağ ve yakıtlara, boyadan gübreye kadar tüm kimyevi maddelerde Aliağa çok önemli bir üstür. Türkiye’nin ilk İhracatçı Birliği Olan Ege İhracatçı birlikleri bünyesinde Kimyevi Maddeler İhracatçı Birliği kurulması gereklidir. Kurulması halinde bölgemiz ekonomisine büyük katkıları olacaktır. Umuyoruz ki böyle bir birlik kurularak bölgemizden yapılacak ihracat, bölgemizin ekonomik rakamlarına da yansır” dedi.

Kaynak: Logistucus
 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr