Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KUŞADASI LİMANI İHALESİ İPTAL

KUŞADASI LİMANI İHALESİ İPTAL

KUŞADASI LİMANI İHALESİ İPTAL18.08.2010

ÖYK'nın Kuşadası Limanı'nın işletme hakkını 30 yıl süreyle Ege Ports Firmasına verdiği ihale, Aydın 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

Aydın 1'inci İdare Mahkemesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 30.04.2003 gün ve 2003/17 sayılı kararıyla, Kuşadası Limanı'nın işletme hakkının 30 yıllık süreyle, ihale edilmesi işlemini hukuka aykırı bularak iptal etti. Avukat Nilgün Öğünçlü'nün açtığı davayı karara bağlayan mahkeme, özelleştirme ihalesinin özelleştirmeye ilişkin kararında yer almayan ‘İhalede en yüksek teklifi veren şirket yükümlülüklerini yerine getirmediği veya sözleşme imzalamaktan imtina ettiği takdirde, ihalenin en yüksek teklifi veren 2'nci şirkete verilmesi’ uygulamasını hukuka aykırı buldu. Karar, ihaleyi kazanan İsrailli işadamı Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer'in sahibi olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret'ten oluşan Ege Ports konsorsiyumu, davayı açan Limaş A.Ş. ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'na tebliğ edildi.
 
Davayı açan Limaş A.Ş. ortağı ve dönemin belediye meclis üyesi avukat Nilgün Öğünçlü, haksız uygulamaya yargının ‘dur’ dediğini belirterek kararı şöyle değerlendirdi:
 
“Limanın yönetim yetkisinin Kuşadalılar'da olması gerektiği görüşünden hareketle kurulan Limaş A.Ş.nin ortağı olmuştum. Kuşadası Limanı işletme hakkı haksız bir şekilde, İsrail ortaklı konsorsiyuma verildi. Ancak, Kuşadası Limanı'nın alt limit olan 35 milyon liranın altında bir bedelle özelleştirildiği, ayrıca Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kanuni yetkisinin dışına çıktığı gerekçesiyle, özelleştirme işlemi iptal edildi. Böylece, Ülkemizin iyi gelir getiren bir limanının değerinin çok altında özelleştirilmesi önlendi.”
 
Dönemin belediye meclis üyelerinden ve limanın özelleştirilmesinin en büyük muhaliflerden Ahmet Altınsoy da “İhalenin 2'nci firmaya verilmesi yanlıştı. Biz bunu sürekli gündeme getirdik. Yeni bir ihale yapılması gerekirken, ihalenin 2'nciye verilmesi yasalara aykırılı görüldü. Danıştay'a itiraz hakları var, yargının bu kararı kesinleştirmesini bekleyeceğiz” diye konuştu.
 
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ.
 
Kuşadası Limanı'nın 30 yıllık işletme hakkı 28 Nisan 2003 tarihinde 31 milyon 674 bin liradan ihale edildi. İhaleye katılan 3 firmadan Kuşadası'nda kurulu çok ortaklı Limaş A.Ş. 36 milyon lirayla en yüksek fiyatı verdi. İsrailli işadamı işadamı Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer'in sahibi olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret'ten oluşan konsorsiyum 27 milyon, Afken de 24 milyon lira önerdi. İhaleyi alan Limaş A.Ş. belirlenen sürede ihale bedelini yatıramayınca Özelleştirme idaresinden ek süre talebinde bulundu. Ancak Özelleştirme ihalesi ek süre vermediği gibi limanın 30 yıllık işletme hakkını 27 milyon lira veren 2'nci konsorsiyuma verdi. Söz konusu konsorsiyum daha sonra şartnamede yer almamasına karşın limana işyerleri yaptı. Bu da iktidar ile muhalefet partileri arasında polemik konusu oldu. Kuşadası'nda miting, kepenk kapatma, protesto eylemleri yapıldı.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr