Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN YER BELLİ OLDU

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN YER BELLİ OLDU

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN YER BELLİ OLDU16.08.2010

Ulaştırma Bakanı Bianli Yıldırım, önce Gökçeada Havaalanının açılışını yaptı. Sonra Çanakkale'de yerel bir televizyonda yayımlanan programa katılan Yıldırım, Trakya üzerinden Avrupa'yı; Türkiye'ye, Ege'ye ve Akdeniz'e bağlayacak Çanakkale Boğaz Köprüsü projelerinin olduğunu ve bunu yap-işlet-devret modeliyle yapacaklarını söyledi.

Yıldırım, köprünün güzergahıyla ilgili şu bilgileri verdi:
''Doğrusu bu köprünün önceki yıllarda çalışılmış güzergahı biraz daha şehre yakın geçiyor, tarihi ve kültürel alanlardan geçiyor. Orasını biz çok uygun bulmadık, Çanakkalelilerin de zaten bu konuda çekinceleri var, itirazları var. O değişikliği yaptık, Çanakkalelilerin istediği, daha uygun bir güzergah, 50 kilometre daha doğu taraftan, yani İstanbul tarafına doğru, oradan geçiş yapacağız, Çanakkale'ye de bağlantı vereceğiz.''

Çanakkale'ye, Çanakkalelilere, buradaki hassasiyetlere ve tarihimize rağmen bir şey yapamayacaklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

''Proje çalışmaları var. Çanakkale Boğaz geçişi ve İzmir otoyol projemiz 2023 vizyon projelerimiz arasındadır. Önce projeler yapacağız, ondan sonra yap-işlet-devret modeliyle yapılması için gereken hazırlıklar yapılacak, daha sonra ihalesi yapılacak. Yani öyle 1-2 senede yapılacak iş değil. 5-10 yıl arasında bu köprüyü yapacağız, bu otoyolu yapacağız.''
Binali Yıldırım, bu sene üzerinde çalıştıkları yol miktarının 77 kilometre olduğunu ve bunu da büyük oranda tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

Çanakkale Boğaz Köprüsü
Deniz üzerindeki uzunluğu 1.400 metre olacak köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet gibi asma köprü teknolojisiyle inşa edilecek. 3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Köprünün maliyetinin 4-5 milyar dolar olması bekleniyor. Proje, 433 kilometrelik 'Tekirdağ-Çanakkale-İzmir Otoyolu' olarak planlandı.
Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr