Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / LİMAK KONSORSİYUMU, PRİŞTİNE HAVALİMANINI 20 YIL İŞLETECEK

LİMAK KONSORSİYUMU, PRİŞTİNE HAVALİMANINI 20 YIL İŞLETECEK

LİMAK KONSORSİYUMU, PRİŞTİNE HAVALİMANINI 20 YIL İŞLETECEK16.08.2010

Limak Konsorsiyumu, Priştine Uluslararası Havalimanı'nına 140 milyon euro yatırım yapmayı hedefliyor. 
        
Priştine Uluslararası Havalimanı'nın genişletilmesi ve 20 yıllığına işletilmesini içeren Kosova Cumhuriyeti'nin "ilk" imtiyaz sözleşmesi, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu ile Kosova Devleti arasında imzalandı.

Limak Konsorsiyumu, 140 milyon euro yatırım yapılması hedeflenen havalimanına, 27 bin metrekarelik terminal binası ile 77 bin metrekarelik apron, hava kulesi, otopark ve bağlantı yolları inşa edecek ve yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmeleri ile bunların bakım ve onarımlarından sorumlu olacak.

Kosova Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Fatmir Limaj, imtiyaz sözleşmesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, 2009 yılında Kosova Bakanlar Kurulunun özelleştirme için süreci başlattığını duyurduğunu kaydederek, ihaleyi kazanan tarafın havalimanında yüksek kalitede hizmetler sunacağını belirtti.

Konsorsiyumun hükümete brüt gelirlerinden yüzde 39,92'sini vermeyi taahhüt ettiğini bildiren Limaj, yolcu sayısının artmasıyla, Kosova Devleti'ne 20 yılın sonunda 400 milyon euronun üzerinde girdi sağlanacağını söyledi.

Limaj, Kosova Hükümeti'nin ve Özelleştirme Komitesinin, uluslararası sözleşmeler için gerekli kuralların uygulanması yönünde kararlı olduğunu vurgulayarak, 180 gün içerisinde önkoşulların yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sendika ve yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda havalimanında çalışan işçilerin işlerinin güvence altına alındığına işaret eden Limaj, bir an önce inşaat işlerinin başlaması dileğinde bulunarak, Priştine-Üsküp otobanının özelleştirilmesinin de öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Maliye ve Ekonomi Bakanı Ahmet Shala da, ilgili bakanlıkların benzer projelerin gerçekleşmesi ve kamu şirketlerinin özelleştirilmesi konusunda kendilerini desteklediğini ifade ederek, Kosova'yı yatırımlara açık bir yer olarak tutacaklarını belirtti.

Yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamayı vadettiklerini aktaran Shala, bu konuda engellerin ortadan kalması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yolcu sayısında hedef 4 milyon
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız da, Priştine Uluslararası Havalimanı'nın, Balkanları Avrupa'ya bağlayan Kosova'nın dünyaya açılan kapısı olacağını dile getirerek, bu projenin, Kosova açısından yeni cumhuriyetin ilk büyük yatırımı olması itibariyle önem taşıdığını bildirdi.

Havalimanını, havayolu trafiğinde önemli bir merkez haline dönüştüreceklerini belirten Bacaksız, "Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nın gerek inşasında gerek işletmesinde Limak Konsorsiyumu olarak gösterdiğimiz başarıyı, bu projede ortağımız Aeroports de Lyon ile tekrarlayacağımıza, bölge ekonomisine önemli derecede katma değer sağlayacağımıza inancımız tamdır" dedi.

Bacaksız, projeyi 140 milyon euro yatırımla tamamlamayı, yatırımları ve pazarlama çalışmaları sonucunda şu anda 1,4 milyon civarında olan yolcu sayısını 4 milyon kişiye kadar çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr