Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İSKENDERUN LİMANI VE İSKENDERUN LOJİSTİK KÖYÜ

İSKENDERUN LİMANI VE İSKENDERUN LOJİSTİK KÖYÜ

İSKENDERUN LİMANI VE İSKENDERUN LOJİSTİK KÖYÜ16.08.2010

7 Ağustos 2010 günü Antakya’da çok güzel bir toplantıda konuşma fırsatım oldu. Hatay valimiz Sayın Celalettin Lekesiz, üç ay önce İskenderun Deniz Ticaret Odasında yapılan bir toplantıda, İskenderun için bir lojistik köy çalışmasına başlanması kararı vermişti. Bu kararın ardından kurulan araştırma grubu düzenli toplantılarla, çalışmalarına başladı.

Sayın Valimizin talebi ve Çalışma Grubu Başkanımız Vali Yardımcımız Sayın İsmail Kara’nın daveti ile Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin’in de onurlandırdığı toplantıda lojistik köylerin bölgeye yapacağı katkıyı, İskenderun ve Hatay bölgesinin gelişmesine olacak olumlu etkiyi ve nasıl yapılacağı konusundaki bilgilerimi aktardım. Toplantı bu bölgede bir lojistik köy ihtiyacının Sayın Bakanımız, Sayın Valimiz, Sayın Millet Vekillerimiz, Sayın Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, Oda Başkanlarımız tarafından ortaya konması ve 300 kişiden fazla bölge sanayicisinin, işadamlarının bilgilendirilmesini amaçlamıştı. Toplantı sonunda sorulan sorular ve ortaya konan görüşler artık daha fazla gecikilmemesi gerektiği kararını ortaya koydu. Bölge için ön görülen kararın hayırlı olmasını diliyorum.

İskenderun’a inşa edilecek olan lojistik köy, Mersin’de hazırladığımız İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi yapısında olacaktır. Devlet desteği ile bölgenin lojistik alt yapısı kurulacak ve özel sektörün aracılığı ile tüm bölge çalışanlarına ve yaşayanlarına ekonomik destek sağlanacaktır. Kurulacak bölgenin bir master plan çerçevesinde kurulması için çalışmalar başlamıştır. Bu plan sonunda ortaya çıkan alt yapıda, sadece İskenderun değil potansiyeli olan komşu ilçeler, hatta iller de göz önüne alınarak planlama yapılmalıdır. Mersin İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi gibi dev bir tesis olmayabilir ;ancak esnek, kıvrak, yalın ve çevresinde inşa edilebilecek diğer küçük ölçekli lojistik merkezlerle entegre çalışabilecek bir yapı da söz konusu olacaktır.

İskenderun lojistik köyünün en büyük destekçisi İskenderun limanıdır. İskenderun Limanı için de burada, limana yakın inşa edilecek olan bir lojistik köy hayat kaynağı olacaktır. Liman ve köy ikilisi birlikte yaşamak zorunda olan, birbirlerinden beslenen ve birbirlerini besleyen iki tesistir. Biri olmadan diğeri de değerini yitirir. Özelleştirme öncesi alınan bu çalışma kararının limanın özelleştirme sürecine olumlu katkıda bulunacağına, özelleştirme çalışması yapan kuruluşlara ışık tutacağına, ölçek ve kapasitelerini arttıracağına inanıyorum.

Bir diğer nokta da liman özelleştirmesi ardından yapılacak olan alt yapı yatırımının, lojistik köy yatırımı ile paralel götürülmesi olacaktır. Aynı anda başlamalı ve aynı anda hazır olmalıdır. Her iki projenin de ertelenmeye, bundan önceki özelleştirmede olduğu gibi iptal edilmeye, gecikmeye tahammülü yoktur. Bölgenin en büyük ekonomisine sahip olan İskenderun artık kabuğunu kırmalı ve büyümelidir. Sağlıklı ve planlı bir şekilde. 

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr