Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAÇAKÇILARA ONLINE TAKİP

KAÇAKÇILARA ONLINE TAKİP

KAÇAKÇILARA ONLINE TAKİP16.08.2010

Akkoç, "Sistem yaygınlaşınca refakat sistemi ortadan kalkacak" dedi. 
        
Riskli transit tırların Türkiye sınırları içinde kaldıkları sürece izlenmelerini sağlayacak on-line araç takip sistemi 2 Ağustos'ta 24 gümrük idaresince uygulanmaya başladı. Sistemin kullanılmaya başladığı ilk hafta 400 bin lira değerinde malzeme ele geçirildi.

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, yeni uygulamaya konulan on-line araç takip sistemine ilişkin bilgi verdi.

Akkoç, On-line Araç Takip Sistemi'nin 2006 yılı AB Mali İşbirliği Projesi çerçevesinde geliştirilerek Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce faaliyete geçirildiğini kaydetti.

Sistemin Türkiye üzerinden geçiş yapacak riskli transit tırların ülke sınırları içinde kaldıkları sürece izlenmelerini sağlamaya yönelik olarak tasarlandığını anlatan Akkoç, on-line araç takip sisteminin 2 Ağustos 2010 günü itibariyle, kara sınır kapısı, liman ve iç gümrükler dahil olmak üzere toplam 24 gümrük idaresinde faaliyete geçirildiğini bildirdi.

Akkoç, sistem sayesinde, araçlara yerleştirilen mobil üniteler aracılığıyla söz konusu araçların uydu üzerinden alınacak sinyaller yardımıyla, eş zamanlı olarak Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Ankara Komuta Kontrol Merkezi, yerel idareler ve mobil araçlarla bilgisayarlar üzerinden takibinin yapıldığını belirtti.

İlk haftada yakalama
Neşet Akkoç, sistemin kullanılmaya başlandığı ilk hafta, on-line araç takip sistemle yapılan takip sonucunda izlenen tırın güzergah dışına çıktığı ve bir mevkide uzun süre beklediğinin tespit edildiğini söyledi. Akkoç, bunun üzerine yapılan operasyonda, 14 kişinin yakalandığını ve transit yük olan ancak yurt içinde satışa sunulan, yaklaşık 400 bin lira değerinde 23 bin 500 kilogram kullanılmış oto aksamının ele geçirildiğini anlattı.

Sistemin çalışması
Akkoç'un verdiği bilgiye göre, Türkiye'de boşaltılması veya başka riskler olduğu düşünülen yükleri taşıyan transit tırlara gümrük kapısına girdiğinde şoförün bilgisi dahilinde izlemeyi sağlayan mobil ünite takılıyor. Mobil ünite takılan araçlar, uydu üzerinden alınacak sinyaller yardımıyla, eş zamanlı olarak Gümrük Muhafaza'nın Ankara Komuta Kontrol Merkezi, yerel idareler ve mobil araçlar ile bilgisayarlarda harita üzerinden canlı olarak izleniyor. Güzergahı belli olan aracın, bu güzergahın dışına çıkması, belli bir noktada uzun süre beklemesi, sinyal alınamaması, cihazın sökülmesi gibi şüpheli durumlarda, özel mobil timler devreye girerek, araca ulaşıp, gerekli kontrolleri yapıyor.

Kullanımının oldukça kolay olduğu belirtilen sistemde, araca ilişkin geçmiş izlemesi de yapılabiliyor. Ayrıca, güzergah üzerindeki riskli noktalar harita üzerinde işaretlenebiliyor.
On-line araç takip sistemi, sigara filtresi, çay, et, şeker gibi yüklerin Türkiye'de boşaltılması riskini azaltması açısından önem taşıyor.

"Sistem yaygınlaşınca refakat sistemi kalkacak"
Akkoç, sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte, şüpheli araçlarda şoförün yanına gümrük muhafaza personelinin verilmesi ve bu personelin yol boyunca tır şoförüyle seyahat etmesi uygulamasının yani "refakat sistemi"nin ortadan kalkacağına işaret etti.

Sistemin herhangi bir maliyet öngörmediğini de belirten Akkoç, sistemin olumlu taraflarından birinin de mobil ünitenin aracın gümrüğe geldiği noktada takılması, sınırlardan çıkacağı gümrük noktasında ise çıkarılması olduğunu söyledi.

"-35 ile 70 derece sıcaklıkları arasında çalışıyor"

Mobil ünitenin özelliklerinden bazıları şöyle:
Toza, darbelere, düşmeye, şoklara, titreşime, hıza, ateşe, -35 derece soğuğa 70 derece sıcağa dayanıyor, 1 saat su altında kalsa dahi sudan çıkarıldığında çalışıyor. 1 kilo 300 gram ağırlığında. Mıknatıslı düzeneği sayesinde tırın herhangi bir yerine takılabiliyor. Minimum 200 saat pil ömrü bulunuyor.

Bu arada araç takip sisteminin ilk versiyonu Türkiye'den transit rejiminin hükümlerine uygun olarak geçen ve geçişleri esnasında riskli/şüpheli olarak değerlendirilen araçları uydu aracılığıyla izlemek üzere 2003 yılının sonunda kurulmuştu.

Sisteme ilişkin durum ve ihtiyaç analizleri sonrasında araç takip sisteminin yazılımının yenilenmesi ve mobil ünitelerin daha küçük boyutta yapılmasına karar verilmişti.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr