Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ANKARA LOJİSTİK ÜSSÜ: TAŞIMACILIKTA YENİ PROJELERE REFERANS OLACAK

ANKARA LOJİSTİK ÜSSÜ: TAŞIMACILIKTA YENİ PROJELERE REFERANS OLACAK

ANKARA LOJİSTİK ÜSSÜ: TAŞIMACILIKTA YENİ PROJELERE REFERANS OLACAK13.08.2010

Türkiye'deki ilk ve tek uluslararası standartlara sahip taşımacılık üssü olarak Şubat 2010'da devreye alınan Ankara Lojistik Üssü, ithalat, ihracat, transit ve iç lojistik ihtiyaçlara yönelik çözümler sunarak Anadolu'yu dünyayla buluşturan bir merkez olmayı hedefliyor. Tesisin aralarında uluslararası nakliyecilerin de bulunduğu 52 ortak tarafından kurulduğuna dikkat çeken Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkan Vekili HAKAN BEZGİNLİ, Ankara Sanayi Odası'nın Sincan'da kuracağı lojistik merkezle entegre olarak önemli bir potansiyeli harekete geçireceklerini söylüyor. 
 
Ankara Lojistik Üssü projesinin Türkiye ve sektör açısından önemi nedir? Bu projeyi yaparken dünyada örnek aldığınız projeler var mıydı?

Ankara Lojistik Üssü ülkemizin ve sektörümüzün uluslararası rekabet açısından ihtiyacı olan her hizmeti kompleks olarak verebilecek kapasite ve imkanlara sahip olarak faaliyete geçirilmiştir. Amaç firmalarımızın rekabet gücünü ve verimliliğini arttırmaktır. Gayemiz uluslararası platformda ülkemizi güçlü kılmak, tercih edilmesini sağlamak ve böylece kazananın ülkemiz olmasına hizmet edebilmektir. 100 milyon dolarlık yatırımla devreye alınan Ankara Lojistik Üssü'nün özellikleri ve sektör temsilcilerine sunduğu imkanlar hakkında bilgi verir misiniz? Ankara Lojistik Üssü (ALÜ), 8 Şubat'ta uluslararası nakliye firmalarının, 15 Şubat'ta ise gümrük birimlerinin taşınması ile faaliyetlerini başlattı ve hizmete girdi. ALÜ bünyesinde; Ankara Tır Gümrük Müdürlüğü, Ankara Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve merkez laboratuar bulunuyor. Bu birimler, Gümrük Müsteşarlığı ile ALÜ arasında imzalanan protokol çerçevesinde, ALÜ tarafından inşa edilip, Gümrük Müsteşarlığı kullanımına tahsis edilen modern binalarda hizmet vermektedir. Ayrıca bağlı kuruluşlar olarak Ankara Ticaret Odası, Standardizasyon Müdürlüğü, Saymanlık ve Ankara Sanayi Odası temsilcileri faaliyet göstermektedir. Ayrıca tesis bünyesinde banka, noter bağlantısı ve sigorta temsilcilikleri yer almaktadır. Üssümüzde ihtiyaç duyulan tüm gereksimler yerinden, ekonomik ve hızlı hizmet anlayışı ile karşılanıyor. Üssümüz sahip olduğu geniş imkanlar ile kompleks bir lojistik hizmeti vermektedir. Tesisimiz içerisinde otel, restoran, TIR parkı, akaryakıt istasyonu, kantar, yetkili servisler, açık ve kapalı park alanları, ihracat sahaları, ithalat sahaları, genel park sahaları, depolar, gümrüklü depolar, geçici depolama alanları, alışveriş merkezi, sağlık ocağı, PTT ve bürolar yer almaktadır. 700 bin metrekarelik alana sahip olan Ankara Lojistik Üssü'nde 100 milyon dolarlık bir yatırım yapılarak, ilk etapta 500 bin metrekarelik bölgede inşaat tamamlanmıştır.
 
İkinci etabının ne zaman faaliyete geçmesi planlanıyor? Lojistik Üs'te kaç kişi istihdam ediyor?

Tesisimizin ikinci etap inşaatı ile ilgili fizibilite ve proje çalışmaları başlatıldı, genişleme alanlarına ilişkin inşaat programı ise 2011 yılı içerisinde netleşecektir. Yapılan hesaplamalara göre, üssümüzde tam kapasite ile çalışmaya başlanıldığında, yaklaşık 400 firma konuşlanacak ve 4 bin kişi çalışacaktır.
 
LOJİSTİĞİN DEVLERİ YERİNİ ALDI

Tesiste lojistik sektöründen hangi şirketler yer alıyor?

Tesisimizde; Borusan Lojistik, Ekol, Gefco, Ceva ve Karınca gibi büyük lojistik firmaları ile birlikte, ülkemizin önemli ulusal ve uluslararası taşımacılık firmaları yer almakta ve hizmet vermektedir. Tesisimize yerel ve uluslararası lojistik anlamında çok büyük bir ilgi var. Servis ve ticari alanlarımız yüzde 100, bürolarımız yüzde 90 ve depolarımız yüzde 65 dolu durumdadır. Ayrıca gerek mevcut alanlarımız ve gerekse yeni inşa edilecek alanlarımız ile ilgili talepler ve görüşmelerimiz devam etmektedir.  Avrupa'dan Asya'ya ve Ortadoğu'ya giden tüm transit eşyalar, Batı'dan Doğu ve Güneydoğu'ya giden tüm malzemeler tesisimizde gümrüklenebilmekte, depolanabilmekte, aktarılabilmekte, işlem görebilmekte ve dağıtılabilmektedir. Tesisimizde hedeflenen ana ilke, rekabetin olmazsa olmaz temel noktası 'Yerinden ekonomik, hızlı ve güvenli hizmet'tir. Proje yapılırken, sektörde 30 yıllık bilgi, birikim, tecrübe, bütün dünyadaki mevcut tesisler ve teknik anlamda Fransa Prologis yapılanması esas alınmıştır. Bu anlamda tesis, ülkemizin uluslararası ticaretteki referans projesi olarak hizmet vermektedir.

2011 yılında gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşme planlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler?

Şirketimizin gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşmesi ile ilgili olmak üzere hazırlık çalışmalarına 2011 yılı başında start verilecektir. Süreç ve gelişmeler ise yapılacak plan doğrultusunda yaşanacak, sektörümüz için en uygun olan şekilde dönüşüm gerçekleştirilecektir. Ankara Lojistik Üssü olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde ikinci ve üçüncü etap genişleme alanı için fizibilite çalışmalarımızı bitirmek, projelerimizi tamamlamak, inşaatlarımızı gerçekleştirmek hedefine yönelik bir planlama ve aktivite takvimini uygulama sürecindeyiz. Ankara Sanayi Odası, Sincan'da kuracağı lojistik köy için Ankara Lojistik Üssü ile işbirliği yapmak istediğini açıklamıştı. Konuya ilişkin son durum nedir? İşbirliğinin kapsamı ve beraberinde getireceği avantajlar hakkında bilgi verir misiniz? Konteyner taşımacılığı; denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve karayolu taşımacılığında her üç sistemi entegre eden önemli bir taşımacılık sistemi oluşturmaktadır. Ayrıca, taşıma modları arasında işbirliğinin önemli bir referansıdır. Tesisimiz, Ankara Sanayi Odası'nın oluşturacağı lojistik üsteki demiryolu taşımacılığı ve konteyner terminali ile entegre olduğunda, önemli bir potansiyelin harekete geçeceğine inanıyoruz.

Kaynak: UTA LOJİSTİK
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr